Nyárvégi Bookline sikerlista

 

Nyári utórezgés

A Bookline ötvenes toplistájának pontosan a felét új megjelenésű könyvek teszik ki, amelyek erősen tükrözik a késő nyár hangulatát: vérbeli romantikus történetek és nevelési tanácsok, tekintettel a szeptemberi iskolakezdésre. Első helyen a nyár slágere, a francia írónő Raphaelle Giordano regénye, második a természetbe, a zöldbe vágyást bemutató alkotás, és továbbra is dobogós a friss megjelenésű, nevelési tanácsokat megfogalmazó Payne mű.

Raphaelle Giordano A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című kötetének sikere töretlen, hónapok óta a legkeresettebb könyvek között találjuk. Hőse a harmincnyolc éves Camille, aki egy különleges kreatív módszer, a rutinológia segítségével indul neki elfelejtett álmai megvalósításának és a valódi boldogság megtalálásának.
Ahogy egyre jobban fogynak a zöldövezetek a városokban és a város határain kívül, úgy vágyunk vissza egyre jobban a természetbe. Peter Wohlleben neves német erdész a Fák titkos életében az erdők különleges világába nyújt betekintést, egy olyan birodalomba, aminek saját törvényei, szabályai és – az avatatlan szem számára sokszor láthatatlan – csodái vannak.
Létezik-e arany középút a zajos dorgálások és a szülői nemtörődömség között? A világhírű Kim John Payne szakpszichológus két kötettel is felkerült a sikeres könyvek közé. A Melegszívű fegyelmezés egy olyan nevelési modellt ajánl, amely egyszerre veszi figyelembe a szülő és a gyermek igényeit, és amelyeket megfogadva kiegyensúlyozott felnőtteket nevelhetünk gyermekeinkből. A szerző Egyszerűbb gyermekkor című kötetében pedig olyan népbetegségekről szól, mint a figyelemzavar, hiperaktivitás, internetfüggőség, amelyektől napjainkban minden szülő retteg, és amelynek gyakorlatilag minden gyermek ki van téve.
A pszichológiai tanítások, okítások továbbra is nagy érdeklődésre tartanak számot az olvasók körében. Philip Zimbardo szerzőtársaival közösen elkészített sorozata, a Pszichológia mindenkinek mai napig a tudományág egyik legfontosabb, legközérthetőbb munkája. A sorozat harmadik kötetében az olvasók a motiváció, a személyiség, az érzelmek és a közösség világát fedezhetik fel újszerű megközelítésben, a negyedik kötet pedig a zavarok, terápiák a stressz és a stratégiák témakörét dolgozza fel.
Gary Chapman Öt szeretetnyelv című nagy sikerű könyvének megújult kiadásában az életre szóló szeretet titkát osztja meg olvasóival, egy olyan nyelvét, amelyet bárki könnyedén elsajátíthat. Mi történik szerelmi kapcsolatainkkal, miután véget ér az első nagy fellángolás? Újra lehet-e éleszteni a tüzet, és szükség van-e erre egyáltalán?

Budapest arca gyökeresen átalakult az elmúlt években, nemzetközi viszonylatban is jelentős éttermek nyíltak, az éjszakai élet megszámlálhatatlan turistát vonz évről évre, de mindezek mellett is számtalan lehetőség vár a városba érkezőkre és a budapestiekre. A 444 jó hely Budapesten egy kötelező útikalauz, amiben nemcsak az van benne, hogy hova érdemes menni enni, kirándulni, inni, sportolni, szórakozni, kulturálódni, hanem az is, hogy hol kaphatunk első osztályú zöldségeket, vagy hol árulják a legjobb bárányhúst.

Nyáron továbbra is a könnyed, szórakoztató olvasnivalót szereti a nagyérdemű. Mary Ann Shaffer, Annie Barrows Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című kötetet az utóbbi évek egyik legnagyobb regénysikere, amelynek filmváltozata a közelmúltban debütált. Az elbűvölő történetben egy távoli sziget lakóinak világháború alatti embert próbáló, mégis humorral átszőtt sorsát ismerhetjük meg. Katie Fforde imádnivalóan romantikus és humoros történetei egyszerre hódították meg a haza és a nemzetközi olvasókat. Vidéki menedék című új regényében főhőse a mindennapi pörgést cseréli le a csendes, vidéki életre. Csakhogy a birtokon két problémával is szembesülnie kell: egyrészt nem ért a gazdálkodáshoz, másrészt szomszédja egy aggasztóan jóképű agglegény.
Fejős Éva új regényében, a Csak egy táncban mindannyiunk kedvenc nyári helyszínére, a Balatonhoz kalauzol minket, hogy itt lessünk be egy hangos család mozgalmas életébe és egy látszólag kibogozhatatlan szerelmi sokszögbe.
Lisa Kleypas a nemcsak a romantikus műfaj nagymestere, hanem a váratlan helyzeteké is: kiszámíthatatlan történetei, beskatulyázhatatlan hősei a közönség állandó kedvencévé teszik regényeit. Augusztusban három műve is felkerült a legnépszerűbb könyvek listájára: a Winterborne választottja, az Ördöngös tavasz és A szív doktora.

