MKVM: Különös tájakon, Bohém-klub, Citerás táncház, Kroó György Zeneiskola kamarakoncert

Ingyenes tárlatvezetések az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításban az Idegenvezetők Világnapja alkalmából


2018. február 24-25., szombat-vasárnap, 16.00


Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik a kiállítás, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.

A tárlatvezetéseket tartja: Török Róbert muzeológus, a kiállítás kurátora


Részvétel: normál múzeumi belépőjegy megváltása mellett a vezetésen való részvétel ingyenes. A megváltott jeggyel a múzeum összes kiállítása megtekinthető.

Regisztráció szükséges: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com
e-mail címen, vagy az 1/375-6249-es telefonszámon. 

Időszaki kiállítások

Az Ínyesmester

Magyar Elek emlékezete

 

2017.12.08. – 2018.04.01.


Hogyan mutassuk be? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa…? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat… Na ugye.
Új kiállításunkon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézzük fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét.

Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig


Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása


2017.06.20. – 2017.10.15.


MEGHOSSZABBÍTVA 2018. MÁRCIUS 4-IG!
 
Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.
Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

Kultea programok

Különös tájakon sorozat – nőkkel
Burma – családi roadtrip


2018. február 14., szerda, 18:00


Sorozatunkban távoli, egzotikus, olykor különös, de mindenképpen különleges tájakra kalauzoljuk kalandozni és utazni vágyó vendégeinket.

Burma jelenleg Dél-Kelet Ázsia csiszolatlan gyémántja. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb úticél manapság, a hátizsákosoktól a luxus utazókig állandó úti toplista szereplő.  Sokak szerint most körülbelül olyan, mint a fejlett világ kedvenc nyaralóhelyévé avanzsált szomszéd, Thaiföld volt 50 évvel ezelőtt. Az országba Varjas Gabriella hobbi világutazó kalauzol el bennünket, aki családjával járta be a klasszikus Burma körtúrát. Előadása, és utazásainak különlegessége, hogy kisiskolás gyerekeivel együtt is vállalja a saját szervezésű utazást, így a sok életre szóló élmény mellett a velejáró kényelmetlenségeket is. 


Támogatói belépő: 200 Ft

Bohém-klub
A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

 

2018. február 15., csütörtök, 19:00


Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band februári koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák); 4 alkalmas bérlet az egész évadra: 6.000 Ft/fő, mely átruházható, 4 alkalmas kedvezményes bérlet diákoknak: 4.000 Ft/fő, mely átruházható.

Citerás táncház


2018. február 16., péntek, 18:00-22:00


Táncot tanít: Kiss Márta és Oláh Gergely.

Zenél a SUBLÓT együttes (Berta Alexandra, Gál János, Varga Evelin, Balogh Sándor)

A táncházban elsősorban alföldi táncok tanítására kerül sor.

Belépő: 800 Ft, családi jegy: 1500 Ft

A Kroó György Zeneiskola kamarakoncertje
komolyzenei program


2018. február 18., vasárnap, 17:00

 

A kőbányai Kroó György Zeneiskola növendékeinek és művésztanárainak kamarakoncertje a klasszikus zenétől a kortárs művekig.

Belépő: 500 Ft

Borvirág Borklub
Sebestyén Pince – Szekszárd

 

2018. február 20., kedd, 19:00


Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk

Vendég: Sebestyén Pince – Szekszárd
Házigazda: Borvirág Zenekar


Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft
Bejelentkezni a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon lehet.

Társasjáték-klub
 

2018. február 21., szerda, 17:00-20:00


Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt!
Az MKVM-ben havonta kétszer, szerdán este találkozhatnak egymással a játék, játszás iránt érdeklődő felnőttek és családok. Gyerekeket már 6 éves kortól várunk - számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent. Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

Sörszalon
 

2018. február 21., szerda, 19:00


Ez Sör! – A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan havonta várjuk sörszalonunkba sörkedvelő vendégeinket, ahol elsősorban hazai kis kézműves sörfőzdékkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Vendégeink Vincze Ernő főépítész és Debreczeny István egykori gyárigazgató, akik a Dreher Gyár történetét mutatják be.

Belépő: 2.000 Ft, mellyel 18.00 és 19.00 között sörkiállításunk is megtekinthető.

RETRO kocsma
Retroll koncert


2018. február 23., péntek, 18:30-22:00


Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a Retroll zenekar.

Támogatói belépő: 200 Ft

Legolvasottabb cikkek

Hóvirág