Uniós szankciók Oroszország ellen

 

 

     Az Európai Unió tagállamainak állandó képviselői hétfőn újabb szankciókban állapodtak meg Oroszország ellen - jelentette a Magyar Békekör.

     A tagállamok nagykövetei, kormányaik utasítása alapján úgy döntöttek, hogy megtorló intézkedéseket hoznak olyan orosz vezetők ellen, akik - véleményük szerint - megsértik az emberi jogokat.

     Az újabb szankciókat a Navalnij-ügyből kiindulva akarják meghozni, mert azt állítják, hogy Putyin elnök megmérgeztette az orosz ellenzéki vezetőt, majd felépülése és Németországból történt hazatérése után börtönbe záratta Navalnijt.

      A Békekör megfigyelője megjegyezte: Alekszej Navalnij megmérgezését tanúsító bizonyítékok kiadását Berlin is, és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megtagadta Oroszországtól. Hazatérése után Navalnij azért került börtönbe, mert nem jelent meg a hatóság előtt, megszegve a törvényes előírást egy rágalmazási perben született felfüggesztett börtönbüntetésével kapcsolatban. Felfüggesztett büntetésének tényleges letöltésre változtatása ellenzéki tömegmegmozdulásokat váltott ki Oroszországban, a Nyugat pedig szabadon bocsátását követelte, figyelmen kívül hagyva az orosz jogrendet.

     Oroszellenes szankciópolitikájával az EU politikai változást próbál kicsikarni Oroszországban, és beavatkozik az orosz belügyekbe. Ezzel tovább rontja viszonyát Moszkvával, és orosz ellenlépéseket kockáztat.

     A Békekör értesülése szerint a magyar nagykövetet arra utasították, hogy miközben hangsúlyozza az Oroszországgal való stratégiai együttműködés fontosságát, szavazza meg az oroszellenes szankciókat.+++

 

Legolvasottabb cikkek