38.Sajtófotó kiállítás: beszélgetés a Capa Központban

Időpont: 2020.01.24., péntek, 19.00 Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező u. 8.)

 

38. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrijének két tagja,

Ron Haviv és João Silva tart előadást a

Capa Központban

 

 

 

2020. január 24-én, pénteken, 19 órától Ron Haviv és João Silva fotóriporterek beszélnek munkásságukról, főként a háborúban, illetve konfliktuszónában történő fényképezésről. Az esemény helyszíne a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Mindkét fotóriporter a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrizésére érkezik Budapestre.

 

Ron Haviv Emmy-díjra jelölt fotóriporter, a New York-i székhelyű VII Photo Agency alapító tagja, dokumentarista fotográfus. Az elmúlt harminc évben több mint huszonöt háborús övezetben fényképezett és több mint száz országban dolgozott. A háborús fotográfia mellett főként az emberi jogi témák feldolgozása jellemzi munkásságát. Képei a Louvre, az ENSZ, a Council on Foreign Relations, a The Houston Museum of Fine Arts és a George Eastman House mellett számos magángyűjteményben is megtalálhatók.

 

João Silva portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter. A Bang Bang Club egyetlen ma is aktív tagja. A Club formálisan nem létezett, a sajtó adta a nevet olyan fotográfusok csoportjának, akik nyomon követték a változásokat Nelson Mandela kiszabadulásától az 1994-es választásokig a Dél-afrikai Köztársaságban. João Silva pályafutása során főként Afrikában, a Balkánon, Oroszországban és a Közel-Keleten dolgozott. 2010-ben, Afganisztánban, az amerikai hadsereg egy akcióját követve taposóaknára lépett és mindkét lábát térdből elvesztette. Az Egyesült Államokban több műtéten esett át és ott történt a rehabilitációja is. 2011. decemberében visszatért Johannesburgba és azóta is a New York Times fotóriportereként dolgozik.

 

CAPA VISA - Visual Insights and Stories from Abroad

 

A CAPA VISA programsorozat keretében a szakmai vagy akár magáncélból Budapestre látogató külföldi szakemberek mutatkoznak be. A kortárs fotográfia meghatározó nemzetközi szereplői egy-egy alkalommal nyilvános előadások formájában ismertetik tevékenységüket, kutatási területüket, saját színterüket vagy tartanak portfólió konzultációt a Capa Központban. A rendezvénysorozat célja, hogy lehetőséget teremtsen a tudáscserére a nemzetközi fotós szcénában aktív fotográfusok, intézményvezetők, kurátorok, független szakemberek, szakírók, szerkesztők és a magyar szakemberek között. A CAPA VISA programok angol nyelven zajlanak.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

A mester és a halottak napja