Rosas: A Love Supreme

 

Anne Teresa de Keersmaeker és Salva Sanchis közös koreográfiája a világhírű Rosas együttesének végre megérkezik a Trafóba is. Az A Love Supreme a Kortárs Művészetek Házának utolsó nagy külföldi produkciója ebben az évadban. Köszönjük, ha hírét viszitek. Várunk szeretettel, ha néznéd.

Szép napot kívánok, az anyagot küldöm mellékelten is.

 

 

Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker, Salva Sanchis (BE): A Love Supreme

2018.05.24. 20:00
2018.05.25. 20:00
2018.05.26. 20:00

Trafó nagyterem

FOTÓK

 

Zene és tánc végsőkig letisztított, tökéletesen egymásra hangolt, szédítően harmonikus kettőse a Trafóban. Anne Teresa De Keersmaeker, a kortárstánc úttörő nagyasszonya és Salva Sanchis koreográfus közös munkája az A Love Supreme érkezik ezúttal Budapestre. Négy Rosas-táncos indul el az utánozhatatlanul szabad jazz szaxofonos és zeneszerző, John Coltrane zenéjén keresztül a rejtelmesség, az érzékiség, a meditáció és az improvizáció útján.

A darab eredeti, 2005-ös verziójában  Anne Teresa De Keersmaeker és Salva Sanchis vállalta azt a kihívást, hogy összekapcsolja a kompozíciót és az improvizációt, és hagyja, hogy a kettő összeolvadjon a koreográfiában. John Coltrane 1965-ös A Love Supreme albumához nyúltak hozzá hihetetlen érzékenységgel.  Az új, átdolgozott produkcióban a két alkotó négy enegikus férfitáncosra szabta át a koreográfiát. A táncosok mozgása harmonikus, teljesen együtt él a zenével, szinte egymásra lefordíthatóvá válik a dzsessz és a tánc, hiszen ennek a zenei műfajnak sajátja az improvizáció, és az is, hogy az előadók sokszor rögtönzött szólót játszanak vagy válaszolgatnak egymás játékára.

A Rosas nem ismeretlen Budapesten: először 1992-ben a Petőfi Csarnokban mutatták be a Rosas Danst Rosas-t, és ugyanekkor az Erkel Színházban az Achterlandot. Majd három előadásával is színpadra lépett a Trafóban a társulat (Once, 2005; Bartók / Mikrokosmos, 2011; Fase - 4 mozdulat Steve Reich zenéjére, 2012). A Fase-ban az ismétlés finom változásaiból, az együtt és külön mozgásból felépülő szerkezet egyszerre nyűgözte le óraműpontosságú kidolgozottságával és elemi erejével a közönséget.

Keersmaeker társkoreográfusa, Salva Sanchis is bemutatkozott már a Házban, mint kezdő koreográfus 2008-ban. Most közös régi-új darabjukkal térnek vissza.

A klasszikus kvartettnek, Coltrane zenekarának legnagyobb példányszámban eladott albuma az A Love Supreme lett, amit 1964 decemberében rögzítettek. Coltrane addigi munkájának betetőzése ez az album, amely egyben óda is hitéről és szeretetéről. Coltrane zenéje azért vált olyan híressé, mert az improvizáció és a szigorú struktúra, a gondosan megmunkált forma és a nyers energia talált benne egymásra.

A Love Supreme című előadásból egy rövid részlet:

https://www.youtube.com/watch?v=rTwNWiLIYnI

A belga társulat hivatalos honlapja:

http://www.rosas.be/en/productions/342-a-love-supreme

 

Anne Teresa De Keersmaeker a belga és az európai táncművészet meghatározó alakja 2015-ben elnyerte az Arany Oroszlánt, azaz a Velencei Biennálé életműdíját.

1995-ben De Keersmaeker megalapította az iskola P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Stúdiók) Brüsszelben, a De Munt / La Monnaie társulásával. 2013-ban De Keersmaeker visszatért, mint táncos egy lenyűgöző duettben Boris Charmatz-al.

https://www.youtube.com/watch?v=zMK46VM-58s

Szintén 2013-ban megalkotja a Vortex Temporum című koreográfiáját, amely újfent nagy érdeklődést váltott ki a világ minden táján. https://www.youtube.com/watch?v=eQBR0Md0vjk

 

Az A Love Supreme című eladáshoz tartozó KÍSÉRŐPROGRAMOK:


MÁJ/24 az előadás után • Beszélgetés és közönségtalálkozó Salva Sanchis társkoreográfussal, moderál Bálint Orsolya tánckritikus, újságíró.
MÁJ/25 10:00-13:00 • Workshop Salva Sanchis-zal • Jurányi Grabó Stúdió. További infó és jelentkezés itt: workshop@wsf.hu
MÁJ/25 18:30 • Különóra • Trafó Kávézó • Fuchs Lívia tánctörténész tart bevezető előadást.

 

Legolvasottabb cikkek