Zenei hírlevél : festészet, gitár, Liszt és Arany János, és sok-sok élmény

„Fest’ész és Zenész találkozások”    

2017. október 13-án, (péntek) 18 óra                                

Rosta Marian fest’ész kiállítása a Festészet Napja alkalmából és a  „Különleges triók” hangversenye - alkotó és reprodukáló művészet egy esten.

http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/zenei_gyujtemeny/?article_hid=37002

 

Dimitris Dekavallas gitárművész koncertje

2017. október 17. (kedd) 18 óra

Műsor:

J.K. Mertz: Variations Mignones, Tarantella

M. Giuliani: Variációk egy Händel-témára

C. Domeniconi: Koyunbaba (szvit, op. 19)

szünet

J.S. Bach: Prelúdium és fúga a c-moll szvitből, BWV 997

P. Houghton: Stele (I. Stele, II. Dervish)

J. Morel: Danza Brasilera

F. Bustamante: Misionera

A művésszel Csikai Ildikó beszélget a szünetben.

 

Dimitris Dekavallas korának egyik legtehetségesebb gitárosa. Dimitris Athénban született, és ötéves korában kezdte tanulmányait gitáron. Tanárai voltak többek között David Russell, Michael Lewin, John Williams és Julian Bream. 13 nemzetközi zenei díj nyertese. 8 éves kora óta lép fel többnyire szólistaként. Miután a Londoni Királyi Zeneakadémián szerzett diplomát, nagy sikerű turnékon vett részt az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, az Arab Emirátusban, Kínában, Spanyolországban, Olaszországban, Romániában, Egyiptomban, Portugáliában, Chilében, Mexikóban, Japánban és hazájában, Görögországban több alkalommal a legnagyobb zenekarok kíséretével. A legnagyobb színpadok közül többek között fellépett a Carnegie Hallban (New York), a Royal Albert Hallban (London), a Wigmore Hallban (London), a Wales Millenium Centerben (Cardiff), a Southbank Centerben, az amszterdami Concertgebouw-ban. Még diákként játszott Erzsébet királynőnek a Királyi Zeneakadémián. Nemrégiben Londonban, a Lampeth Palotában adott XVI. Benedict pápának és Canterbury érsekének zártkörű koncertet. Dimitris Dekavallas 2009-ben jelentette meg első albumát Marios Argiros oboaművésszel közösen „Zene oboára és gitárra” címmel és másodikon, melynek a „Spanyol hangulatok” címet adta, népszerű gitárműveket játszik. 2012-ben jelent meg „Premier” című szóló albuma, mely két igazi világpremiert is tartalmaz. Legutóbbi szóló cd-je 2015-ben a „Granadától Buenos Aires-ig” címet kapta, és spanyol és latin amerikai darabokkal kápráztat el bennünket. 

 

Kodály Világa Tudományos és Művészeti Nonprofit Kft.  és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének közös rendezvénye

 

Rendhagyó találkozások a tánccal… 4/1. : Vendégünk Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház alapító igazgatója

Házigazda: Fenyves Márk orkesztész-mozdulatművész, koreográfus, táncpedagógus, kutató, tánctörténész, táncelméleti szakember

2017. október 19. (csütörtök) 18 óra

Az 1978-ban alakult Népszínház Táncegyüttes jogutódja a Közép-Európa Táncszínház (KET), amely Magyarország elsőként alakult kortárs táncszínháza (1988). A hasonló profilú tánctársulatok között a legismertebbek közé tartozik hazánkban és külföldön egyaránt. Ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja egy adott földrajzi régióhoz való kötődését, a Kárpát-medence és régiójának mozgásvilágában értelmezi aktuális üzeneteit.

Az elmúlt 28 évben az Egyesült Államoktól, Örményországig, Finnországtól, Egyiptomig 22 ország 44 városában léptek fel, közel 120 ősbemutatót tartottak, melyeket több mint 50 alkotó készített. A KET az első magyar társulat, amely fellépett New York-ban a Broadway-n. Sokszínű repertoárjuk mellett – a régióban egyedülálló módon – tehetséggondozó, kutató és mindenki számára nyitott oktatási programsorozatokat is működtetnek, többek között visegrádi négyek együttműködésével.
A társulatot jelenleg is az alapító igazgató Szögi Csaba vezeti, aki 15 évesen már a Népművészet Ifjú Mestere, 18 évesen háromszoros, azaz Örökös Aranysarkantyús Táncos, 19 évesen a Bihari Táncegyüttes utánpótlás csoportját, 20 évesen amatőr néptáncegyüttes, 28 évesen professzionális társulatot vezetett. Előadói, alkotói, pedagógusi munkája mellett már fiatalon egyre nagyobb szerepet vállalt szakmai érdekképviseleti szervezetekben. Az Előadó-művészeti törvény, a Nemzeti Táncprogram kidolgozásában, jelenleg a Táncművészek átképzési programjának előkészítésében aktív, mint kulturális szervező több fesztivál is a nevéhez kötődik.
A 2012-ben alakult Bethlen Téri Színház, alapító művészeti igazgatója. E befogadó színház elsődleges feladatának tekinti, hogy a fiatal tehetségeknek biztosítson bemutatkozási lehetőséget, ehhez több tehetségkutató és gondozó programot is indított. A színház egyik fontos pillére a tánc, az évi 200 program egyharmadát ez a művészeti ág teszi ki.

