2018. májusi programok a Kultúrkúriában 2

Klebelsberg Kultúrkúria 1028 Budapest, Templom u. 2-10. Telefon: 392-0860, fax: 392-0862

info@kulturkuria.hu

www.kulturkuria.hu 

 

KIÁLLÍTÁS
2018. április 4. szerda - 2018. május 2. szerda
Kölcsönhatások - csoportos fotókiállítás
A Budapest FotóFesztivál hivatalos rendezvénye
Vers és fotó egymásra hatása a Költészet Napja tiszteletére
A kiállítást megnyitotta Szakolczay Lajos művészeti író 2018. április 4-én 18 órakor.
"Ha belül vagy, minden úgy mozdul, mintha állna, s ami meg se moccan, kívülről úgy érzed, mintha régtől járna."
Turczi István: Hazárdnak rendületlenül (részlet)
Fotó: Mandur László
A művészeti ágak noha önálló, saját jelentőséggel és megítéléssel bírnak, mindig is szívesen sokszorozták meg egymással szövetkezve kívánt hatásukat. Ezúttal a kortárs magyar irodalom és a fotográfia egymásra gyakorolt kölcsönhatása tükröződik kiállításunkon.

Meglévő, kortárs magyar irodalmi írásokra születtek a fotók vagy épp fordítva, egy képhez íródott pár sor, gondolat.
Kiállító művészek:
Agócs József
Aknay Tibor
Baricz Katalin
Budavári Csaba
Czimbal Gyula
Csordás Gábor
Csortos Szabó Sándor
Dobóczky Zsolt
Dömötör Mihály
Dr. Kocsis IstvánTamás
Fekete Zoltán
Gábor Béla
Gál András
Gáti György
Gedeon Péter
Hupján Attila
Láng-Miticzky András
Mandur László
Murvai Ervin
Neumann Ildikó
Rákoskerti László
Ries Zoltán
Seres Géza
S.Faragó Gyöngyi
Szél Ágnes
Tobischka Gabriella
Tóth József
Vajda János
Varga Tamás
Vizúr János
Zsila Sándor


2018. április 9. hétfő - 2018. május 3. csütörtök
Fapofák - Sprok Antal képzőművész kiállítása
A kiállítást megnyitotta Csányi Vilmos író, etológus professzor 2018. április 6-án 18 órakor.
Közreműködnek Szirtes Edina Mókus zenész, előadóművész, valamint Lévai Viola és Dömötör Luca táncművészek.
"... Sprok Antal szabad szellem; kizárólag saját, varázslatosan bontakozó, időtlen és kimeríthetetlen mesevilágának akar utánajárni; nem fékezi, hogy éppen kik minek tartják - látja, járja az útját és ez védetté teszi.
Magával a tevékenységgel van csupán elfoglalva, akár az archaikus mesterek - jól temperált, egyenletes intenzitással és hallatlan hatékonysággal dolgozik; valósággal termel, akár egy gép, anélkül hogy ez egyedi, sajátos minőségének a rovására menne.
Mindeközben jut energiája arra is, hogy munkásságába a megfelelő mértékben integráljon különféle impulzusokat; kísérletező kedve töretlen, találékonysága figyelemre méltó.
Mivel naiv, megható törekvése, hogy mosolyt varázsoljon a megfáradt arcokra, olykor nem riad vissza némi önfeledt infantilitástól; de ez neki jól áll - az ő esetében ez inkább erénynek tekinthető, mivel itt nem az ún. „magas művészet" komor erdejében járunk, amelyet senki se ért: művészete napsütötte, nyílt terepen terjed akadálytalanul..."
Szőcs Miklós TUI Munkácsy - díjas szobrászművész, az MMA rendes tagja
Megtekinthető hétköznap 9-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig.


2018. május 8. kedd - 2018. május 31. csütörtök
SZÍN-JÁTÉK - csoportos tárlat
Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Festőművészeti Szakosztálya tárlata
A kiállítást megnyitja Novotny Tihamér művészeti író 2018. május 10-én 18 órakor.
Kiállító művészek:
Bráda Tibor, Deák Ilona, Durkó Zsolt, Illényi Tamara, Füzes Gergely, Harmati Zsófia¸ Kecskés András, Kádár János Miklós, Kőrösi Papp Zoltán, Lonovics László, Mayer Berta, Mihályfi Mária, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Németh Géza, Orosz János, Orvos András, Őry Annamária, Szegedi Csaba, Szemethy Imre, Tari Gábor, Tilles Béla, Vágó Magda, Végh András, Veress Sándor László, Zöld Anikó
A tárlaton olyan művészek alkotásai láthatók, akiknek festészetében fontos szerepet játszik a szín. A paletta rendkívül változatos. Egyesek harsány színekkel fogalmaznak, mások visszafogottabbak. Vannak, akik egy-egy szín árnyalataival fejezik ki mondanivalójukat. Mindegyik megközelítésnek van létjogosultsága. Ami összeköti e sokszínűséget, az nem más mint a kvalitás!  

