Szakmai életműdíjat kap az Állatkert nyugalmazott főigazgatója

 

 

A díj az intézmény szakmai munkájának nemzetközi szintű elismerését is jelenti

 

Életműdíjjal tünteti ki és tiszteletbeli tagjává választja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Prof. Dr. Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert nyugalmazott főigazgatóját. A városligeti intézmény számára is komoly elismerést jelentő díjat pénteken, a szövetség - kivételesen online zajló - éves konferenciájának záróülésén adják át.

 

A napokban tartja éves konferenciáját az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA - European Association of Zoos and Aquaria). Az évről évre megrendezett esemény az állatkerti szakma legrangosabb találkozója a világon, melyet ebben az évben - a koronavírus világjárvány miatt - szeptember 28. és október 2. között virtuálisan tartanak meg. A konferencia programjainak jelentős részét bárki figyelemmel kísérheti a szervezet hivatalos Facebook-oldalán (www.facebook.com/EAZA01).

Az éves konferencia október 2-i záróülésén EAZA-életműdíjjal (EAZA Lifetime Achievement Award) tüntetik ki Prof. Dr. Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert nyugalmazott igazgatóját, egyúttal neki adományozzák a szövetség tiszteletbeli tagja (Honorary Member) címet is. A díj nemcsak a nyugalmazott főigazgató, hanem az egész intézmény számára is nagy megtiszteltetés, és jól mutatja, hogy a magyar főváros állatkertje milyen fontos szerepet tölt be az állatkertek nemzetközi szakmai közösségében.

Az EAZA eddig 18 állatkerti szakember munkásságát ismerte el életműdíjjal. Tiszteletbeli tagságot pedig korábban csupán négyen kaptak: Fred Daman (Antwerpeni Állatkert, Belgium), Roger Wheater (Edinburgh-i Állatkert, Egyesület Királyság), Gunther Nogge (Kölni Állatkert, Németország), Bert de Boer (Apenheul Főemlőspark, Hollandia).

Prof. Dr. Persányi Miklós biológus, népművelő, középiskolai tanár, a politikai tudomány kandidátusa, címzetes egyetemi és főiskolai tanár. A Fővárosi Állat- és Növénykertnek 1994 és 2003, illetve 2007 és 2020 között volt főigazgatója. Éveken át a Magyar Állatkertek Szövetsége, 2000 és 2003 között pedig három éven EAZA elnöki tisztségét is betöltötte. Az európai szövetség munkájában korábban alelnökként, titkárként és több bizottság elnökeként is részt vett. Kezdeményezésére hívták életre az EAZA Technikai Segítségnyújtás Bizottságát (Technical Assistance Committee), amely igen sokat tesz a kelet-európai és a közel-keleti állatkertek fejlesztéséért.

Persányi professzor 2020 februárjában köszönt le a Fővárosi Állat- és Növénykert éléről egészségi okok és nyugállományba vonulása miatt. Főigazgatóságának évei alatt az Állatkert több mint 20 millió látogatónak nyújtott életre szóló élményeket.

 

Legolvasottabb cikkek