A Fonó legsikeresebb hónapja: 2019. november

A Fesztiválszövetség elismerésével Horváth László, a Fonó igazgatója, Rétvári Bence és Márta István társaságában (fotó forrása: Magyar Fesztiválszövetség)

 

 

 

Négy elismerés: Magyar Brands díj, Womex Top Label díj, Fesztiválszövetségi díjak, 36 remek koncert és 15 felejthetetlen táncház, amit 13 városban összesen 3800 ember látogatott. Számokban így foglalhatnánk össze a Fonó - eddigi legszebb - novemberét.

Nemrég zárult a Héttorony Fesztivál a Fonó Kárpát-medencét körbejáró nemzetközi zenei-építészeti fesztiválja, amely rögtön a napokban meg is kapta a Magyar Fesztiválszövetség elismerő oklevelét, ahogyan a ház másik saját szervezésű fesztiválja, a Budapest Folk Fest is. A két rendezvénysorozat így bekerült az országosan kiemelten elismert, kiváló fesztiválok sorába. Az idei Héttorony Fesztiválon 11 városban mintegy 70 művész lépett fel a Kárpát-medence emblematikus helyszínein, Makovecz Imre épületeiben.

2019-ben a gazdasági élet meghatározó szereplőiből álló Magyar Brands zsűrijétől ismét elnyerte a Fonó a legjobb magyar márka elismerést fogyasztói kategóriában, ezzel harmadszorra kapta meg a zeneház a rangos díjat.

A Fonó, mint kiadó az idei lemezsikerek alapján felkerült a WOMEX (World Music Expo) legjobb 20 kiadót listázó rangos nemzetközi Top Label válogatására, ahol egyedüliként képviseli nemcsak a magyar, hanem a teljes közép-kelet-európai piacot is. A SONGLINES egyetlen magyar kiadású lemezt listázott a 2019-es évet összegző Best Albums válogatásában, Lajkó Félix és a VOLOSI lemezét.

A Fonó Budai Zeneház, mint koncert- és táncházi helyszín is "toplistás" programot kínál: Csak az elmúlt hónapban olyan művészek adtak itt koncertet, mint a legendás tuvai torokénekesek, a Huun-Huur-Tu, a balkán toplistát vezető Sokratis Sinopoulos kvartettje, vagy az idén 35 éves Makám.

Sikerrel működik továbbra is a szegedi Fonó Klub rendszeres koncertekkel és táncházakkal és novemberben sikeresen elindult a kolozsvári klub is a Rhédey Caféban, a Dresch Vonós Quartet koncertjével.

Az elmúlt hónap eredményei számokban:

  • 36 koncert

  • 15 táncház

  • 3800 résztvevő, koncert- és táncházlátogató

  • 13 városban megtartott klub- és fesztiválkoncertek

  • újabb 5 sikeres pályázat az NKA Halmos Béla Kollégiumnál és a Csoóri Sándor Alapnál, melyek a munka sikeres folytatását teszik lehetővé 2020-ban is!

Az idén huszonnégy éve működő - Prima Primissima és Magyar Örökség díjas - Fonó igazgatója, Horváth László elmondta:

 

"... folyamatosan figyelemmel követjük a zenei piacot, kutatjuk az autentikusat és a népszerűt, nyitott szemmel járunk, hogy kiszúrjuk a jövő tehetségeit, mindemellett figyelmet fordítunk a dolgok üzleti oldalára is. Immár huszonnégy éve tartunk ki az elveink mellett, és jó érezni, hogy mások is felismerik, hogy létezik egy értékcentrikus, a magyar zene mélységeit és távlatait kutató történet itt, a Fonóban." (Pesti Műsor 2019/11)

 

A Fonó az év végére is gazdag műsort állított össze: Adventi koncertet ad Herczku Ágnes és bandája egy este Kubinyi Júlia népdalénekessel és formációjával. A két ünnep között Mohammad Reza Mortazavi Berlinben élő, perzsa ütőhangszeres művész lesz a vendég a házban, ahogyan fellép a Kerekes Band és a Zoord is. Karácsonyi koncertet ad a Góbé, a Jazz előszilveszteren pedig a Gyárfás trió, Deseő Csaba, valamint az Elek István Quartet muzsikál. Egy különleges estén lép színpadra Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, valamint Básits Branka énekes és a Putripop. Az év a legendás Fonó Folkszilveszterrel zárul a házban, ahol Kodoba Márton 'Florin' és a Magyarpalatkai Banda, a Szászcsávási Zenekar, a Fanfara Complexa, valamint Balogh Melinda és az Erdőfű húzza a talpalávalót az ország legjobb évzáró táncházában.

Az év végi lemeztermés is hasonlóan gazdag: a napokban jelent meg Csík János és a MEZZO lemeze, valamint a Muzsikás együttes és az Amadinda közös albuma is.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Mégis van mozi!