Moszkva viszonozni készül a nyugati szankciókat     Moszkva válaszlépéseket fog tenni az Európai Unió és az Egyesült Államok oroszellenes szankcióira. „Nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk a kölcsönösség elvét" - idézte a Kreml szóvivőjének szerdai nyilatkozatát a Magyar Békekör.
     Dmitrij Peszkov abszurdnak, indokolatlannak és értelmetlennek nevezte az orosz személyekkel, vállalatokkal szemben foganatosított büntető intézkedéseket, és figyelmeztetett, hogy romboló hatást gyakorolhatnak az orosz-amerikai és az orosz-EU kapcsolatokra.
     Az EU és az USA olyan vezető orosz személyek ellen léptetett életbe újabb szankciókat, akikről azt állítja, hogy közük volt Navalnij megmérgezéséhez, illetve tevékenységükkel emberi jogokat sértettek. Tizennégy orosz hadiipari cég, illetve velük kapcsolatban álló nyugati vállalatok ellen is tiltó intézkedéseket léptettek életbe. Megfigyelők szerint ezek valódi célja Oroszország növekvő nemzetközi befolyásának feltartóztatása lehet, az orosz ellenzéki politikus állítólagos megmérgezése pedig ürügyül szolgál hozzá. Hiszen a nyugati államok többszöri orosz kérés ellenére sem voltak hajlandók bizonyítékot szolgáltatni Navalnij megmérgezésére, és elutasították az orosz hatóságok arra irányuló kezdeményezését is, hogy vizsgálják ki együtt, mi történt valójában. Navalnij szervezetében nem volt méreg, mielőtt Németországba szállították volna - állította az omszki orvos, aki őt elsőként ellátta.
     A Kreml szóvivője sajnálattal állapította meg, hogy a NATO-államok továbbra is konfrontációra hajlanak Oroszországgal. Peszkov emlékeztetett Winston Churchill 1946. március 5-én elhangzott fultoni beszédére, melyben angol-amerikai szövetséget sürgetett a Szovjetoroszország vezette nemzetközi kommunista mozgalom ellen. Felidézte továbbá George Kennan híres „hosszú táviratát" (Long Telegram), melyben az amerikai diplomata 1946. február 22-én azt javasolta Truman elnöknek, hogy hirdessék meg a feltartóztatás politikáját a Szovjetunióval szemben. Churchill erre alapozta hidegháborút meghirdető fultoni beszédét, az amerikai elnök pedig  Truman-doktrínáját. „Ez a 75 évvel ezelőtti hozzáállás jobbára változatlanul jellemző maradt, és még konfrontációs felhangokkal is kiegészült" - mondta Dmitrij Peszkov, majd így folytatta: „Nem szabad megfeledkeznünk róla, mindenképpen szem előtt kell tartanunk. Tény, hogy továbbra is életben tartják a konfrontáció olyan mechanizmusait, mint amilyen a NATO, amit kemény ellenségeskedésre hoztak létre, nem pedig a békés együttműködésre. Ezek az intézmények továbbra is ellenünk dolgoznak, és arra kényszerítenek bennünket, hogy éberek legyünk és megtegyünk minden szükséges intézkedést hazánk védelméért" - idézte Putyin orosz elnök szóvivőjének szavait a Magyar Békekör.+++
 
Kiadta: Magyar Békekör

Legolvasottabb cikkek