 

Liszt Ferenc: Költői és vallásos harmóniák - Thurzó Zoltán interaktív zongoraestje

2017. október 20. (péntek) 18 óra

Műsor:

1.    Invocation (Invokáció)
2.    Ave Maria (Üdvözlégy, Mária)
3.    Bénédiction de Dieu dans la solitude (Isten dicsőítése a magányban)
4.    Pensée des morts (Emlékezés a holtakra)
5.    Pater noster (Miatyánk)
6.    Hymne de l’enfant à son réveil (Az ébredő gyermek himnusza)
7.    Funérailles (Temetés)
8.    Miserere, d’après Palestrina (Miserere, Palestrina nyomán)
9.    Cím nélkül: Andante lagrimoso
10.  Cantique d’amour (Szerelmi himnusz)
 

Cross Roads Duo estje

2017. október 24. (kedd) 18 óra

Közreműködik: Mészáros Zsófia - szaxofon és Miczinger Ilona - zongora

Műsor:

Ida Gotkovsky : Brillance
Takeno Haruhisa : Dance
Philip Glass :Facades
Chirsitan Lauba : Jungle
Barry Cockroft : Melbourne Sonata I.tétel

 

Mészáros Zsófia a holland szaxofoniskola gyökereiből táplálkozva szeretne kitörni a szaxofont fogságban tartó sztereotípiák börtönéből. Célja a magyar zeneszerzők szaxofonra írt darabjainak és más kortárs zeneszerzők műveinek népszerűsítése. A szaxofon klasszikus hangzása sokaknak újszerű, olykor talán idegen is. A Cross Roads Duo koncertjei meglepetéssel szolgálhatnak a komolyzenei koncerteket szívesen látogató közönségnek: a szaxofon ezer arca klasszikus hangzásvilágával (is) elvarázsol mindenkit, aki nyitott a kortárs zenei élményekre
Miczinger Ilonával 5 éve alkotnak duót, célkitűzésük az eredetileg szaxofonra írott repertoár népszerűsítése elsősorban Magyarországon. A Duó 2015-ben  a II. Országos Fúvós és Ütőhangszeres Tanárok versenyén 1 díjat nyert.

MOZDULAT – MŰVÉSZET – ZENE – PEDAGÓGIA: 

2017. október 27. (péntek) 10 - 19.20 óra

Előadások: 10 -16.20 óra

Előadók: Balogh Brigitta, Dr. Németh András, Dr. Boreczky Ágnes, Fenyves Márk, Botos Lee Kíra, Pethő Villő, Dr. Mizerák Katalin, Fondersmisen Andrea, Fedonor Júlia

 

16.30-17.30 óra: Mozdulatművészet óra Pálosi István és Fenyves Márk vezetésével, zongorán kísér: Gabóra Marika

18 óra: Magyar Mozdulatművészeti Társulat és a MOHA – Magyar Mozdulatkórus előadása

 

Őszi koncert: Ádám Eszter koncertje

2017. október 31. (kedd) 18 óra

A műsorban Mozart, Mendelssohn, Dvořák, Lavry, Donizetti legszebb áriái és dalai szerepelnek.
Zongorán kísér Domán Katalin, az Operaház főkorrepetitora, karmestere. Az est meghívott vendégművésze, Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth díjas színművésznő.

 

Arany asszonyok: Hűvösvölgyi Ildikó és Elek Szilvia estje

2017. november 2. (csütörtök) 18 óra

Közreműködik:

Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas magyar színművésznő

Elek Szilvia Elek Szilvia zongoraművész, zeneszerző.

A műsorban Arany János versei, dalai és a balladáira készült melodrámák hangzanak el a korszak legszebb zongoraműveivel fűszerezve.

A program az Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben sorozat keretében valósul meg.

 

Miranda Liu születésnapi koncert

2017. november 3. (péntek) 18.30 óra
Műsor:
Kreisler: Caprice Viennois, op. 2
Haydn: B-dúr zongoratrió, Hob. XV:38
Paganini: XVI. és XXI. Caprice, op. 1
Csajkovszkij: Souvenir d’un lieu cher, op. 42
Meditáció - Scherzo - Melódia
Miranda Liu - hegedű
Közreműködnek:
Wan-Chun Tsou, Vida Mónika Ruth - zongora
Goldmark Zongoratrió (Miranda Liu - hegedű, Mizuki Ueda - gordonka, Vida Mónika Ruth - zongora)

A sokszoros versenygyőztes, fiatal hegedűművész, Miranda Liu 1996. november 3-án született. Eddig több száz koncertet adott versenyművek szólójátékosaként, hangversenyszólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként a világ számos országában. Többek között olyan rangos hangversenytermek rendszeres fellépője volt, mint a New York-i Carnegie Recital Hall, a philadelphiai Verizon Hall, a budapesti Zeneakadémia, Müpa és Vigadó, a bécsi Wiener Konzerthaus Mozartsaal, a vilniusi Nemzeti Filharmónia, a bukaresti Radio Society Hangversenyterem, a zágrábi Horvát Zenei Intézet, valamint a salzburgi Wiener Saal. Miranda Liu 2007 és 2013 között tanult a salzburgi Mozarteumban és 2013 és 2017 között a budapesti Zeneakadémián tanult Perényi Eszter osztályában, ahol kitüntetésesen diplomázott. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusza és 2016 óta a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertmestere.

A program az Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben sorozat keretében valósul meg.

 A rendezvények helyszíne: 
FSZEK Zenei Gyűjtemény

A programokra a belépés díjtalan.

Helyfoglalás érkezési sorrendben. Csak az ülőhelyek számának megfelelően tudjuk a közönséget fogadni. Megértésüket köszönjük!

Legolvasottabb cikkek