A kaptár, avagy bemutatkozik Budapest első városi méhészete

Miért ne vehetnénk méhektől leckét demokráciából?

 

„Ha pusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik őket”.
(Albert Einstein)

Korántsem az ember az egyetlen faj, amelynek egyedei szervezett társadalmi rendszer tagjaiként élik mindennapjaikat. A német Fingeralkotócsoport idén nyáron, Budapesten városi méhészetet hozott létre. A Közösségi Méz című társadalmi-művészeti kísérlet részeként augusztus 22-én 18 órakor a kaptárok tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek nevet viselő rendhagyó intézmény, amelynek egyik fő célja, hogy rávilágítson a méhek és az emberi társadalom összefüggéseire.

A Közösségi Méz elnevezésű társadalmi program keretében megvalósult méhészetet a frankfurti székhelyű Finger termelői és művészeti kollektíva két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf valósította meg Budapesten – mondta el a projekt szerdai bemutatóján Erdődi Katalin, a program kurátora.

“Célunk, hogy szabadidős tevékenységet és potenciális pénzkereseti lehetőséget kínálva népszerűsítsük a városi méhészkedést, illetve, hogy összehozzuk a különböző társadalmi csoportokat”– fejtette ki Erdődi Katalin.

A két német művész 2007-ben kezdett városi méhészkedéssel, mint kisállattenyésztési és kulturális gyakorlattal foglalkozni. Később a frankfurti Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben nyitották meg első városi méhészetüket egy vegyes méhészcsoport gondozásában. A csoport a társadalom legkülönbözőbb tagjait kívánta összehozni közös munka keretében. „Ez a kísérlet lehetőséget nyújt számunkra, hogy olyan érdeklődőknek mutathassuk be munkánkat, a méheket és a nektárgyűjtést, akik a városi környezetben egyébként nem találkoznak ezzel a szakágazattal” – mondta Florian Haas.

„Több éve foglalkozunk közösségi méhészetekkel, de Budapesten ilyen pozitív fogadtatásra nem számítottunk. Úgy tűnik, hogy szerencsés szakterületen tapogatóztunk, hiszen az urbánus méhészkedés egyelőre kiaknázatlan terület a magyar fővárosban” – nyilatkozta Andreas Wolf, majd hozzátette: a városi méz kiváló minőségű, a közhiedelemmel ellentétben nem szennyezett.  Frankfurti mézünket több alkalommal bevizsgáltattuk. A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy tisztaságát illetően bármelyik, vidéken termelt mézzel felveszi a versenyt.

A közösségépítő mézes hetek budapesti kísérletei július elején kezdődtek csaknem 40 különböző korú, hátterű és élethelyzetű érdeklődő bevonásával. A csoport tagjai – közöttük diákok, nyugdíjasok, helyi lakosok és itt élő külföldiek éppúgy megtalálhatók, mint az álláskeresők vagy az új szakmák iránt érdeklődők – Tornyossy Csaba okleveles méhész vezetésével és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai támogatásával a méhészkedés és a mézkészítés alapjaiba nyerhettek betekintést.

 

méz3

 

„A tagok ötnapos intenzív műhelyfoglalkozást követően hetente sajátították el a méhészkedés alapjait, azóta pedig együtt gondozzák a méheket” – árulta el Tornyossy Csaba, aki a méhészkedésben nem a megerőltető munkát, sokkal inkább a kikapcsolódást látja.

A szokatlan kulturális intézmény három makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat. Az első makett a méhtársadalom működését, valamint a méhek és az emberi társadalom összefüggéseit szemlélteti.

A másik terem az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) kampányával foglalkozik, amely az ehető rovarok, köztük a méhbábok fogyasztását népszerűsíti. Mivel a világon csaknem egymilliárd ember éhezik, a FAO szerint az új táplálkozási kultúra elterjesztése részben orvosolná a problémát, és ökológiai előnyökkel is járna.

Az új méhmúzeum – amely egyébként a kultur-im-dialog.moe 2013 nyertes projektje – szeptember 30-ig várja a látogatókat csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között. A magyar és idegen nyelvű tárlatvezetések során a látogatók a városi méz megízlelése mellett megismerhetik a méhek életét, a gyerekek interaktív játszóházban sajátíthatják el a mézkészítés alapjait, a felnőtt látogatók éjszakai méhlesen vehetnek részt, filmvetítéseket láthatnak, koncerteken szórakozhatnak, nem utolsó sorban pedig meggyőződhetnek arról, hogy város és méhészkedés bizony remek kiegészítői lehetnek egymásnak.

Jónás Ágnes


méz


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek