Szeptemberi programok a KSH Könyvtárban

Folyosónk falán szeptemberben Antal Irén festõmûvész kiállítása tekinthetõ meg.

Ha hétfõ, akkor szeptemberben is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk, de természetesen a jól bevált társasokat is elõkészítjük. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2019. szeptember 24-én (csütörtök) 17 órától a II. Kerületi Önkormányzat és a KSH Könyvtár Szülõk Akadémiája elnevezésû közös sorozatának rendezvényén dr. Magyar Lóránt tart elõadást Ég veled aggódás! - (vagy mégse...?) címmel. A foglalkozás ingyenes, de elõzetes jelentkezéshez kötött. Regisztráció: Huszár Eszter (huszar.eszter@masodikkerulet.hu; +36 (1) 346-5503). Helyszín: Thirring Lajos terem.

Újra elérhetõ a születésnapicsomag-szolgáltatás

Örömmel értesítjük, hogy a könyvtár születésnapicsomag-szolgáltatása szeptember elejétõl újra elérhetõvé vált, így újfent szeretettel várjuk megrendeléseit!

Kulturális Örökség Napjai a KSH Könyvtárban

A korábbi évekhez hasonlóan a KSH Könyvtár ismét kinyitja kapuit a nagyközönség elõtt a Kulturális Örökség Napjai alkalmából. 2019. szeptember 21-22-én (szombat-vasárnap) sok szeretettel várjuk az érdeklõdõket a Czigler Gyõzõ által tervezett "Statisztikai Palota" alagsorában található könyvtárba egy könnyed épületsétára, amelynek keretében a látogatók megismerkedhetnek a könyvtár történetével, az olvasótermekkel, a tömörraktárral és a patinás fõigazgatói irodával is. Sõt, ezen a hétvégén a könyvtár állományában található régi és ritka könyvek közül is bemutatunk néhányat. Valamennyi látogatónk számára ingyenes internethasználatot és 4 hónapos ingyenes beiratkozási lehetõséget biztosítunk. Az épületséta nagyjából 45 perc, amelyet stílusosan egy körülbelül 20 perces statisztikai játékkal zárhatnak le a látogatók. A rendezvényre itt tudnak jelentkezni.

Kutatók Éjszakája a KSH Könyvtárban

Szeptember 27-én (pénteken) a KSH Könyvtár is csatlakozik a Kutatók Éjszakája elnevezésû programsorozathoz. Célunk, hogy izgalmas és érdekes elõadások során bemutassuk a könyvtárban folyó sokrétû kutatói tevékenységet, annak tudományos eredményeit, céljait és hasznosulását. A program keretében a következõ elõadásokra kerül sor. 16 óra: Derzsy Márk: Egzotikus keleti ország vagy európai kultúrnemzet? Az idegenforgalom fejlõdése Magyarországon a dualizmus idõszakától a második világháború végéig. 17 óra: Kõrös Ákos: A vasút fejlõdése Magyarországon 1865-tõl 1945-ig. 2020-ban a KSH és a KSH Könyvtár egy közös kiadású térképalbummal emlékezik meg a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. A Kutatók Éjszakájának résztvevõi a kiadvány tematikáját bemutató egyedülálló térképkiállítást is megtekinthetik. Helyszín: Thirring Lajos terem. A programra ezen a linken lehet regisztrálni. A vezetések a KSH-ból indulnak, erre az eseményre itt lehet jelentkezni.

Otthoni hozzáférési lehetõség az Akadémiai Kiadó szótáraihoz és a MeRSZ online okoskönyvtárához

A távoli elérés iránti egyre növekvõ igény kielégítése érdekében az Akadémiai Kiadó új szolgáltatásának köszönhetõen olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által elõfizetett szotar.net és MeRSZ adatbázist. Beiratkozott olvasóink között a készlet erejéig egyedi kódokat tudunk szétosztani jelentkezési sorrendben, amelyek aktiválásával otthonról is elérhetõvé válik a 9 nyelvû szótári adatbázis, valamint a több száz tankönyv és szakkönyv. A kódok érvényességi ideje 2020. január 31-éig tart. Fontos, hogy egy szolgáltatáshoz kapcsolódó kód egy személynek adható ki, és a kódokat azok az olvasók kaphatják meg, akik a kód kiadásának idõpontjában a könyvtár aktív, beiratkozott olvasói. A kódok nem átruházhatók. Amennyiben érdeklõdik az ingyenes, otthoni hozzáférési lehetõség iránt, forduljon bizalommal az Olvasószolgálati Fõosztály munkatársaihoz az olvasótermeinkben személyesen vagy az alábbi elérhetõségek valamelyikén: 06-1-345-6036 vagy ref@ksh.hu.

Magyar nyelvû e-könyvek a KSH Könyvtárban

Örömmel értesítjük, hogy 2019. január 1-jétõl az alábbi négy hazai kiadó e-könyv-gyûjteménye elérhetõ olvasótermi számítógépeinkrõl.

Az Osiris Kiadó e-könyv-kínálatában számos elismert szerzõ és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsõoktatási és ismeretterjesztõ könyvek, de a szépirodalmat illetõen is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklõdõk. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklõdõknek.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamû Szolgáltatás elnevezésû online könyvtára több mint 600 magyar nyelvû tudományos alapmû, összefoglaló kézikönyv és felsõoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következõ témákban a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, mûszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetõk az oldalon.

A Typotex Kiadó online gyûjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsõsorban felsõfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, mûvészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

Megjelent a Nemzetközi Statisztikai Figyelõ új száma

Tájékoztatjuk, hogy megjelent negyedéves elektronikus demográfiai, társadalmi és gazdasági szemlézõ folyóiratunk, a Nemzetközi Statisztikai Figyelõ legújabb száma, amely errõl a linkrõl szabadon letölthetõ. Kérdéseiket, hozzászólásaikat örömmel fogadjuk az angelika.pasztor@ksh.hu e-mail-címen. Tartalmas böngészést kívánunk!

 

Legolvasottabb cikkek