A Házasság Hete a Duna Televízióban

A világ magyarságát összefogó, 18 éves Duna Televíziónak nem csak az értékteremtés, hanem az értékek megőrzése is a feladata.

 

Egyik legfontosabb értékünk a két ember közötti szerelmi kapcsolatot megpecsételő, a családnak keretet teremtő, e bizonytalan időkben egymás számára biztonságos hátteret nyújtó házasság. A Nemzet Televíziója ezért február 7-13. között egész héten át e szoros kötelékkel foglalkozik több élő műsorában, valamint játék- és dokumentumfilmjeiben. Február 13-án, a Házasság Világnapján pedig többrészes Családbarát Különkiadással, híres házaspárokkal, párvetélkedővel és izgalmas családi filmekkel várja nézőit. 

„Ma, amikor hazánk lélekszáma a kritikus 10 millió alá csökkent, amikor a Kárpát-medence összmagyarsága is fogy, a nyugati asszimiláció is egyre gyengíti a kivándoroltak nemzettudatát, ideje a nemzet alapsejtje, a család felé fordulni. A család pedig a házasság, a párválasztás aktusával születhet meg: ezért is csatlakozunk örömmel a Házasság Világnapjához - lehetne-e nemesebb feladata egy közszolgálati televíziónak?"- ajánlja a tematikus hetet a Duna Televízió vezérigazgatója, Ókovács Szilveszter.

A program a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális-, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága támogatásával valósulhat meg.

 

 

A Házasság Hete (február 7-13.) a Duna Televízióban

 

Angliából indult el a kezdeményezés, mely Bálint-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára hívja fel az emberek figyelmét. Magyarországon a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg a programot 2008-ban. A klasszikus értékeket közvetítő, a nemzetet összefogó Duna Televízió számára kiemelten fontos, hogy e szoros családi kötelékre felhívja a világ magyarságának figyelmét, ezért február 7-13. között egy egész héten át e témával foglalkozunk élő műsoraink egy részében, valamint játék- és dokumentumfilmjeinkben.

 

Vajon mennyit változott a házasság az utóbbi időben? Hogyan viszonyulnak a fiatalok e fogalomhoz? Mit tehetünk a kiegyensúlyozott családi életért? Hogyan teszik harmonikussá kapcsolatukat az ismert emberek? Mi a hosszú házasság titka? A hét folyamán mindezekre a kérdésekre igyekszünk választ találni.

 

Hétfőtől péntekig élő műsoraink mindennap foglalkoznak a házasság kimeríthetetlen témakörével. Hattól nyolcig című reggeli közéleti műsorunkban a szlovén, a mongol, a lengyel, a koreai és a mexikói nagykövet mesél arról, hazájukban hogyan vélekednek a házasságról, a 10 órakor kezdődő Családbarátban pedig közkedvelt műsorvezetőink a megszokott családias légkörben, szakértők segítségével igyekeznek majd tanácsot adni a hozzájuk forduló nézőknek. 11.30-tól a Kívánságkosárban a családi összetartozásról éppúgy szó lesz, mint a konfliktuskezelésről, de természetesen nem feledkezünk meg a házasság „gyümölcseiről", a gyermekekről sem. Híres színészek és zenészek duetteket adnak majd elő, valamint népies bölcsességeket is idézünk az igazi férfiról és a tisztes menyecskéről. A műsor szerkesztői olyan házaspárok jelentkezését is várják, akik már hosszú ideje élnek boldog, vagy épp viszontagságos házasságban (kivansagkosar@dunatv.hu; 00-36-1-489-1735). A 17.15-kor kezdődő Térképben a környező országokban kötött vegyes házasságokról is szó lesz a tematikus héten. A többi között bemutatunk Önöknek egy holland férj-székely feleség, valamint egy japán feleség-székely férj házaspárt is. Megkérdezzük, külföldiként hogyan látják az erdélyi családokat, és a japán, valamint a holland házasságmodellről is beszélgetünk velük.

