MVM Koncertek: Piotr Anderszewski

 

Újabb sztárvendég az MVM Koncerteken

Piotr Anderszewski zongoraestje december 11-én a Müpában

Bach- és Beethoven-művek A Zongora-sorozaton

 

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat december 11-i, a Müpában megrendezésre kerülő hangversenyének sztárvendégét, Piotr Anderszewskit generációjának egyik vezető zongoraművészeként tartják számon. Varsói születésű, de magyar gyökerekkel rendelkezik, játékára egyaránt igaz az elmélyültség, igényesség és kísérletező kedv. 1991-ben londoni debütálása indította el a világhírnév felé. „Mélyen megindító élmény… a közönség megbabonázva hallgatta”, írta a The Independent kritikusa. Azóta Anderszewski rendszeresen koncertezik a leghíresebb hangversenytermekben: Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall (London), Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokió), valamint a legkiválóbb zenekarokkal és karmesterekkel: Berlini és Londoni Filharmonikusok, Royal Concertgebouw, Bostoni és Chicagói Szimfonikus Zenekar, Claudio Abbado, John Eliot Gardiner, Bernard Haitink, Charles Dutoit. Első szólólemeze (Bach, Beethoven) 1996-ban elnyerte a Lengyel Kritikusok Díját, és egy teljes Bach-sorozatot eredményezett a Harmonia Mundi gondozásában. 2001-ben a Virgin Classics kiadásában Beethoven Diabelli-variációiból készített felvételt, mely több francia díjat nyert el, a kritikusok lelkesen méltatták: „a legmagasabb szintű zongorajáték” (The Guardian). Anderszewski vallja, hogy “...Bach előadásakor a legnagyobb feladat a saját értelmezés kialakítása, s ennek átültetése a gyakorlatba. Előadóművészként elsősorban a magam művészi elvárásainak kell eleget tennem, utána pedig magától értetődően a közönségének.” Bruno Monsaingeon filmrendező dokumentumfilmet készített róla: „Piotr Anderszewski plays the Diabelli Variations” („Piotr Anderszewski Diabelli-variációkat játszik”) A felvétel Anderszewskinek e legendás Beethoven-műhöz fűződő különleges viszonyát járja körbe.

Zenekari koncertjei eredményeképp elnyerte a Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) díját, amelyet a legjobb hangszeres előadónak ítélnek oda. Olyan jelentős elődökhöz csatlakozott ezzel a díjjal, mint Murray Perahia, Itzhak Perlman és Schiff András. 2002-ben Szymanowski Díjjal tüntették ki, a zeneszerző műveinek előadásáért.

 „…A fiatalabb pianisták közül egyre inkább csatlakozni látszik a legnagyobbakhoz” (BBC Music Magazine).

 

2018. december 11. (kedd), 19.30 óra – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Piotr Anderszewski zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Das wohltemperierte Klavier (II. kötet), BWV 870–893:

C-dúr prelúdium és fúga, BWV 870, Asz-dúr prelúdium és fúga, BWV 886,

disz-moll prelúdium és fúga, BWV 877, H-dúr prelúdium és fúga, BWV 892,

Esz-dúr prelúdium és fúga, BWV 876, gisz-moll prelúdium és fúga, BWV 887

  ***

Beethoven: Diabelli-variációk, op. 120

 

 

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, a www.jakobikoncert.hu vagy a www.azongora.hu honlapokon a Jegyvásárlás menüpontban.

Legolvasottabb cikkek