Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program

 

Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy új kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. Program célja nem a munkaközvetítés, hanem lehetőség nyújtása személyes találkozásra, egymás megismerése és kölcsönös tapasztalatszerzésre, mert tapasztalataink szerint a fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok legsikeresebben személyes találkozással változtathatók meg.

E speciális napon a programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthettek egy napot egy számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját. A programba bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda fogadja a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követheti nyomon a jelentkező.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon nem hagyjuk magukra a résztvevőket, tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a jelentkezőket, és támogatják a helyszínen a folyamatot. A program minden résztvevőjét előzetesen is felkészítjük a nagy találkozásra.

Az első Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap 2015 tavaszán került megszervezésre Budapesten egyszerre 15 helyszínen. A megvalósult álmok köre rendkívül széles volt: futballedző, sportriporter, fotós, televíziós műsorvezető, agykutató, tervező mérnök, állatkerti gondozó, szépségtanácsadó, kutyakiképző, énekes, bűnügyi laboráns és még egyéb szakmákban próbálhatták ki magukat a résztvevők. Minden helyszínről fotó dokumentáció készült, mely a http://nekedmunka.hu/galeria/ oldalon megtekinthető.

A program indulásakor hosszú távú tervünk volt, hogy a következő években vidéki partnerszervezetek segítségével országos méretűvé szélesítsük a programot.

E törekvésünk eredményeként 2016. április 27-én, a következő Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon már Budapest mellett öt vidéki helyszínen is megrendezésre került az esemény, és több mint 40 személyes találkozást tudtunk megszervezni, 43 álmot tudtunk valóra váltani partnereinkkel együtt Magyarországon.

A Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szekszárdon megszervezett Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap képei a http://nekedmunka.hu/neki-alom/ oldalon tekinthetők meg.

A programmal együttműködő, a fogyatékos résztvevőket fogadó munkáltatók köre rendkívül széles.

Az együttműködő munkáltatókról itt tájékozódhat:

http://nekedmunka.hu/neki-munka-2/budapesti-munkaltatok-2015-2016/

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap minden helyszínen nagy sikert aratott és nagy hatással volt mind a vezetőségre, mind az ott dolgozókra.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap mindkét évben nagy médianyilvánosság mellett zajlott, mert célunk volt, hogy a programot és annak céljait ismertté tegyük, és ezzel is előmozdítsuk a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségét az élet minden területén.

A programról született médiamegjelenések a http://nekedmunka.hu/sajto/sajto-2015/ és a http://nekedmunka.hu/sajto/sajto-2016/ oldalon követhetők nyomon.

Programmal kapcsolatos kisfilmjeink megtekinthetők a http://nekedmunka.hu/videok/ oldalon.

2019-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása révén mind a 19 megyében és Budapesten is megszervezésre kerül a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program. A cél, hogy legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen egy különleges, nyílt nap keretében.

Hogy néz ki egy tipikus Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap?

  • Találkozás, köszöntés a munkahelyen

  • A munkahely rövid bemutatása

  • A fogyatékos résztvevő bemutatkozása

  • Körbevezetés a munkahelyen, konkrét munkakör feladataiba bepillantás, kérdések és válaszok

  • A belső mentor személyes története

  • Szünet - mindenképpen jó, ha egy szokásos kávészünetben is részt vehet a látogató, találkozhat más kollégákkal is, beszélgethet velük kötetlen formában

  • A belső mentor napjának követése („shadowing") - a fogyatékos résztvevő „árnyékként követi" a belső mentort munkája közben, aki igyekszik őt minél több feladatba bevonni, minél többet megmutatni számára a napi feladatokból.

  • A nap lezárása

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon a fogyatékos résztvevők körülbelül 11.00 órára érkeznek a munkahelyre. A munkahely meglátogatását megelőzi e nap reggelén tartott sajtótájékoztató, melyre minden olyan munkáltatót várunk, aki részt vesz házigazdaként a programban, és időt tud szakítani a részvételre.

 

Legolvasottabb cikkek