 

A felsorolt műsorokon kívül nézőinknek mindennap egy-egy verssel is kedveskedünk, valamint dokumentum-, ismeretterjesztő és játékfilmekkel is készülünk.

 

Hétfőn 11.55-től Tóth Árpád Hajnali szerenád című versét hallgathatják meg nézőink Szakácsi Sándor előadásában, majd 15.50-től az Afrika színei című ismeretterjesztő sorozatot tekinthetik meg, melyből kiderül, hogy Afrikában a nő nem a férfi oldalbordája, hanem sokkal inkább a válla és a dereka - a nők adják ugyanis a földrész munkaerejének nyolcvan százalékát.

Kedden 11.55-től Szabó Lőrinc Semmiért egészen című verse kerül sorra Kozák András előadásában, 20 óra 40 perctől pedig a Lelki klinika című, 1941-es magyar játékfilmet nézhetik meg, Benkő Gyula, Gobbi Hilda, Jávor Pál, Somlay Artúr főszereplésével. 23 órakor kezdődik a Hadzs Abbasz feleségei című iráni dokumentumfilm, mely az amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó díjat.

Szerdán Rab Zsuzsa Add meg című versét mondja el Básti Juli 11.55-től, majd 14.25-től Korea, Kína és Japán kultúrájának történetével ismerkedünk. A koreai ismeretterjesztő sorozat aktuális részéből kiderül, milyen esküvői szertartásokat tartanak e távoli országokban. 20 óra 40 perctől jöhet az esti kikapcsolódás: a Mátkaság és legényélet című angol játékfilmet vetítjük. Egy indiai faluban az anya férjet keres négy lányának, egyikük azonban kijelenti, hogy csak szerelemből hajlandó férjhez menni... 

Csütörtökön 11.55-től Viczián Ottó mondja el Háy János Blérió Budapesten 1909-ben című versét, 21.10-től pedig az Érzelemgyár című francia játékfilmet láthatják. A csinos Éloise-nak mindene megvan, csak a szerelem hiányzik az életéből, ezért beiratkozik egy társkereső klubba, ahol 7 férfi találkozik 7 nővel, 7-7 percre... Vajon milyen eredményt hoz e furcsa módszer?

Pénteken Lackfi János A nagy tisztogatás című versét hallgathatják meg 11 óra 55 perctől, melyet Rajkai Zoltán mond el. 15.10-től A mesék háza című magyar ismeretterjesztő filmet láthatják, mely egy rendkívüli házasságot, családi összefogást mutat be. Fadd főutcáján áll egy öreg, gyönyörű parasztház, melynek lakói mindent úgy őriztek meg, ahogyan dédszüleik, nagyszüleik rájuk hagyták... 16 óra 5 perckor a Beavatásban Czakó Gábor mondja el gondolatait a házasságról, majd 19.15-kor a Férjhez mész, mert azt mondtam című amerikai játékfilmet vetítjük, Diane Keaton, Lauren Graham Piper Perabo és Mandy Moore főszereplésével. A vígjátékban egy háromgyermekes édesanya a fejébe veszi, hogy összehozza legkisebb lányát a tökéletes férfival... s ezért még egy internetes társkereső oldalon sem rest regisztrálni - a lánya nevében. 21.10-től A balga dáma című spanyol játékfilmet tekinthetik meg: Lope de Vega halhatatlan komédiájának filmváltozata a Malagai Filmfesztiválon számos elismerést kapott.

Szombaton 8.55-kor a Nyelvőrzőben az udvarlási kifejezésekről lesz szó, és arról is beszélünk, vajon a hagyományos leánykérést tényleg felváltja a legénykérés? 12 órakor Radnóti Miklós két versét hallgathatják meg: az Együgyű dal a feleségről és Szerelmes vers című alkotást Lengyel Tamás, valamint Tőkés Nikoletta adja elő. 12.05-kor Isten kezében: a vallási műsorból kiderül, „Nem jó az embernek egyedül..." Hazánkban negyedik éve hagyomány, hogy februárban, Bálint nap környékén a történelmi egyházak és a megújulási mozgalmak a házasság szentségét, intézményét országos programsorozat keretében egy héten keresztül népszerűsítik. 12.30-kor kezdődik Katona Erika népszerű műsora, az EtnoKlub, melyben lakodalmi szokásokat elevenítünk fel Gyönyörű Zsigmond vőfély, Áment Éva bútorfestő, a Százszorszép és az Ajka-Padragkút Táncegyüttesek, Kovács Norbert Cimbi, valamint a hévízgyörki óvodások részvételével. 17.30-tól Kirakat, melyben extrém házasságkötésekről lesz szó. 19.30-kor az Egy férfi és egy nő című francia játékfilmben Anouk Aimée és Jean-Louis Trintignant játékát csodálhatjuk egy hétköznapi tündérmesében, végül 21.55-kor Randi az oltárnál: az amerikai játékfilmben egy csalódott férfi és egy elégedetlen pincérnő között szövődik szerelem...

 

 

A Házasság Világnapja (február 13., vasárnap) a Duna Televízióban

 

A Házasság Világnapján, február 13-án Családbarát című műsorunk többször is élőben jelentkezik a nap folyamán (08.00; 10.20; 15.00). A műsorvezető Barkó Judit és Banner Géza lesz. A magazin kimondatlan célja immár 2 és fél éve, hogy segítsük nézőinket abban a küzdelemben, mely a család létrehozásával és megtartásával kapcsolatos. Illünk-e a párunkhoz? Vajon mitől leszünk vonzóak egymás számára? Mi az, ami összetart bennünket? Csupa olyan kérdés, melyre ezekben az órákban beszélgetések, filmek, produkciók révén együtt keressük a választ civil és szakértő vendégeinkkel. Nézőink a nap folyamán olyan párokkal találkozhatnak, akik életükkel, személyes vallomásukkal példát mutathatnak bárkinek. Bemutatunk híres házaspárokat, különleges ceremóniákat; megnézzük, a különböző vallások gyakorlói milyen esküvői szertartásokat tartanak, utánajárunk, ki a „jó fej pár", megkérdezzük a gyerekektől, hogy ők szeretnének-e hites társat, ha eljön az ideje, valamint azt is kiderítjük, mi a hosszú házasság titka. A nap folyamán olyan kedvelt művészek és közéleti személyiségek lesznek vendégeink, valamint Halász Judit, Csukás István, Boldizsár Ildikó, Prof. Dr. Kopp Mária, Csókay András idegsebész, a Kokas Katalin-Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár, Egerszegi Krisztina, Piros Ildikó és Huszti Péter, Epres Panni és Benedek Tibor, Szinetár Miklós és Hámori Ildikó, Hegyi Barbara és Zorán.

 

7.35-kor Magyar népmesékkel kezdjük a napot: a gyerekek A só, A banya, valamint a Pirosmalac című mesefilmeket láthatják, majd 8 órakor kezdődik a Családbarát különkiadás. 8.30-kor Mirr-Murral együtt vendégül látjuk a mese íróját, Csukás Istvánt, valamint a mesélőt, Halász Judit színművésznőt. A nagyobbak egyik kedvence a Szeleburdi-sorozat, melyből ezúttal Bálint Ágnes Szeleburdi vakációját tűzzük műsorra 9 óra 10 perctől.

10.20-tól jön a Családbarát különkiadásának második része, majd 12 órakor Kovács István Az út, valamint Szöknek a felhők című versét mondja el Gy. Szabó András. 12.05-kor kezdődik az Élő egyház című vallási műsor, 12.30-kor pedig az Élő népzene. „Én se kicsi, te se nagy..." - házaspárokat mutatunk be a népzene, a néptánc, a festőművészet és a diplomácia világából. 13 órától jön a Csellengők, melyben a házasság megtartó erejéről is szó lesz, valamint arról, mennyivel kevesebb lenne a csellengő gyermek, ha jó példát mutatnánk nekik.