2018. április 6. péntek - 2018. május 10. csütörtök
Az év természetfotósa 2017 - fotókiállítás
Válogatás a hazai természetfotózás legjobb alkotásaiból
25. alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat. A pályázat legjobb képei láthatók a Kultúrkúria  lélegzetelállító tárlatán.
A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott hazai és határon túli, profi és amatőr természetfotósok csaknem háromezer képe közül válogatta ki a legjobbakat a zsűri.
A naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége, 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség 2017-ben is az „Az Év Természetfotósa" pályázatot, amely névadó támogatója az idén a Lenergy Magyarország Kft.
A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri.
Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy „Az év természetfotósa" versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetőek. Így pl. a fizetős lesekből készült fotók itt nem számítottak.
A tárlat díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.
GYERMEKPROGRAM, MATINÉ

2018. május 7. hétfő - 2018. május 30. szerda
Bogyó és Babóca bábkiállítás
Bartos Erika által készített Bábkönyv eredeti, egyedi bábjainak és díszleteinek, valamint budapesti grafikáinak kiállítása. 
A tárlat megnyitóján az írónő mesevetítést tart 2018. május 5-én 11 órakor.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kultúrkúria ismét megörvendezteti legkisebb látogatóit és vendégül hívta Bogyót, Babócát és kis barátaikat.
A tárlat ideje alatt a kedvelt meseíró és illusztrátor Budapest épületeiről és városképeiről készült grafikái is megtekinthetők a Brúnó Budapesten, és a Budapest titkai című könyvekből.
Bartos Erika a Bogyó és Babóca bábkiállítás anyagát másfél év alatt készítette el  2012-ben. 14 vitrinben kelnek életre a sorozat szereplői, helyszínei bábok formájában. A gyerekek megcsodálhatják a mesékben szereplő házikókat, a léghajót, egész közelről szemügyre vehetik az apró tárgyakat és persze Bogyót és Babócát több jelenetben, az összes barátaival együtt.
" Már a legelső Bogyó és Babóca kötet megjelenésekor megvarrtam a szereplőket kesztyűbáb formájában, és férjemmel rendszeresen elbáboztuk a Bogyó és Babóca meséket országszerte... Semmi másról nem szólt ez, mint örömöt okozni a legkisebbeknek. Minden egyes díszlet, kellék készítésére jól emlékszem, kinőtt ruhákat, kiürült papírdobozokat használtam a díszletekhez. " Bartos Erika
A kiállítás számtalan helyszínre kapott meghívást bel- és külföldön egyaránt, nagy örömünkre a 2012-es tárlatot követően ismét intézményünkbe költöznek egy kis időre e harmónikus mesevilág szereplői.
A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Pünkösdkor zárva.


2018. május 26. szombat 15:00
Gyermeknap
Max és Móric  - a Ciróka Bábszínház előadása, a fergeteges Feak Fusion Cabaret cirkuszi műsora, a Kiskalász zenekar gyermekkoncertje, Lovagi torna, a Tekergőtér, Furfangos csudavilág játszóház, ügyességi és logikai játéktár, kézműves játszóház, valamint hempergő várja a gyerekeket.
MAX ÉS MÓRIC - A CIRÓKA BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA
Vásári csínykavalkád
Wilhelm Busch híres mesesorozata a magyar olvasók körében is népszerű. Max és Móric két csibész, akik a jól nevelt és szófogadó gyerekek ellenpéldái: szabadok és szertelenek. Csínytevéseik során számos mulatságos kalandba bonyolódnak. Hol a péket szedik rá, mert nyalánkságra vágynak, hol a nagybácsi ágyába csempésznek bogarat...
"Vásott gyerek száma tenger: Róluk annyit hall az ember! Persze hát e két vitéz Mindenféle csínyre kész! Kik, ahelyett, hogy térve jóra, hallgatnának okos szóra, rajta sokszor csak kacagnak, gúnyolódva jót mulatnak."
Szereplők: Fülöp József, Jankovics Péter
Zeneszerző: Szabó Balázs
Rendező: Schneider Jankó
VILÁGSZÁM - A FREAK FUSION CABARET FERGETEGES CIRKUSZI MŰSORA
Magyarország egyik első újcirkusz-társulata, amely a múlt századi vándorcirkuszok világát idéző hangulatával, a cirkusz, a varieté és a mozgásművészet összekapcsolásán alapuló különleges és rendkívül humoros előadásaival itthon és külföldön is nagyon népszerűvé és egyedivé vált. Látványos zsonglőr, akrobata és táncos előadásukkal örvendeztetik meg kisebb és nagyobb vendégeinket!
HEPEHUPA - A KISKALÁSZ ZENEKAR KONCERTJE
Zenéjük színes, sokféle, a magyar népzenei motívumokon, a latin és cigány zenén keresztül az arab zenéig többféle zenei világgal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Céljuk megkönnyíteni a verstanulást a kicsiknek fülbemászó dallamokkal, érdekes ritmusokkal és népszerűsíteni a gyerekek körében az „élő" hangszeres zenét. A zenekar mára már a legtöbb hazai fesztiválon megfordul és igényes zenéjükkel, közvetlen hangulatú koncertjeikkel elvarázsolják a kicsiket és nagyokat egyaránt.
A zenekar tagja: Varga Bori, Boros Attila, Mogyoró Kornél, Sántha Gábor

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek