A DÉRI MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI

(Debrecen, Déri tér 1., Tel.: 52/322-207)

 

 

KIÁLLÍTÁSOK

 

Állandó kiállítások

Munkácsy Terem
Munkácsy Mihály: Krisztus-trilógia
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
Állandó időpontok:
kedd 11.00, csütörtök 16.30, szombat 16.00, vasárnap 11.00 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés
kedd 16.30, csütörtök 11.00, szombat 11.00, vasárnap 16.00 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

„SZIKLÁTÓL A KŐBALTÁIG... AZ ERDŐTŐL A SIVATAGIG"
Az ember hatása a klímaváltozásra az őskorban: egy eszköz története
Időszaki kiállítás
A kiállítás 4 múzeumi szervezet együttműködésével valósult meg. A tárlat témája az egyik legfontosabb mai globális probléma, az ember okozta klímaváltozás. A kiállítás ökológia szemlélettel mutatja be a látogatónak azt a pillanatot, amikor hosszú története során az ember először befolyásolja jelentősen a környezetét. Elindítva ezzel azt a hosszú folyamatot, mely napjainkban már az ember fennmaradását is veszélyezteti. A kiállításban régészeti, néprajzi/kulturális antropológiai és ökológiai elemek (a neolitikumban és a közelmúltban készült kőeszközök, mai természeti népek hagyatéka - Pápua Új-Guinea -, installációs elemek, kisfilmek stb.) együttesen segítik a látogatót, hogy rádöbbenjen, a klímaváltozást már az első favágásra alkalmas eszköz elkészítésekor elindította az ember...
Helyszín: Déri Múzeum
Látogatható 2018. július 29-ig

„Fátyolsáv fények, csurranó színek"
Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső, Anna Margit és Bálint Endre művei
az Antal-Lusztig-gyűjteményből
Helyszín: MODEM földszint
A kiállítás 2018. augusztus 26-ig látogatható
A piramisok országában
időszaki kiállítás
Soó Rezső az 1960-as évek közepén utazott Egyiptomba. A sivatagi országban a Nílus-völgy Kairó és Asszuán közötti szakaszát, valamint Alexandria és Port Szaíd kikötővárosok környékét járta be. Ezekről a helyekről származnak a hagyaték eredeti képei. Az egyiptomi fotógyűjteményben 282 diapozitív és 128 fotónegatív van, de a felvételek között sok reprodukció, másolat is található.
A tárlaton a Soó-fotóhagyaték Egyiptomban készített felvételeiből azokat mutatja be a múzeum, amelyek leglátványosabban ábrázolják Soó Rezső útjának céljait, szakmai eredményeit, az ország egyedülálló természeti és kulturális értékeit.
Látogatható: 2018. december 31-ig

„A Vikingek előtt"...Harci áldozat a mocsárból (Illerup Ådal)
időszaki kiállítás
Újabb, különleges kiállítás várja a Múzeumok Éjszakája óta a látogatókat a Déri Múzeumban. Az interaktív tárlat Dániából, az aarhusi Moesgaard Múzeum gyűjteményéből érkezett Debrecenbe, s az élmény, amelyet kínál, nem pusztán hazánkban, de a Kárpát-medencében is szokatlan.
Illerup Ådal neve legtöbbünknek semmit nem mond. Magyarul ez az Illerup folyó völgye, ami nem egyszerűen egy mocsaras folyóvölgy, hanem a vikingeket megelőző időszak, Skandinávia római vaskorának talán leghíresebb régészeti lelőhelye. Kr.u. 205-ben, Germania Provincia északi határán túl egy római fegyverekkel felszerelt, római zsoldban álló sereg indult portyázni, de a helyi vaskori hadurak csapata véres ütközetben legyőzte a betolakodókat. A csata után a győztesek összegyűjtötték a legyőzött támadók, és az elesett védők fegyvereit, felszerelését. Egy monumentális szertartás keretében elpusztították a még ép fegyvereket, feláldozták a hadifoglyokat, és a mocsárba sülyesztve ajánlottak fel mindent, áldozati ajándékként a harc- és a hadak istenének. A késői utókor (az aarhusi Moesgaard Múzeum munkatársai) által készített animációs film jóvoltából a Déri Múzeumba látogatók nemcsak a tárgyi bizonyítékokat láthatják, de bepillanthatnak a hatalmas csata forgatagába, és a skandináv mocsári áldozatok különös világába.
Helyszín: Déri Múzeum, Kupolaterem
Látogatható: 2018. október 14.-ig
„A Vikingek előtt"...Harci áldozat a mocsárból (Illerup Ådal) című időszaki kiállítás kísérőrendezvényei:

2018. július 18. (szerda) 16.30
Mit keres Debrecenben egy dán régészeti kiállítás?!
Tárlatvezetés Dr. Dani János régészeti igazgatóhelyettessel, a kiállítás kurátorával
és Balogh Csaba régészeti technikussal, a kiállítás látványtervezőjével

2018. augusztus 1. (szerda) 16.30
Szeverényi Vajk régész tárlatvezetése a kiállításban

PROGRAMOK
2018. július 6 -7. (péntek, szombat) 16.00-22.00
Bartók Béla Folklórfesztivál és Debreceni Mézeskalácsos Napok
Koncertek, gyermekműsorok, előadások, kórusok bemutatkozása
Mézeskalács-díszítés, kézműves-foglalkozások, kézműves vásár
Helyszín: Déri tér

Tájékoztatjuk Tisztelt Látogatóinkat, hogy a Déri Múzeum felújítási munkálatai miatt a Munkácsy Terem július 15-ig nem látogatható.

A DEBRECENI IRODALOM HÁZA ÉS A MEDGYESSY FERENC EMLÉKMÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI
(Debrecen, Péterfia u. 28., Tel.: 52/413-572)

KIÁLLÍTÁSOK

Álmodó magyarok - Történetek Debrecen irodalmából
A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása
2014-ben nyílt meg a Debreceni Irodalom Háza. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok - Történetek Debrecen irodalmából" című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.


„MESÉS (B)IRODALOM"
időszaki kiállítás
Tv Maci, Mazsola, Kukori és Kotkoda, Frakk, Mirr-Murr, Süsü, Pom Pom.... Lassan elmondhatjuk, négy generáció arcára csaltak eddig mosolyt az úgynevezett retro mesék hősei. Ám elavulásról, kiüresedésről szó sincs, az üde jókedvet mai napig sikerrel garantálják a gyerkőcök és a nosztalgiázó felnőttek számára. S hogy hogyan kezdődött a felejthetetlen figurák története? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak majd a „Mesés (B)irodalom" című kiállítás látogatói a Debreceni Irodalom Házában. A családok emellett a gyermek- és ifjúsági irodalom témakörében alkotó szerzők (pl. Weöres Sándor, Benedek Elek, Csukás István, Lázár Ervin, Janikovszky Éva, Fekete István, Nemes Nagy Ágnes, és további kortárs alkotók) műveivel, kézirataival is találkozhatnak.
A kiállítás 2018. december 31-ig látogatható.

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell..."
Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása
A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből harmadik alkalommal készült válogatásban a művész közismert szobrait, rajzait, domborműveit tekinthetik meg a látogatók.

www.derimuzeum.hu

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!