13.25-kor kezdődik Palásthy György legendás filmje, a Hahó, Öcsi! Az Alfonzó, Avar István, Básti Lajos, Kiss Manyi főszereplésével készült alkotásban a Balog család legifjabb tagját, Öcsit apró csínytevései miatt bezárják a fürdőszobába. Itt megjelenik előtte Kököjszi és Bobojsza, a két mesebeli törpe és felajánlják, hogy mindenben a segítségére lesznek. Öcsi el is határozza: elmegy szerencsét próbálni, és „Időt" szerezni szülei számára, hogy többet foglalkozzanak vele...

14.50-kor Dunáról fúj a szél, melyben Selmeczi Bori ezúttal egy fiatal párnak tanít meg egy magyar népdalt. 15 órakor jön a Családbarát különkiadásának harmadik része, majd 16.10-kor a Vannak vidékek, melyben nagycsaládosok osztják meg a sok gyermek nevelése okozta örömöket és gondokat a nézőkkel. Csáky Zoltán Arcélek című portréműsorában ezúttal Marton Éva operaénekest és Marton Zoltán sebészorvost mutatja be 17.40-től. 18.25-kor kezdődik Heti Hírmondó című közéleti magazinunk, majd 19.20-tól Kikötő-Extra című kulturális magazinunkat láthatják. Vendégeink művészházaspárok lesznek: Hámori Ildikó és Szinetár Miklós, Gál Erika és Szvétek László, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy András, Hegyi Barbara és Zorán, valamint Györgyi Anna és Kiss Csaba várják nézőinket.

20 órakor a Családbarát keretében A házasság ízei - házaspárok a konyhában címmel láthatnak egy rendhagyó vetélkedőt két híres házaspárral és egy gasztronómussal/sommelier-vel. Azt mondják, a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út... Műsorunkban a házasság ízeit kóstolgatjuk, és a gasztronómia oldaláról vizsgáljuk meg - persze játékos formában-, vajon vendégeink birtokában vannak-e a házasság tartópillérének számító konyhai ismereteknek! 21.15-kor a Jane Austen alkotásából készült Emma című angol játékfilmet vetítjük, a főszerepben Kate Beckinsale, Samantha Morton és Mark Strong. Emma Woodhouse szép, gazdag és okos. Nem elégszik meg azzal, hogy otthonában ő irányít: minden erejét arra koncentrálja, hogy barátainak, ismerőseinek kapcsolatait is kézben tartsa. Az eredmény néha komikus, időnként pedig katasztrofális... Közben persze észre sem veszi, hogy az ő kezére is többen pályáznak.

23.05-kor a Divathét különkiadásában szakértőink segítségével mutatjuk be az év esküvői öltözeteit, hogy az ideális nap még felejthetetlenebbé váljon. Kalandozunk a divat világában: a jelen és a múlt menyegzői ruhái mellett betekinthetnek a hazai és nemzetközi alkotók műhelytitkaiba is, a legújabb hazai trendekről pedig az idei Esküvői kiállításon készített tudósításunkban számolunk be. Végül 23.35-től a Szinetár Miklós rendezte Figaro házasságát láthatják, a főbb szerepekben Gáti Istvánnal, Csavlek Etelkával, Kincses Veronikával, Tóth Jánossal és Bárány Pál Lászlóval. A vígopera Sevilla környékén játszódik a XVIII. században. Figaro, Almaviva gróf komornyikja és Susanna, a grófné komornája házasodni készülnek, de egybekelésüket többen meg akarják akadályozni...

 

Tartsanak velünk a Házasság Hetében, február 7-13. között!

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!