A gázkazánok múltja és jövője. A jövő társasháza

Ez az új társasház jó példa a jövőbe mutató irányelveknek, hiszen mind energiatakarékossági, mind környezetvédelmi szempontól kiemelkedő megoldásokat kínál.


Október 5-n sajtótájékoztatón ismertették a szeptember 26-tól érvényes 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendeletet. Az esemény helyszínéül a Budapest III. kerületében található Jazz Loft Aquincum Apartments épületét választották a szervezők.
Szeptember 26-ig lehetett hivatalosan felszerelni és üzembe helyezni olyan nyílt égésterű gázkazánt és vízmelegítőt, melynek égéstermék-elvezetője gyűjtőkéménybe csatlakozott. Említett EU-rendeletek értelmében Magyarországon igen szigorú a szabályozás, uganis több európai uniós tagállamban megengedett az idáig legyártott, azonban üzembe nem helyezett nyílt égésterű készülékek még felszerelhetők. Nálunk szeptember 26-tól jogszabályellenes ezen készülékek felszerelése és a felelősség nem a felszerelő szakembert, hanem a tulajdonost terheli! A jogszabályi előírás a nyílt égésterű, vagy turbós kazánok beüzemelési feltételeként megfelelő szintű NOx (a nitrogén-monoxid /NO/ és a nitrogén-dioxid /NO2/ összege) kibocsátásához köti. Amelyik gázkészülék NOx kibocsátása 56mg/kWh alatt marad, az teljesíti a feltételeket. A hagyományos, atmoszférikus gázégővel rendelkező kazánokkal ez a határérték teljesíthetetlen, erre a turbókondenzációs kazánok új generációja lehet képes.
Problémát jelent, hogy társasházak gyűjtőkéményeibe csak azonos típusú készülékek köthetők, így ha egy lakásban meghibásodik a gázkazán, akkor az összes lakónak vállalni kell a kémény átalakítás és a kazáncserék költségét. 40 lakásos társasház esetén a kéményfelújítás 150000-200000 forintos költséget jelenthet. A hazai társasházak 95 %-a nem rendelkezik megfelelő gyűjtőkéménnyel, ez kb. 90000 műszakilag problémás kéményt jelent. Az elavult, 20-25 éves gázkészülékek száma elérheti a 1000000 darabot. A szakemberhiány és az életbelépett rendelet kedvező feltételeket teremt „fekete szerelők" működésének és az illegális készülékcseréknek, a karbantartási árak elszabadulásának. Azok a társasházi lakások, ahol nyílt égésterű gázkazán csatlakozik a gyűjtőkéményekbe nehezebben lesznek értékesíthetők.
(forrás: www.vgfszaklap.hu, Lantos Tivadar)

A sajtótájékoztató „örömtelibb" eseménye a helysínül szolgáló régi óbudai malomépület megújulásának, életre kelésének ismertetése, a Jazz Loft Aquincum Apartments  megnyitó és avatóünnepsége. Közel 10 éves huzavona és az építőipari válság után a Merkapt Zrt. átadta a hengermalom megújított épületét, a jövő társasházát. Az épületben hőszivattyú, felület fűtés-hűtés, hővisszanyerő központi szellőzőberendezések, intelligens vezérlés, hővisszaverő árnyékolók teszik komfortossá a lakásokat. 

A beruházó szándéka szerint a lakásokat nem tervezik értékesíteni. A bérbeadással egy új, de terjeszkedő életvitelt és szemléletmódot követ.
A komplexumon belül vendéglátóipari, irodai és kereskedelmi funkció is helyet kap.
A Jazz Loft Aquincum Apartments Óbuda frekventált részén a Hévízi út és a Vörösvári út találkozásánál fekszik. Elhelyezkedésének köszönhetően alkalmas helyszín kisebb létszámú sajtótájékoztatók, előadások, workshopok megtartására.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek