Összeállt az MNB 2020-as emlékérme-kibocsátási programja


Budapest, 2019. május 14. – A Magyar Nemzeti Bank az illetékes közintézmények javaslatai nyomán, valamint a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve, összeállította a 2020. évi emlékérme-kibocsátási programját. Jövőre hat korábbi sorozatot folytatva, tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani a jegybank. Egy arany, kilenc ezüst, két önálló színesfém emlékpénz-tematika szerepel a programban, de az emlékérmék értékközvetítő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék színesfém változatai is kibocsátásra kerülnek.

A 2020-as emlékérme-kibocsátási programról szóló nyilvános konzultáció rendhagyó módon zajlott: a 17 meghirdetett témát a konzultáció keretében beérkezett közel 10 000 szavazat, illetve észrevétel alapján szűkítette az MNB, illetve egészítette ki új felvetésekkel. Így jövőre várhatóan tizenkét témában jelennek meg emlékpénzérmék: egy arany, kilenc ezüst és két önálló színesfém megoszlásban.

A 2020. évi emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik.

A konzultáció keretében javaslat érkezett az első magyar nyári és téli olimpiai arany érem emlékpénzérmén való ábrázolására, ezért a Magyar Olimpiai Bizottság alapításának 125. évfordulója apropóján különleges arany szegélyű érme kibocsátását tervezi az MNB.

Folytatódnak korábbi években megkezdett, népszerű emlékérme-sorozatok: I. Ulászló aranyforintjával a Középkori magyar aranyforintok sorozat, Szinyei-Merse Pál 150 éves születési évfordulója apropóján a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjait, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal a magyar nemzeti parkok jellegzetességeit megjelenítő, a komondorral a magyar pásztor- és vadászkutyákat ábrázoló, valamint a Debrecen, Református Nagytemplom és Kollégiummal a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatok. Emellett olyan nemzetközi jelentőségű egyházi és sportesemények tiszteletére bocsát ki az MNB emlékérmét, mint az 52. Eucharisztikus Kongresszus, illetve a tokiói rendezésű XXXII. Nyári Olimpiai Játékok. Nemzeti jelentőségű sporttörténeti, tudománytörténeti és történelmi évfordulók is adják a kibocsátások apropóját, mint pl. a már említett MOB alapítási évforduló, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 150 éves fennállása, a közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazott Harsányi János születésének centenáriuma, valamint a rendszerváltás 30. évfordulója.

Különleges alakú emlékérmék is gazdagítják majd a programot, hiszen a tervek szerint a megszokott kerek forma mellett négyzet, téglalap és virágszirom alakú érmék is kibocsátásra kerülnek; szögletes érmék az OMSZ 150 éves fennállása, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park, virágszirom alakú érmék a hazai rendezésű 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

Az MNB 2020-a emlékérme-kibocsátási programját az alábbi táblázat mutatja be:

A 2014 óta minden nemesfém emlékérmének megjelenik a 2000 Ft-os címletű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az MNB a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.

Legolvasottabb cikkek