Szerettünk, izgultunk, meséltünk

A Bookline márciusi sikerlistájának több mint a fele új könyv lett, a dobogós helyezettek is majd teljesen kicserélődtek március óta.
A tavasz közeledtével mertünk szeretni és borzongani, és nem zárkóztunk el a történelmi felfedezésektől sem. Első helyét megőrizte Dan Brown Eredet című regénye, második lett a Stephen és Lucy Hawking nevével fémjelzett George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz, a harmadik pedig egy hamisítatlan krimi Lee Child tollából.

A Bookline márciusi sikerlistájának több mint a fele új könyv lett, a dobogós helyezettek is majd teljesen kicserélődtek március óta. A tavasz közeledtével mertünk szeretni és borzongani, és nem zárkóztunk el a történelmi felfedezésektől sem. Első helyét megőrizte Dan Brown Eredet című regénye, második lett a Stephen és Lucy Hawking nevével fémjelzett George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz, a harmadik pedig egy hamisítatlan krimi Lee Child tollából.

Első maradt a Bookline sikerlistáján Dan Brown Eredet című izgalmas regénye, ami egy olyan felfedezés nyomába ered, amely egyszer és mindenkorra megváltoztathatja a tudomány világát és az emberiség történelmét. A főszereplő a szimbolika és a vallási ikonológia professzora, Robert Langdon egy tudományos találkozón vesz részt, ami váratlanul egy lélegzetelállító hajszába csap át. Az Eredet méltó folytatása Dan Brown már eddig is páratlan regényuniverzumának.
A nemrég elhunyt Stephen Hawking különböző szerzőtársakkal három könyvvel is rajta van a sikerlistán. Hawking a modernkori tudomány úttörője és egyben legismertebb arca volt, aki az Idő rövid története című munkájával új korszakot nyitott a tudományos ismeretterjesztés történetében. A könyvben felvázolt elméleteket még közérthetőbb formában feldolgozó Az idő még rövidebb története óriási népszerűségnek örvendett márciusban az olvasók körében, akárcsak a szerző Lucy Hawkinggal közösen írt ifjúsági regényei, a George és az ősrobbanás, valamint a George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz.
Lee Child Éjféli szállítmány című regényének főhőse Jack Reacher 22. alkalommal tér vissza. Az egykori katonai rendőr ezúttal egy titokzatos gyűrűvel a zsebében indul a vadregényes Wyoming tájaira, hogy fényt derítsen egy minden korábbinál szövevényesebb rejtélyre. A mű a nyomtatott és az e-könyves listán is előkelő helyet szerzett magának.
A sikeres tudományos könyvek között találjuk Yuval Noah Harari Sapiens, Homo deus című című könyvét, ami bemutatja hogyan válhatott egy négylábú emlős a Föld uralkodó fajává. Kiderül milyen stációkon ment végig az ember fejlődése során, és milyen alkukat kellett megkötnie a fennmaradásért. A szerző a jeruzsálemi egyetem tanáraként Sapiens című könyvében szédületes mennyiségű tudást felhalmozva ad új megvilágítást az emberiség több ezer évvel ezelőtt elkezdődött történetnek, Homo Deus című kötetében pedig közérthető, mégis minden részletre kiterjedő alapossággal mutatja be lehetséges jövőnket. De vajon elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy szembenézzünk a ránk váró kihívásokkal?
A moziban megjelenő filmek sikere szerencsésen hat a könyvekre, André Aciman Szólíts a neveden azonos címmel bemutatott, Oscar-díjjal is kitüntetett filmjének eredetije Észak-Olaszország idilli világába vezeti el az olvasót, ahol Elio a 17 éves kamasz fiúk gondtalan életét éli, amikor rátalál a mindent elsöprő szerelem. A két fiatal férfi lebilincselő szépségű történetét bemutató regény számos nemzetközi elismerést vívott ki magának, a Publishers Weekly és a Washington Post pedig egyenesen az év legjobb könyvének választotta.
A február végén mozikba került mozifilm, A Vörös veréb történetét jegyző Jason Matthewsról nem lehet elmondani, hogy kényelmes fotelből találta ki kémregényét. Matthews a CIA nyugalmazott tisztje, aki pályája során testközelből kísérhette végig a kémek árulásokkal, erőszakkal és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli életét – talán épp ezért is sikerült letehetetlen könyvet írnia napjaink új, titkos hidegháborújáról. Guillermo Del Toro 2018 márciusában egyszerre zsebelhette be a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek kijáró Oscar-díjat a Víz érintése című mozijával. A film egyedülálló hangulatát és itt-ott nyitva hagyott kérdéseit ismerhetik meg közelebbről a kötetből azok, akiket már magával ragadott ez a modernkori tündérmese, és azok is, akik csak a könyv elolvasása után hajlandóak megnézni egy filmet.

