A 2019-es Európai Moziéjszaka: ingyenes ízelítő az európai filmek legjavából

A mozi az egyik legalkalmasabb terep sokszínű és gazdag európai kultúránk ünneplésére. A filmek iránti közös lelkesedés még szorosabbra fűzi az emberek közötti kapcsolatokat

 

A legjobb európai filmes alkotásokat középpontba állító, második Európai Moziéjszákhoz csatlakozó mozik idén december 2. és 6. között várják ingyenes vetítésekkel az érdeklődőket szerte Európában. Az Európai Bizottság Kreatív Európa programjának MEDIA alprogramja keretében, az európai filmek első számú terjesztőjeként ismert Europa Cinemas mozihálózattal közösen indított kezdeményezésnek köszönhetően az európai filmesek, a helyi filmszínházak és maga az EU is kapcsolatba kerülhet kontinensünk mozirajongóival.

Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos szerint: „A mozi az egyik legalkalmasabb terep sokszínű és gazdag európai kultúránk ünneplésére. A filmek iránti közös lelkesedés még szorosabbra fűzi az emberek közötti kapcsolatokat. Az Európai Moziéjszaka nem csak filmművészetünk képviselői és az ő kreativitásuk előtt tiszteleg, hanem arra is szeretne példával szolgálni, hogyan tudja az EU közelebb vinni a független filmeket az európai emberekhez. Mi továbbra is segíteni és támogatni fogjuk az európai kulturális és kreatív ágazatot, amely gazdasági és társadalmi szempontból is kulcsfontosságú, Európa jövője szempontjából pedig különleges érték."

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos hozzátette: „Az első Európai Moziéjszaka rendkívül pozitív visszhangja megmutatta, hogy az európai emberek mennyire szeretnék filmeken keresztül megismerni és jobban megérteni egymás kultúráját. Az ingyenesen és helyben látogatható eseményeken az emberek megoszthatják egymással egy-egy olyan film nézése közben felmerülő érzéseiket, észrevételeiket és gondolataikat, amely a kontinens más részén élő polgárokhoz is eljutott. Törekvésünk, hogy minél több, más európai országban készült filmet elérhetővé tegyünk az embereknek, tökéletesen illeszkedik az Unió azon jelenlegi célkitűzéséhez, hogy növelje az összetartozás érzését és összetartó közösségeket teremtsen."

Az első alkalommal 2018 decemberében megrendezett Európai Moziéjszaka sikere nyomán idén még több mozi csatlakozik az eseményhez, a tavalyi 34-gyel szemben immár 54 városban. A filmeket a helyi filmszínházak választhatták ki, hogy a programot saját közönségük érdeklődéséhez és elvárásaihoz igazíthassák. A programban több mint 40 olyan film szerepel - köztük A nyomorultak, Az igazság, a Portré a lángoló fiatal lányról és Az első áruló -, amely ebben az évben jelent meg a MEDIA program támogatásával. A vetítések után a nézőknek alkalmuk nyílik találkozni a rendezőkkel, a producerekkel, és filmkritikusokkal is megvitathatják a látottakat. A Bizottság képviselői is jelen lesznek, hogy részletesebb tájékoztatást nyújtsanak a MEDIA programról és annak az európai audiovizuális kultúra támogatásában betöltött szerepéről.

 

   - A vetítésre kerülő filmeket feltüntető interaktív térkép
   <https://europa.us2.list-manage.com/track/click?u=d5196b179506b32dff2f9cacf&id=e0b82e5696&e=2872ebaa1b>
   (angolul)
   - Tájékoztató a Kreatív Európa keretprogram MEDIA alprogramjáról
   <https://europa.us2.list-manage.com/track/click?u=d5196b179506b32dff2f9cacf&id=be6421a2b7&e=2872ebaa1b>
   (angolul)
   - Információk az Uránia Nemzeti Filmszínház december 6-i programjáról
   <https://europa.us2.list-manage.com/track/click?u=d5196b179506b32dff2f9cacf&id=ead328268e&e=2872ebaa1b>
   - Információk a szolnoki Tisza mozi december 3-i programjáról
   <https://europa.us2.list-manage.com/track/click?u=d5196b179506b32dff2f9cacf&id=9e273c68d3&e=2872ebaa1b>

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Mégis van mozi!