20. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem, Pécs

A Pécsi Tudományegyetemen a 20. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem július 21-én veszi kezdetét, és száz diák részvételével zajlik négy héten át.

 

A Pécsi Tudományegyetemen a 20. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem július 21-én veszi kezdetét, és száz diák részvételével zajlik négy héten át. Érkeznek jelentkezők többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Egyiptomból, Finnországból, Japánból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Litvániából, Olaszországból, Oroszországból, Romániából, Svájcból, Szlovákiából...

A jubileumi év lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt 20 év munkájára. Az elmúlt két évtizedben megtízszereződött a diákok létszáma, alkalmat adva, hogy kidolgozzunk és kipróbáljunk egy olyan nyelvoktatási módszert, ami felsőfokú nyelvtudásig segítheti el a résztvevőket. A visszatérő diákjaink mellett arra különösen büszkék vagyunk, hogy az a három nyelvtanár, aki 20 évvel ezelőtt útnak indította a nyári egyetemet, az idei évben is oktatói a programnak. Visszatérő diákjaink között pedig van olyan hallgató is, aki éppen 20 évvel ezelőtt kezdett a nyári egyetemünkön magyarul tanulni.

 

Tanóráinkat öt nyelvi szinten, heti 40 tantermi és tantermen kívüli órában, kis - 5-10 fős - csoportokban szervezzük. A program jellegzetessége, hogy minden pillanatát felhasználjuk a nyelvtanulásra, a megérkezéstől, nyitófogadástól a záróprogramig. Egy csoport három nyelvtanárral tanul, így biztosítjuk a változatos tanulói környezetet, és módszertani eszközöket, ezen kívül a diákok részt vehetnek különböző klubokban, mint például sportklub, gasztroklub, filmklub vagy fonetikaklub. Tapasztalt, szakképzett oktatóink évek óta dolgoznak együtt, többen közülük az órákon használt tananyag fejlesztésében is részt vettek.

 

Tananyagként a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő, Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják a nyári egyetemen, melynek különlegessége az ún. modell alapú oktatási módszer, mely különösen nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. A tantermi órákkal összehangolva, a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és környékének látnivalóit. Így kapcsolódik össze a modell alapú és az élményalapú oktatási módszer.

 

A nyári egyetemmel egyidőben, annak harmadik hete alatt zajlik a tanároknak szóló, 6. MagyarOK módszertani továbbképzés, melyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek magyar, mint idegen nyelv tanárok. A továbbképzésen napi 6-8 órás workshopokon a készségfejlesztés témáját dolgozzák fel a résztvevők.

 

2019. július 21. - augusztus 18.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek