Ruva Farkas Pál

 

Ruva Farkas Pál Magyar Arany Érdemkereszttel, Művészeti Életpálya Elismeréssel kitüntetett, Aranytollas újságíró, szociológus, író, költő, képíró festményeinek kiállítását és hármas könyvbemutatóját láthattuk a Magyar Írószövetség dísztermében, 2018.december 7-én. A művészt így bemutatta be Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár asszony:

„A sokoldalú művész a Békés megyei Újkígyóson született, sokgyermekes oláh cigány családban. A gyökerek: a cigány (lovári) anyanyelv, a hagyományait őrző közösség, a Bibliát olvasó, mesélő és előadókészségéről messze híres, nagytörvényű apa és a gyermekeit áldozatosan szerető, iskoláztató édesanya példája mélyen beleivódott az érzékeny lelkű és már kora ifjúságában irodalmi érdeklődésű fiatalemberbe.

Ahogy az alkotó fogalmazott: „A képeim társadalmi és politikai üzenetet is hordoznak. A holokauszt és Trianon egyaránt megjelenik a festményeimben, amelyek óriási hatással voltak a magyar történelemre. Az alkotásaim azt sugallják, hogy erőteljesen bízom a magyarság és a cigányság felemelkedésében.”

Képeinek gyakori témája a természet szépsége, a roma folklór, a mindennapok művészi formában történő ábrázolása.

Meghatározó alakja a hazai cigány közéletnek, s jelentős szerepet vállalt a cigány értelmiségi és civil fórumok megalakításában és szervezésében. Munkássága külföldön is ismert és elismert, alapító tagja a Cigány Világszövetségnek. 1996-ban pedig az Újszövetség cigány (lovári) nyelvű kiadását lektorálta, egyébként meg fordított Dickenst és Faludy Györgyöt. A Magyar Írószövetség és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja, a Cigány Írószövetség és Nemzeti (köz) Művelődési Társaság elnöke, a Nemzetközi Roma Unio alelnöke, a Dikhes - Látod című folyóirat főszerkesztője.

Ez a sok minden belefért egy különleges ember alakjába, életébe és életművébe.”

 

                                                       Cigány Írószövetség és Nemzeti (Köz) Művelődési Társaság

 

 

Legolvasottabb cikkek