Női sors: Exkluzív programok a Nemzeti Múzeumban

AnnaǀVáltozatok székely asszonysorsra


Programok


Megesett lány, cselédsors, háború, épülő szocializmus. A 20. század története rendkívüli kiállításon elevenedik meg: az 
Anna. Változatok székely asszonysorsra. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum időszaki kiállítása a Nemzeti Múzeumban 2017. november 30-tól 2018. április 29-ig két fiktív történeten keresztül, a kisember szemszögéből láttatja az elmúlt évszázadot.

A kiállítás sokszínű tárgyi anyaga, a 20. századi ember rendkívüli választásokkal teli életútjának rendhagyó interpretációja lehetőségek tárházát kínálja a kísérőprogramok tekintetében is. Anna története a néprajz-, a történelem és az irodalomtudomány számára egyaránt releváns téma, párhuzamokat, a háttérben megbúvó mozgatóerőkre fókuszáló kutatási eredményeket mindegyik tudományág egyaránt fel tud mutatni – ezek közül ismerhetünk meg most néhányat, neves szakemberek előadásában.


Anna a történelem sodrában
: ismert történészek, többek között Géra Eleonóra, Bárdi Nándor, Sipos Balázs előadásain keresztül tárulnak fel az érdeklődő közönség előtt azok az események, fordulatok, amelyek Anna életútjának „hátterében” is meghúzódva befolyásolták az egyszerű emberek sorsának alakulását.


Anna tényleg örök?
 Ezzel a címmel indul az MNM irodalmi programsorozata, amely lírai, prózai és olykor drámai párhuzamok felsorakoztatásával mutat rá arra, hogy Anna élete nem egyedi történet, gyakran találkozhat hasonló történetekkel az olvasó akár kedvenc könyvének lapjain is. Mindezt rendhagyó tárlatvezetésen és beszélgetések keretében fedezhetik fel a látogatók, vendégünk lesz Tompa Andrea, Fábri Anna, Jablonczay Tímea és Fehér Anna is.

 
Az előadásokon túl változatos programkínálattal várja Anna látogatóit: tematikus filmklub (pl. BakaruhábanÉdes Anna), rendhagyó múzeumi táncházak, ingyenes előre meghirdetett tárlatvezetések segítik a felnőttek számára Anna és a közeg mélyebb megismerését. A tini korosztály számára az MNM munkatársai különleges múzeumpedagógiai foglalkozást dolgoztak ki, pszichológus segítségét igénybe véve mind a tervezés, mind a foglalkozások megtartása során, a legkisebbeket pedig Zalka Csenge mesemondó délelőttjére várjuk a kiállításba.

Legolvasottabb cikkek

Hóvirág