A Holdig bicikliznek a PTE kezdeményezésére

Nemzetközi, egészséges életmódra ösztönző kihívást indít a Pécsi Tudományegyetem (PTE) június 26-tól

 

 

 

A „MOON BIKE" címmel futó 80 nap időtartamú kihívás lényege, hogy együtt, közösen biciklivel jussanak el a Holdra, azaz bárhol a világon tekerjenek le összesen 384 400 km-t.

 

Mint ismert, májusban 40 napos Föld körüli "biciklitúrára" hívták a PTE Nemzetközi Tavasz program szervezői az ország kerékpározóit. A 40.075 kilométert végül a tervezettnél jóval hamarabb, huszonhat nap alatt tette meg az a több mint 170 résztvevő öt különböző országot képviselve, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. A projekt védnöke Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

 

„Magunk sem gondoltuk volna, hogy ilyen sikere lesz a „Föld körüli bringázásnak" - mondta el őszintén Király Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának munkatársa, ötletadó. „A tapasztalatokat összegezve arra jutottunk, hogy ennél többre is képesek lehetünk együtt. Az egyik kommentelő írta az Interneten a Föld körüli kezdeményezés kapcsán, hogy miért nem mindjárt a Holdig. Azóta sem tudjuk, hogy ez csak egy cinikus megjegyzés volt, vagy komoly gondolat, mindenesetre mi komolyan vettük." - mesélte mosolyogva Király Dóra.

 

A „Moon Bike" kezdeményezéshez, vagyis a több mint 384 ezer kilométer letekeréséhez szobabiciklivel, túra- vagy országúti kerékpárral teljesítő hobbi kerékpározóként és profi versenyzőként egyaránt lehet csatlakozni. Sőt, jön a jó idő, tehát már a vízibiciklis tekerés sem tűnik megvalósíthatatlannak.

 

A projektben a Facebookon keresztül lehet részt venni. A tekerés szerelmesei kerékpáros applikáció segítségével a megtett távot screenshot kép formájában, üzenetben vagy bejegyzésként küldhetik el a MoonBike2020 Facebook oldalára. Ha szobakerékpáron indulnak a kihívásban, a kilométeróra kijelzőjének fényképét kell feltölteniük.

 

A Pécsi Tudományegyetem a „Zöld Egyetem" projekttel eddig is élen járt a természet védelme, a környezettudatos életforma tekintetében. Így az óvd a természetet gondolatmenetből kiindulva, akár egy klasszikust is idézhetünk a Holdra lépés kapcsán, kicsit módosítva: „Kis tekerés az embernek, hatalmas lépés az emberiségnek"! 

 

 

Fotó: Csortos Szabolcs


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek