Veszprém

Az aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló országos szakmai műhelysorozat programnyitó eseményének adott otthont Veszprém

Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében 2019. január 23-án Veszprémben kezdődött meg az, az aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló szakmai műhelymunka-sorozat, amelyet május végéig 18 megyében rendeznek meg a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében valósul meg. A résztvevőket a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertan központ megbízott igazgatója, Nagy Magdolna, valamint a vendéglátó nevében Brányi Mária veszprémi alpolgármester és Neveda Amália, az AGÓRA Veszprém Kulturális Központ igazgatója köszöntötte.

A Cselekvő közösségek projekt keretében Magyarországon kulturális közösségfejlesztő módszertani fejlesztés indult, ahol első alkalommal fogott össze a közösségi művelődési, a múzeumi és a könyvtári szakterület közösségfejlesztő célok érdekében. Az aktív közösségek találkozóinak megszervezésével az egyik legfontosabb cél, hogy a szomszédságok, települések közösségei megismerjék egymást, kulturális és közösségi tapasztalatokat mutassanak be, ötleteket adjanak egymásnak, valamint az is, hogy fórum létesüljön a lokális kapcsolatok hálózattá szélesítéséhez.

Dr. Arapovics Mária, a Cselekvő közösségek kiemelt projekt szakmai vezetője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ részéről előadásában rámutatott arra, hogy a közösségfejlesztés társas részvételhez ad bátorítást, a felmerülő ügyekre, szükségletekre közösségi megoldásokat alkalmaz. A megyékben tevékenykedő közösségek diverzitása önmagában nagy érték; e változatos közösségek magukban hordozzák az egyének számára nélkülözhetetlen társas kapcsolatokat, egzisztenciális lehetőségeket, helyi értékek és normák megbecsülését, egymás segítését.

Ezt követően Giczi András, a Cselekvő közösségek kiemelt projekt szakmai vezetője az Országos Széchényi Könyvtár részéről bemutatta a Cselekvő közösségek projekt elmúlt két és fél év alatt elért eredményeit, kutatásait, az elektronikusan is olvasható módszertani kiadványait, valamint a hagyományteremtő országos kulturális rendezvénysorozatot, a Közösségek Hetét, és levetítették a Veszprém megyében megvalósított mintaprojektről készült kisfilmet is.

A műhelynapon a résztvevők megismerhették az AGÓRA Veszprém Kulturális Központot, a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete szerteágazó tevékenységét, azt, hogy mit tesznek Jásd közösségei a falusi turizmus fellendítéséért, beleláthattak a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösségeinek életébe. Megtudhatták, hogyan támogatja a Magocskák Alapítvány a kisgyermekes családokat, miként valósít meg szelíd vidékfejlesztést a Lábdi Piacot létrehozó közösség, illetve hogyan és milyen célokért szerveződtek a megye fiataljai közösségekbe.

A nap folyamán a résztvevők véletlenszerűen kialakított csoportokban, workshop keretében ismerkedtek meg egymással, egymás tevékenységével úgy, hogy eközben kialakították egy teljesen új, a csoporttagok által képviselt közösségek erősségeire építő rendezvény kereteit.

Legolvasottabb cikkek