Romantika, izgalom, szerelem a sikerlistán

Vágyunk az újdonságra

A Bookline februári sikerlistájának a fele új könyv lett, a dobogós helyezettek is teljesen kicserélődtek. A tavasz közeledtével mertünk változtatni és romantikus történeteteket olvasni. Első helyre került Dan Brown Eredet című regénye, második lett a Sötét ötven árnyalata, és harmadik André Aciman regénye, amelynek filmváltozatát most jelölték Oscar díjra.

A Da Vinci-kóddal méltán híressé vált Dan Brown Eredet című regényében ezúttal a szimbolika és a vallási ikonológia professzorának, Robert Langdon professzor életébe ad betekintést. Lehetséges, hogy egy felfedezés örökre megváltoztatja a tudományos világképünket? Ez a kérdés foglalkoztatja a professzort is, amikor elfogadja régi barátja meghívását egy konferenciára, ami váratlanul egy lélegzetelállító hajszába csap át, és ami méltó folytatása a szerző páratlan regényuniverzumának.
Második lett E L James Sötét - A sötét ötven árnyalata Christian Grey szerint címmel megjelent regénye. A 2010-es évek egyik legnagyobb botránykönyvének számító sorozat új fejezete a szerelmespár, Anastasia Steele és Christian Grey egyszerre romantikus és hátborzongató románcát mutatja be, ezúttal a férfi szemszögéből.
André Aciman Szólíts a neveden című szerelmes története lett a harmadik a képzeletbeli dobogón. Az azonos című, Oscar-díjjal is kitüntetett film eredetije Észak-Olaszország idilli világába vezeti el az olvasót, ahol Elio-ra, a 17 éves kamasz fiúra rátalál a mindent elsöprő szerelem. A két fiatal férfi lebilincselő szépségű történetét bemutató regény számos nemzetközi elismerést vívott ki magának, a Publishers Weekly és a Washington Post pedig egyenesen az év legjobb könyvének választotta, a Bookline e-könyves sikerlistáján is az első helyre került.

Az év elejei begubózás továbbra is a pszichológiai témák sikerét hozta. Yuval Noah Harari Sapiens című műve, ha nem is feltétlenül pszichológiai szempontból, de sokat tesz hozzá, hogy megértsük, ki is az ember, honnan jött és hová tarthat. Milyen stációkon ment végig az ember fejlődése során, és milyen alkukat kellett megkötnie a fennmaradásért? A szerző a jeruzsálemi egyetem tanáraként szédületes mennyiségű tudást felhalmozva ad új megvilágítást egy több ezer évvel ezelőtt elkezdődött történetnek, ami nemcsak a nyomtatott, de az e-könyves lista élére is repítette művét.
Vekerdy Tamás a gyermekpszichológia élő legendája arra keresi a választ legújabb könyvében, a Belső szabadságban, hogy a társadalom és az intézmények által ránk zúduló szabályok ellenére miként érhető el, hogy teljes, szabad életet éljünk.
Almási Kitti klinikai pszichológus Lezárás, Elengedés, Újrakezdés című könyvéből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan engedhetjük el egykori társunkat, hanem azt is, hogy - immár új tapasztalatokkal a zsebünkben - miként vághatunk bele ismét a párkeresésbe.
Kádár Annamária a mesepszichológia elismert szakértője, akinek munkái egyszerre helyezik új megvilágításba a mesék szerepét gyerekeink életében, és a szülők szerepét a gyerekek fejlődésében. A Mesepszichológia a gyakorlatban című könyvben Kerekes Valériával együtt ezúttal egy olyan gyakorlati alapokon álló útmutatót ad az olvasók kezébe, amely számtalan módszertani tanácson és játékötleten keresztül segít kialakítani az egészséges családképet

A szépirodalom is képviselteti magát a legkelendőbb könyvek listáján. Szabó Magda Für Elise című regényének a folytatását olvasók ezrei várták, ám soha nem születhetett meg. Ennek a történetnek a nyomába ered a Magdaléna című kötet, amely Szabó Magda fiatal éveit és első jegyességének korát eleveníti fel regénytöredékekből, levelekből, egy eddig ismeretlen elbeszélésből, szerzői interjúból és egy Bécsről szóló történelmi-kultúrtörténeti tanulmányból, valamint az írónő fényképalbumának felvételeiből.

