szept.22. évadnyitó a Bethlenben

Bethlen 7. évad

Szeptember 22-én évadot nyit a Bethlen Téri Színház

 

Tehetségprogramok, Találkozások-előadások, a megszokott fesztiválok és régi-új játéktér várja a Bethlen Téri Színház közönségét az évadban.

7. évadát kezdi a külső-erzsébetvárosi kis teátrum, amely szeptember 22-én a Színházak Éjszakája programjaival nyitja meg hivatalosan is a 2018-2019-es évadot. A színháznak indulás indulása óta missziója a tehetséggondozás, a fiatalok és pályakezdők lehetőséghez juttatása, ez évtől az évados programterv fókuszában is ez áll.

 

Folytatják a Mannával közös Találkozások tehetséggondozó sorozatot, amelyre évek óta fiatal, pályakezdő rendezők jelentkezhetnek kétszereplős darabokkal. A megvalósult előadásokat a színház repertoárszerűen játssza hónapról hónapra. Továbbra is műsoron marad a Cseh Judit rendezte, Pataki Éva regényéből készült Nőkből is megárt… Tordai Terivel és Horváth Lilivel, akik a színpadon is anyát és lányát alakítják, illetve a legelső megvalósult Találkozások-előadás, Valcz Péter rendezésében a Mary és Max Grisnik Petrával és Gőz Istvánnal. A Találkozások előadások közül többhöz is feldolgozó drámafoglalkozás készült, és bekerültek a színház ifjúsági programjába.

Az idén már szintén pályázati rendszerben működő Ambíció sorozatukban fiatal, ambiciózus alkotók vagy alkotócsapatok kapnak lehetőséget új előadás bemutatására, műfaji megkötés nélkül. A sorozat célja, hogy elsődlegesen azok az alkotók mutatkozhassanak be, akiknek más lehetősége nem, vagy csak korlátozottan adódik. A 2018-2019-es évadban a legkülönfélébb műfajú Ambíció előadásokat tűzik műsorra, amelyek közt lesz tánc, próza, kortárs opera és összművészeti alkotás is.

Rezidens társulatuk, a Közép-Európa Táncszínház folytatja az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma programot, amely a pályakezdő táncos alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Emellett szorosan együttműködnek a Gangaray Dance Company-val, a G.A.P., azaz Gangaray Artistic Program létrehozó csapatával.

A megszokott fesztiválokkal jelentkezik idén is a színház: novemberben jön az Erzsébet-nap köré szervezett hétnapos táncfesztivál, a Sissi Őszi Tánchét, majd január végén a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivál, amelynek meghívottja idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.

A Bethlen alapvetően befogadószínház, de a repertoáron tartott Találkozások-előadásokkal és rezidens társulatainak előadásaival mégis kijelöli a fő művészi irányvonalat, s azt a három műfajt, amely markánsan megjelenik a műsorban. A Közép-Európa Táncszínház a tánc, a Spirita Társulat a próza, a Marica Bábszínháza pedig a báb és gyermekszínház kiemelt képviselői.

A Bethlennek indulása óta fontosak a határon túli magyar színházi műhelyekkel való szoros kapcsolatok, így a január végi szokásos Vendégváró Fesztivál mellett az évad során műsorra tűzik az Aradi Kamraszínház, a Kassai Thália Színház, a komáromi Boráros Imre Színház és a kolozsvári Váróterem Projekt egy-egy előadását is.

Az évadnyitó szeptember 22-i egész napos rendezvényen szeretettel várják a családokat, az iskolás korú fiatalokat és a felnőtt közönséget is a Bethlen téren.

 

A Színházak Éjszakáját már délelőtt 11-kor a Marica Bábszínháza Cipőmese című előadásával indítják, a színház előtti füves területen pedig egész nap kézműveskedéssel, gyerekeknek és felnőtteknek szóló játékokkal várják – karszalag nélkül is – az arra járókat. A Bethlen Gábor tér 3. alatti különleges épületben kétszer is vezetett túrát indítanak, a Bethlen Galériában pedig épülettörténeti kiállítást rendeznek be. A nap egyik különlegessége a Gang Színház, amelynek helyszíne a lakóház udvara és gangja. A Pulzus Társulás és a Bethlen Békés Pál: Egy kis térzene című művét 7. kerületi gangos házak udvarán játssza, az adott ház lakóinak és az ő meghívottjaiknak. Ez alkalommal bárki részese lehet a különleges élménynek.

Tavasszal, a költészet napján mutatták be a legújabb Találkozások-előadást Szívlapát címmel Igó Évával és Zoltán Áronnal. A leginkább színházi társasjátékra emlékezettő versszínházi előadás 22-én délután 3-kor lesz műsoron.

A fiatal alkotókból álló Spirita Társulat pedig a tavalyi nagy sikerű, Steve Jobs életét bemutató iJobs című előadás felújító próbájára engedi be a közönséget.

Nemcsak a szeptember 22-i, de az évad további részének különlegessége is, hogy a színházterem a nyári felújítást követően az eredeti térelrendezésben is használatos lesz. Így az évadban kétféle színházi tér fog váltakozni: az eddig megszokott emelkedő nézőteres kamaraszínház-terem mellett – ahol a játéktér az eredeti nézőtéren helyezkedik el -, a klasszikus, eredetileg megépített, prózai előadások számára ideális térben is gyakran játszanak majd.

 

Színházak Éjszakája a Bethlenben

 

Ötödik alkalommal vehetünk részt az idén 31 budapesti színházat érintő programban; indítsuk közösen a 2018/2019-es évadot!

10:00-21:00 ÉPÜLETTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS (Bethlen Galéria)
a 89 éves épület története (híres lakók, alaprajzok, korabeli cikkek, fotók).

Az eredetileg a Budapest100 rendezvényre készült kiállítás kibővített változata.

A kiállítás szeptember 19-től 27-ig és karszalag nélkül is látogatható!

10:00-11.00 és 
13:00-14.00 HÁZ- ÉS KULISSZAJÁRÁS – pincétől a padlásig *
barangolás a 89 éves épület rejtett zugaiban és a színházban, kulisszatitkokkal, régi történetekkel, Kellér Dezsőtől Békés Pálig.

Az egyórás épületbejáráson nemcsak a színházban, hanem a Bethlen Gábor tér 3. szám alatti lakóházban is teszünk egy kört. Marton Ildikó művészettörténész vezetésével bejárjuk a ház pincéjét és a tetőt is, ahol még áll a II.világháború idején épített betonbunker is.

11:00-18:30 PIKNIK SAROK – kézműveskedés és interaktív játékok a színház előtti füves területen, gyerekeknek és felnőtteknek

Ez a program karszalag nélkül is látogatható!

***********************************************

 

11:00-12:00 Cipőmese – Szerelmetes tulipántom *
a Marica Bábszínháza előadása: különleges animáció tárgyakkal, bábokkal, zenével és szerelemmel, 50 percben, 3-99 éveseknek


15:00-16:00 Szívlapát - részvételi versszínház *
Előadja: Igó Éva és Zoltán Áron
Rendezte: Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna 
A Találkozások program előadása 14 éven felülieknek.

16:00-17:30 Pulzus Társulás - Gang Színház / Békés Pál: EGY KIS TÉRZENE *
Színház a gangon! Békés Pál színműve a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről.
Rendezte: Kroó Balázs

18:30-20:00 Spirita Társulat: IJOBS * – nyilvános felújító próba
Bepillantás a színfalak mögé: a rég játszott jelenetek felelevenítése, átrendezése sokszor vicces pillanatokhoz vezet, így egyaránt szórakoztató és izgalmas a nézők számára.
Rendezte: Egressy G. Tamás

20:30-21:00 Tűzzsonglőr bemutató – Komáromi Alexandra játszik a tűzzel a Bethlen téren

21:00-23:00 BAKELIT PARTY – válogassunk együtt a színház gyűjteményéből!

* regisztráció szükséges

www.szinhazakejszakaja.hu

www.facebook.com / Színházak Éjszakája a Bethlenben

 

Színházi előadások szeptember 22-én:

 

11.00-12.00

Cipőmese – avagy Szerelmetes tulipántom

A Marica Bábszínháza előadása

 

zenés bábos heje-huja a Tulipán című magyar népmese nyomán

Két cipőből van egy pár, vígan kopog, ha úgy jár!
Párja nélkül egyedül, nyiszeg-nyoszog, keserűl.
Életemnek virága, szívem szép tulipántja,
kerülj elő, ha lehet, derítsd fel a szívemet!


Mese a szerelemről, barátságról, három próbáról, Topánka királykisasszony és Bakancs Bandi nagy találkozásáról és arról, hogy bárkiből lehet (Mese)hős. Hiszen mindannyian egy cipőben járunk: keressük a párunk.

Különleges animáció tárgyakkal, bábokkal, zenével és szerelemmel fűszerezve. Nem csak gyerekeknek.


Bábtervezők és játékosok: Tárnok Marica, Sz. Nagy Mari
Zene: Farkas Tibor
Dalszöveg: Bali Judit
Jelmez: Béres Móni
Diszlet, báb: Sz. Nagy Mari
Rendező: Tárnok Marica

 

 

15.00-16.00

Szívlapát – részvételi versszínház

A Bethlen és a Manna Találkozások programjának előadása

 Jegyek 

„Átadom a korszakot. Működik.” Adott tehát két pár papucs az előszobában. Egy nőé és egy férfié, Igó Éváé és Zoltán Ároné. Két generáció, amely kortárs verseken keresztül létezik egymás mellett és/vagy egymásért. Anya és fia. Mester és tanítvány. Aki megbékélt önmagával és aki a tükörképével vitatkozik. Aki már tudja, milyen szeretni és aki még csak tanulja. Ahogyan fiatal rendezőpáros is most keresi, miként lehet az irodalmat a napi rutin részévé tenni. Legyenek türelmesek. „Ezek az ifjak. Még érnek.”

Az idézetek Kemény István Dél című művéből származnak. A vers az előadásban is elhangzik.
Az előadás időtartama 70 perc, megtekintése 14 éven felülieknek javasolt.

Játsszák: Igó Éva és Zoltán Áron
Rendezi: Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna
Mentor rendező: Hegedűs D. Géza

Az előadás szövegkönyve a Tilos az Á Könyvek kiadó Szívlapát című antológiájának nyomán született.
A kötet verseit válogatta: Péczely Dóra
Illusztrátor: Dániel András

 

https://www.facebook.com/events/268940067058529

https://www.facebook.com/szivlapatversszinhaz

 

16.00-17.30

Gang Színház – Békés Pál: Egy kis térzene

A Pulzus Társulás és a Bethlen Téri Színház közös produkciója.

Helyszín: Bethlen Gábor tér 3. lakóház udvara

 

Darab a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről.
Két fiatal egy titokzatos idegennel szövetkezve megpróbálja rávenni a ház lakóit, hogy zenéljenek egyet közösen a ház belső udvarán. Hosszú az út, amíg sikerül mindenkit meggyőzniük...

Írta: Békés Pál
Színészek: Arató Máté, Bakos Éva, Császár Réka, Kalocsay Mercedes, Kroó Ádám, Kroó Balázs, Rábavölgyi Tamás
Dramaturg: Fábián Péter
Zeneszerző: Kókai János
Koreográfia: Kalocsay Mercedes
Rendező: Kroó Balázs

 

https://www.facebook.com/pulzustarsulas

 

18.30-20.00

Spirita Társulat: iJobs – nyílt felújító próba

 

A Társulat a 2017/2018-as évadban mutatta be a Steve Jobs életét feldolgozó, egyfelvonásos drámát, iJobs címmel. Az előadás Danny Boyle 'Steve Jobs' című filmje nyomán készült, a főszerepet a rendező, Egressy G. Tamás alakítja; a további szerepekben Bárány Gergely, Gulyás Ádám, Fodor Boglárka, Vincze Erika, Kocsis Fülöp Soma és Fejér Máté láthatóak. A látvány Galkó Janka munkája, a fénytervezés Ágoston András nevéhez kötődik.

A Színházak Éjszakáján különleges, exkluzív élményre invitálunk mindenkit: a színészek felelevenítik a rég nem játszott darabot, és kötetlen hangulatban, "civilben" végigpróbálják az előadást.

 

https://www.facebook.com/events/896360740567130

 

www.spiritata.hu

 

Legolvasottabb cikkek