Szijj Ferenc: Növényolimpia

 

Növényolimpiát rendeznek Magyarországon, de lehet, hogy időközben lefújták – Szijj Ferenc regénye meglepően humoros látomás a mindennapok küzdelmeiről, a hivatalok packázásairól. A költőként és műfordítóként elismert szerzőnek ez az első regénye.

A növényolimpiáról különböző emberek különbözőképp vélekednek ebben a könyvben, amelynek névtelen főhőse gyanús üzelmekbe keveredik a temetőben, miközben csak egyik ismerősének próbál segíteni egy újratemetés ügyében. A gyanús üzelmek egyike kifejezetten sok pénzt ígér, csak meg kell találni egy férfit, aki vagy él, vagy már meghalt, kezdetben nem lehet biztosan tudni. De a főhős egy másik vasat is tart a tűzbe: kormányfőtanácsos barátja régi ígérete szerint zsebből fizet majd valami különleges ötletért, amely ország-világ számára hirdetni fogja a kormány nagyszerűségét.

Csakhogy mindeközben ott van a múlt, amely lépten-nyomon feljön, mint a talajvíz, és elárasztja a jelent: egy régi nő, egy állítólagos barát, két államvédelmis és az említett kormányfőtanácsos, aki a múltban még nem az volt, hanem épp az ellenkezője.

Szijj Ferenc regényének szereplőit ismerősnek találhatja az olvasó: a járókeretes, betöréstől rettegő idős asszonyt, aki a segítségére sietőket azzal gyanúsítja, hogy meglopják, és ismerősek a világmegváltó, minden mögött összeesküvést sejtő kocsmai beszélgetések. Az olvasó pedig ezekből a hömpölygő monológokból – az egykori majálisok emlékéből, a puha diktatúra éveinek ügyeskedéséből, a kétezer-tízes évek Magyarországából – rakja össze ezt a regénymozaikot.

Szijj Ferenc Növényolimpia című, egyszerre abszurd és realista regényét az ünnepi könyvhétre jelenteti meg a Magvető.


 

A könyv megjelenését az NKA támogatta.

 

Diktafon a Muzsikus Rádióban fényképe.