OH YEAH DAY


★ Funny Fellows (SK) ★

ingyenes jazzkoncert

2019. augusztus 2., péntek, 19.30

 
Louis Armstrong születésnapja alkalmából
ingyenes jazzkoncerttel várjuk vendégeinket!FUNNY FELLOWS (Szlovákia)


A hamarosan 25 éves pozsonyi zenekar energikus és humoros koncertjeit a nagy európai fesztiválokon kívül Amerikában is kitörő sikerrel fogadta a közönség. Szlovákiában közönségszavazáson övék lett az év CD-je. Korhű ruhákban és 1908-1946 közötti hangszereken játszanak.

ROMAN FÉDER trombita
MAREK BERKY klarinét, szaxofon
PAVOL IVIČIČ harmonika
DANIEL VALAŠEK sousaphone
MILAN RUČEK dob


________________________________________________________________________

MI AZ AZ OH YEAH DAY?

Az Oh Yeah az élet igenlését jelenti: az az érzés, amikor kiszakad belőlünk egy "Oh Yeah" ...elismerésünk jeleként, egy jó koncerten, egy jó ital vagy egy csodálatos nő láttán. Aki egyszer már átélt egy ilyen pillanatot, az újra és újra keresi ezt a csodálatos érzést. Az Oh Yeah életérzés a szabadság zenéjén, a jazzen keresztül törhetett fel először szabadon és terjedt el világszerte. Élje át mindenki ezt az érzést Louis Armstrong (augusztus 4.) születésének évfordulóját megelőző pénteken! Oh yeah!

Az "Oh Yeah" mozgalom 2010 novemberében indult, célja, hogy Louis Armstrong születésnapján, a klasszikus jazz zenét nemzetközi szinten megünnepeljük. Először 2011-ben került megrendezésre az esemény, számos koncertet tartottak 5 országban (Ausztrália, Brazília, Spanyolország, USA és Magyarország). 2012-ben Texasban volt egy Oh Yeah Day fesztivál, amelyen a magyar Bohém Ragtime Jazz Band is fellépett.
________________________________________________________________________


Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

A belépés díjtalan.

Időszaki kiállítások

„Vigyázat, csalok!"
Rodolfo vándorkiállítás


2019.05.16. - 09.08.
 

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye utazó kiállítása

Rodolfo legendássá vált mondatával a figyelemfelkeltésen túl arra a paradoxonra hívta fel a figyelmet, hogy minden csak illúzió. Ami csodának tűnik, csak az ügyes kezű bűvész mutatványa, aki nemcsak a tárgyaival játszik, hanem velünk, a nézőkkel is.

Gács Rezső kellékeit, könyveit, kártyáit hagyta az utókorra, ezek mellett pályája kezdetétől következetesen dokumentálta saját munkásságát. Megőrizte fellépéseiről a színlapokat, szórólapokat, műsorfüzeteket már az 1930-as évektől. Mintha csak tudta volna, ez az egyik legfontosabb tett ahhoz, hogy kulturális emlékezetünkben tartsuk. Ez a precíz dokumentálás mára felbecsülhetetlen kinccsé vált. Olyan évtizedekről mesél, mint a pesti mulatók fénykora, vagy a vidéki turnékörutak időszaka volt. Megtudhatjuk, kikkel lépett fel gyakran, és hogyan változtak a szórakoztatás formái és helyszínei az évtizedek során. Trükkjei apró csodák voltak a hétköznapi tárgyakkal, amelyekkel nemcsak elkápráztatta közönségét, de meg is nevettette.

Nagy történelmi változások idején élt, de mindig sikeres tudott maradni, mert hitt abban, amit csinált, szenvedélyesen szerette a bűvészetet és ennek szentelte egész életét.

 
A kiállítás kurátora: Fekete Anetta
Bűvész szakértő: Csongrádi Béla, Káró bűvész

 
A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

Füstölgéseink
Kiállítás a dohányzás múltjáról és jelenéről


2019.06.14. - 11.10.
 

Vörösváry László és az Első Magyar Látványtár gyűjteménye

Az Első Magyar Látványtár részben tulajdonolja, részben kezeli - Vörösváry László hagyatékaként - az ország talán legnagyobb magánkézben lévő, ilyen tárgyú gyűjteményét. A valahai kulturált dohányzás szerteágazó, klasszikus tárgykultúráját felölelő több ezer darabos gyűjtemény szinte minden szeletéből ízelítőt ad a kiállítás, a biedermeier kortól napjainkig született tárgyak sokaságából válogatva.

Pipák és szipkák (fából, tajtékból, porcelánból, borostyánból, ezüstből, agyagból), kínálók, szivarvágók, pipaszurkálók, pipatóriumok, cigarettatárcák, dohányzacskók, dohánytartók, plakátok, reklámtáblák, öngyújtók, hamutartók, dohányvágók; s nem utolsó sorban a dohányzás aktusának képzőművészeti ábrázolásai rajzokon, metszeteken, festményen és fotón - kollázsok, objektek, mai antireklámok és kortárs alkotók reflexiói a témára.

Témaválasztásunkat a Látványtár Alapítvány művelődéstörténeti szempontból elsőrangú, forrásértékű gyűjteményének gazdagsága mellett indokolja az is, hogy a dohányzás szokása ma - s mint azt történetéből látni fogjuk, száz éve is - élénk vitára ösztönzi a lakosságot. Célunk az volt, hogy a széles nyilvánosság elé tárjuk e szokás tárgyi kellékeinek rendkívüli sokféleségét, s ezen keresztül bemutassuk a látogatóknak a dohányzáshoz kapcsolódó társadalmi jelenségek történeti alakulását.

 

Legolvasottabb cikkek

Sandi