NOIMA 15: tárlatzáró


Szeptember 22-én, szombaton 17 órakor, a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában (Budapest, XIV. ker. Izsó u. 5) kerül sor a NOIMA 15 című kiállítás tárlatzáró rendezvényére.

 

A Budapesti RKI galériájában bemutatott kiállítás 2018. június 7 – szeptember 22 között látogatható.

 

A tárlatzáró rendezvény programja:

 

  • A NOIMA 15 katalógus bemutatója;

  • Horațiu Lipot, a kiállítás kurátorának előadása: Román művészeti csoportok a világháború utáni, valamint a jelen korszakban;

  • Andrei Rosetti előadása: Csoportnak lenni a kortárs művészetben – Noima, esettanulmány.

 

A rendezvény előtt, a júniusi kiállításmegnyitóhoz hasonlóan, a NOIMA csoport egy nyilvános akcióval készül, amelynek forgatókönyvét és folyamatát in situ rögtönözik. Az akció/játék – amely immár évek óta a NOIMA csoport megnyilvánulásainak állandó eleme –, a kollektív vizuális projekt születésének problémakörét járja körül, aminek fontos eleme az interakció. Ugyanakkor keretet szab a csoport tagjainak önkifejezési lehetőségei és korlátai (legyen az rajz, festmény, vagy beszéd), valamint néhány apró szabály számára, amelyet mindig pontosan az adott hely és időpont determinál.

 

 

 

A NOIMA művészeti csoport 2003-ban alakult Temesváron, azon művészekből akik Constantin Flondor professzor és festőművész által vezetett műhelyekben formálódtak a helyi Képző- és Formatervezési Egyetemen. A csoport első kiállítására 2004-ben került sor az aradi Joyce Művészkávéházban.

 

 

A NOIMA csoport tagjai: Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu

Kurátor: Horațiu Lipot

Legolvasottabb cikkek