A sikerlista állandó szereplői a gyerek- és ifjúsági könyvek. Beck Andrea Titoktündére c. kötetével egy klasszikus értelemben vett mesekönyvet írt, olyat, ami a műfaj legnemesebb hagyományait követve kalauzolja be a kicsiket és a nagyokat a varázslatos mesevilágba. Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról címmel az univerzum rejtett titkaiba vezeti be a legkisebbeket, közérthetően elmesélve azokat a jelenségeket, amelyet olykor felnőttként is nehezünkre esik megérteni.
Bartos Erika a Buda hegyeiben a legkisebbek előtt tárja fel a főváros rejtett kincseit. A kötet érdekessége, hogy az építészmérnök végzettségű szerző olyan különlegességekre is rámutat, amelyek a szülők számára is újdonságok lehetnek, és a gyerekeket is elbűvöli. Ugyancsak Bartos Erika tollából születtek meg az élet legnagyobb kérdéseit bemutató kötetek, amik mind a sikerlista szereplői, az Elmúlás és a Születés, amelyek könnyed nyelvezettel beszélnek az olykor kivételesen nehéz témákról.
A gyerek,- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást, márciusban a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint Világvége alsó című könyv lett március hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Szinetár Dóra színésznő a kötetbe rendezett kortárs írók tollából született mai népmeséket elbűvölőnek tartotta mind a gyerekek, mind szüleik számára.

Szívünk rajta 2018 március - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája
Kiadó
Szerző
Cím
Kategória
Naphegy Kiadó
Mai népmesék kortárs íróktól
Világvége alsó
Mesél
Scolar Kiadó
Fabian Lenk
Idődetektívek
Mesél
Scolar Kiadó
Andrea Erne
Földünk
Fejleszt
Scolar Kiadó
Doris Rübel
A balett
Segít
Kolibri
Bosnyák Viktória
És most hogy festek?
Mesél


Bookline nyomtatott Top50 lista
pozíció
szerző
cím
kiadó

1
Dan Brown
Eredet
Gabo Kiadó

2
Stephen Hawking; Lucy Hawking
George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz
Könyvmolyképző Kiadó Kft.

3
Lee Child
Éjféli szállítmány
General Press Kiadó

4
Robert Lawson
A lélek útja
Trivium Kiadó

5
Yuval Noah Harari
Sapiens
Animus Kiadó

6
Robin Cook
Sarlatánok
Geopen Kiadó

7
Stephen Hawking; Leonard Mlodinow
Az idő még rövidebb története
Akkord Kiadó

8
Stephen Hawking; Lucy Hawking
George és az Ősrobbanás
Könyvmolyképző Kiadó Kft.

9
André Aciman
Szólíts a neveden
Athenaeum Kiadó

10
Douglas Murray
Európa furcsa halála
ALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT.

11
E L James
Sötét
Libri Könyvkiadó

12
Yuval Noah Harari
Homo Deus
Animus Kiadó

13
Liane Schneider
Bori és a húsvéti nyúl
Manó Könyvek

14
Beck Andrea
A Titoktündér
Beck & Partners Mi. Kft.

15
Edith Eva Eger
A döntés
Libri Könyvkiadó

16
Camilla Läckberg
A boszorkány
Animus Kiadó

17
Jason Matthews
Vörös veréb
Agave Könyvek

18
Daniel Kraus, Guillermo Del Toro
A víz érintése
Bluemoon Könyvek

19
Bartos Erika
Születés
Móra Könyvkiadó

20
Nadia Murad
Az utolsó lány
Libri Könyvkiadó

21
Moldova György
Az új császár új ruhája
Urbis Könyvkiadó

22
Bödőcs Tibor
Addig se iszik
Helikon Kiadó

23
Bolgár György
Orbán-mesék
Noran Libro Kiadó

24

Bakancslista
Scolar Kiadó

25

Mancs Őrjárat - A húsvéti tojásvadászat megmentése
JCS MÉDIA KFT.

26
Jeff Kinney
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Könyvmolyképző Kiadó Kft.

27
Berg Judit, Kertész Erzsi
A négy madár titka
Pozsonyi Pagony

28
Romsics Ignác
Magyarország története
Kossuth Kiadó

29
Kondor Vilmos
A korona ügynöke
Libri Könyvkiadó

30
Meik Wiking
Hygge
Kossuth Kiadó

31
John Green
Teknősök végtelen sora - puha kötés
Gabo Kiadó