A sikerlista állandó szereplői a gyerek és ifjúsági könyvek, Beck Andrea A Titoktündére állandó szereplője a sikerlistának. A szerző egy klasszikus értelemben vett mesekönyvet írt, olyat, ami a műfaj legnemesebb hagyományait követve kalauzolja be a kicsiket és a nagyokat a varázslatos mesevilágba. Böszörményi Gyula Nász és téboly - Ambrózy báró esetei soron következő, negyedik, lebilincselően izgalmas zárókötetében az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb detektívje nősülni készül, ám a saját múltjának szörnyetegei újfent kísérteni kezdenek. A gyerek,- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást, februárban a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint Jakob Martin Strid Mimbó Jimbó és a hosszú tél című könyve lett február hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Magyarosi Éva képzőművész, animációs rendező a Mimbó Jimbót imádnivaló mesének találta.

Szívünk rajta 2018 február - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája
Kiadó
Szerző
Cím/link
Kategória
Kolibri
Jakob Martin Strid
Mimbó Jimbó és a hosszú tél
Mesél
Bookline
Salinger Richárd
Erdei jógakaland
Segít
Manó könyvek
David Macaulay
Hogy működik?
Fejleszt
Kolibri
Caleb Krisp
Állítsátok meg Ivyt! - Ivy Pocket 2
Mesél
Bookline
Polgár Judit
Sakk és matt - 6 éves kortól
Fejleszt
Könyvmolyképző
Kántor Kata
Tolvajtempó - Nózi nyomoz 2.
Rád talál
Kolibri
Lars Joachim Grimstad
Eltűnt gyerekek
Rád talál

Bookline nyomtatott Top50 lista

pozíció
szerző
cím
kiadó

1
Dan Brown
Eredet
Gabo Kiadó

2
E L James
Sötét
Libri Könyvkiadó

3
André Aciman
Szólíts a neveden
Athenaeum Kiadó

4
Meghan March
Vágy és szerelem
Álomgyár Kiadó

5
Yuval Noah Harari
Sapiens
Animus Kiadó

6
Bödőcs Tibor
Addig se iszik
Helikon Kiadó

7
Danielle Steel
A szerető
Maecenas Könyvkiadó Kft

8
Edith Eva Eger
A döntés
Libri Könyvkiadó

9
Vekerdy Tamás
Belső szabadság
Kulcslyuk Kiadó

10
Romsics Ignác
Magyarország története
Kossuth Kiadó

11
Elena Favilli, Francesca Cavallo
Esti mesék lázadó lányoknak
Móra Könyvkiadó

12
Geert Wilders
Halállistán
Patmos Records Ker.és Kiad. Szerv.

13
Beck Andrea
A Titoktündér
Beck & Partners Mi. Kft.

14
Meghan March
Vágy és kétség
Álomgyár Kiadó

15
Yuval Noah Harari
Homo Deus
Animus Kiadó

16
Almási Kitti
Lezárás, Elengedés, Újrakezdés
Athenaeum Kiadó

17
Jeff Kinney
Egy ropi naplója 1. - képSregény
Könyvmolyképző Kiadó Kft.

18
J. D. Robb (Nora Roberts)
Halálos növendék
Gold Book

19
Jeff Kinney
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Könyvmolyképző Kiadó Kft.

20
Kádár Annamária, Kerekes Valéria
Mesepszichológia a gyakorlatban
Kulcslyuk Kiadó

21
Anthony McCarten
A legsötétebb óra
Agave Könyvek

22
Berg Judit, Kertész Erzsi
A négy madár titka
Pozsonyi Pagony

23
Dr. Bagdy Emőke; Kádár Annamária; Buda László; Pál Ferenc
Fejben dől el?
Kulcslyuk Kiadó

24
Meik Wiking
Hygge
Kossuth Kiadó

25
Magyar Tudományos Akadémia
A magyar helyesírás szabályai
Akadémiai Kiadó

26
Náray Tamás
Zarah
Libri Könyvkiadó

27
Camilla Läckberg
A boszorkány
Animus Kiadó

28
Bolgár György
Orbán-mesék
Noran Libro Kiadó

29
Böszörményi Gyula
Nász és téboly - Ambrózy báró esetei IV. - puha kötés
Könyvmolyképző Kiadó Kft.

30
Bella Andre
Te vagy az egyetlen
Kossuth Kiadó

Legolvasottabb cikkek

Látomások - I.