A gyerekkönyvek a sikerlista állandó szereplői. Fodor Marcsi, Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő című művében azt a kérdést feszegeti 50 különlegeset alkotó nő bemutatásával, hogy miért hiányoznak a nők a történelemkönyvekből: a híres felfedezők, az uralkodók, a művészek és sportolók, akik a történelemnek épp annyira fontos alakítói voltak, mint a férfiak. Hosszú évtizedek adósságát törleszti a kötet, amelyben gyereknyelven mesélnek régi és mai hősnőkről.
Az oroszlán az állatok királya - minderről egyedül annak a szemtelen sirálynak nem szólt senki, aki egy nap váratlanul felbukkan az erdőben, és magának követeli a trónt. Ráadásul egyre többen követik a példáját, mígnem egy nap versenyt hirdetnek maguk között az állatok. Bosnyák Viktória A sirály a király? című humoros történetéből nemcsak azt tudhatják meg a legkisebbek, hogy végül ki nyeri el a koronát, hanem azt is, hogy melyek a magyar helyesírás legalapvetőbb szabályai.
Az idén elhunyt Stephen Hawking lányával közösen jegyzett gyerekkönyv-sorozata egyszerre mesél közérthető nyelven és letehetetlenül viccesen a fizika legnagyobb rejtélyeiről. A George kozmikus kincsvadászatában ezúttal a földönkívüliek elképzelt világába kalauzol a szerzőpáros, amiből az űrkutatás legfrissebb eredményeit ismerhetjük meg.A gyerek,- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el négy évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, júliusban a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint a Bicebóca szívek lett a hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Bényei Judit a MOME docense szerint a könyv toleranciára és nem szánalomra tanít, önmagunk becsülésére ugyanúgy, mint másokéra, akik küzdenek magukért és magukkal.

Szívünk rajta 2018 augusztus - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája
Kiadó
Szerző
Cím
Könyvmoly
Manu Causse - Séverine Vidal
Bicebóca szívek
Könyvmoly
Sara Pennypacker
Walter Irtó klassz!
Babilon
Margit Auer
Mágikus állatok iskolája - Kővé válva
Napforgó
Victoria Vázquez
Salamon király kincse
Manó könyvek
Ruff Orsolya
A zöld macska titka

Bookline nyomtatott Top50 lista

pozíció
szerző
cím
kiadó

1
Raphaelle Giordano
A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van
MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT
2
Peter Wohlleben
A fák titkos élete
Park Kiadó
3
Kim John Payne
Melegszívű fegyelmezés
Kulcslyuk Kiadó
4
Lisa Kleypas
Winterborne választottja
Gabo Kiadó
5
Lisa Kleypas
Ördöngös tavasz
Gabo Kiadó
6
J. R. Ward
A vadállat
ALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT.
7
Mary Ann Shaffer, Annie Barrows
Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Park Kiadó
8
Edward St. Aubyn
Patrick Melrose 1.
Jelenkor Kiadó
9
Margaret Atwood
A Szolgálólány meséje
Jelenkor Kiadó
10
M. C. Beaton
Agatha Raisin és az ogre vére
Erawan Könyvkiadó
11
Katie Fforde
Vidéki menedék
Libri Könyvkiadó
12
Philip Zimbardo; Robert Johnson; Vivian McCann
Pszichológia mindenkinek 4.
Libri Könyvkiadó
13
Gillian Flynn
Éles tárgyak
Alexandra Kiadó
14
Magyar Tudományos Akadémia
A magyar helyesírás szabályai
Akadémiai Kiadó
15
J. D. Robb (Nora Roberts)
Halálos visszhangok
Gold Book
16
Meghan March
Véletlen szeretők
Álomgyár Kiadó
17
Kotra Károly
Interaktív KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére
KOTRA Kereskedelmi és Oktató Kft.
18
Yuval Noah Harari
Sapiens
Animus Kiadó
19
Heather Morris
Az auschwitzi tetováló
Animus Kiadó
20
Robert Lawson
A lélek útja
Trivium Kiadó
21
Fejős Éva
Csak egy tánc
Erawan Könyvkiadó
22
Lisa Kleypas
A szív doktora
Gabo Kiad
23
Dan Brown
Eredet
Gabo Kiadó
24
Berg Judit
Rumini
Pozsonyi Pagony
25
Fodor Marcsi, Neset Adrienn
50 elszánt magyar nő
Bookline Könyvek
26
Tony Wolf
Mesél az erdő - A tündérekről
Manó Könyvek
27
Yuval Noah Harari
Homo Deus
Animus Kiadó
28
Marjolein Dubbers
Hormonkontroll
Scolar Kiadó
29
Jill Mansell
Te az enyém, én a tied?
Lettero Kiadó
30
Kim John Payne
Egyszerűbb gyermekkor
Kulcslyuk Kiadó
31
Milly Johnson
Délutáni tea a Napraforgó Kávéházban
Pioneer Books
32
Majtényi György
Egy forint a krumplis lángos
Libri Könyvkiadó
33
Gary Chapman
Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva
Harmat Kiad
34
Dr. Michael Newton
Lelkünk útja I.
AGYKONTROLL KFT
35
Santa Montefiore
A Valentina utolsó útja
MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT
36
Légy a Rubik kocka bajnoka!
Móra Könyvkiadó
37
Dr. Csernus Imre
A harcos
Jaffa Kiadó
38

Legolvasottabb cikkek