MKMV: Téli Játékfesztivál, Adventi kézműves programok, Különös tájakon, IBUSZ és Gellért 100 könyvbemutató, Ünnepi nyitva tartás


 

Adventi kézműves programok

Szorgoskodó I.
Családi kézműves délelőtt


2018. december 9.,
vasárnap, 10:00-12:00

 
Tudod már, hogy mit ajándékozol szüleidnek vagy testvérednek?
Esetleg rajzolsz valami szépet és bekeretezed?
Készíts velünk VARÁZSKÉPET ajándékba.

Részvételi díj: 1.000 Ft/ fő

A férőhelyek korlátozott száma és a nyersanyag kalkuláció miatt, kérjük, hogy feltétlenül regisztráljanak!

Regisztráció 2018. december 8-ig Miszné Korenchy Anikónál a 375-6249-es számon, vagy e-mailben: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com

Szorgoskodó II.
Családi kézműves délelőtt


2018. december 16.,
vasárnap, 10:00-12:00

 
Adj a mézeskalácshoz csokoládét és mennyei édességet kapsz.
Készíts belőle karácsonyfadíszt!
Meglepően egyszerű.
Kipróbálhatod, ha ellátogatsz múzeumunkba ünnepi kézműves foglalkozásunkra.

Részvételi díj: 1.500 Ft/ fő

A férőhelyek korlátozott száma és a nyersanyag kalkuláció miatt, kérjük, hogy feltétlenül regisztráljanak!

Regisztráció 2018. december 8-ig Miszné Korenchy Anikónál a 375-6249-es számon, vagy e-mailben: korenchy.aniko.mkvm@gmail.com

Időszaki kiállítások

Fürdőélet a Nagy Háborúban


2018.11.27. – 2019.03.31.
 

Az időszaki kiállítás a boldog békeidők hangulatos fürdőéletének változását mutatja be az első világháború alatt. A katonák és a polgárok fürdőélete ezer szállal fonódott össze békében és háborúban, a magas társadalmi presztízzsel rendelkező katonatisztek hozzátartoztak a fürdőhelyek mindennapjaihoz. A fürdőhelyek idegenforgalma a kezdeti visszaesés után emelkedett. Ebben szerepet játszott a átlagosnál jobb élelem ellátásuk. Kialakult a „menázsi” turizmus: külföldiek és fővárosiak valóságos hízókúrát vettek. 1917-ben a háború sújtotta vidékeken megjelent a „csatatér” turizmus. A fürdőhelyi bazárokban háborús propaganda és ajándéktárgyakat is árusítottak. A háború vége felé a reklám jövedelmező dobját nyugati mintára hangosan kezdték verni. A fővárosban büszkén hangoztatták: „ma a legnagyobb divat Pesten idegent forgatni.”

A kiállítás az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával jött létre.

Vásárolunk…

A XVIII. Nemzetközti Magyar Fotószalon D kategóriájának válogatott fotói


2018.10.30. – 2019.01.27.
 

Mindennapi kenyerünk beszerzése, csak az alap vásárlási tevékenységünk, de valójában ennél sokkal szerteágazóbb aktivitásunkról beszélünk, ha ezt a szót halljuk.

A javak és szolgáltatások magunkévá tétele már-már rítusszámba menő napi cselekedetünk, sokszereplős társasjáték ez, amiben a „gazdálkodj okosan” szabályai mellett izgalmas játszmákba is gabalyodunk egymással.
Lenyomata ez társadalmi szerepvállalásunknak, globalizálódó világunkban félelmetes mérteket ölt ez a méta, ahol az adok-kapok, és az adogatás néha véresen komollyá fajul.

Vigyázzunk hát magunk és őrizzük meg emberi méltóságunkat!


Együttműködő partner:


Gellért 100


2018.09.27. – 2019.03.03.
 

A főváros egyik legpatinásabb szállodája századik születésnapját ünnepli. Az alapokat még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták. Alighogy megnyílt, birtokba vették a megszálló román csapatok, majd Horthy foglalta el főhadiszállásnak. A húszas évektől nagy bálok, díszvacsorák helyszíne, Gundel Károly keze alatt világhírű lesz a konyha, tízezreket vonz a gyógyvíz, a hullámfürdő. Az ostrom alatt német katonai bázis, a pincében szükségkórház működött. A rommá lőtt hotel újjáépítése szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le. Ma egyszerre mutatja a magyar szecesszió legszebb arcát, az 1960-70-es évek belsőépítészetének „retro” jegyeit és a 21. századi vendéglátás minden erényét. Gellért, pincétől padlásig: fáradjanak beljebb!

A handlétól a grand caféig

Zsidók az 1867 és 1918 közötti
magyar kereskedelemben és vendéglátásban

 

2018.09.20. – 2019.02.03.
 

A magyarországi zsidóságot polgári jogaikban egyenjogúsító 1867. évi törvény után hazánk zsidósága a gyorsan fejlődő országgal együtt gyarapodott. Számuk ugrásszerűen megnőtt a kisebb-nagyobb kereskedők és vendéglátósok körében is. Kiállításunk a dualizmus boldog békeévtizedeinek világába repít, és esettanulmány jelleggel mutatja be többek között Mauthner Ödön történetét, aki a századforduló talán legjelentősebb vetőmag nemesítője és kereskedője volt, de ismertetjük a Budapest első modern áruházát megvalósító Goldberger család történetét is, ahogy a közelmúltban a múzeumba került, nagykőrösi Kőrösi F. Péter vaskereskedő élete is megelevenedik a tárlaton. A látogatók ezen kívül láthatnak, és olvashatnak érdekes dolgokat az 1890-es évek legnagyobb mulattatójáról, Somossy Károlyról, és megidézzük az olyan híres “kávéházasokat” is, mint a New Yorkot üzemeltető Harsányiékat vagy a kávés dinasztiának tekinthető Steuer családot. A felsoroltakon kívül több bemutatott egyedi példa alapján a kiállítás rendezői azt szeretnék érzékeltetni, hogy az 1867 utáni magyar zsidóság hogyan vált a magyar ipar- és vendéglátás történetének legjelentősebb rétegévé.

Kultea programok

Társasjáték-klub

2018. december 5.,
szerda, 17:00-20:00


Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt! Gyerekeket már 6 éves kortól várunk – számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent.
Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.


Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

Szindbád-szalon
Márai Sándor: A négy évszak
felolvasószínház


2018. december 5.,
szerda, 18:00

 
Márai mestere volt a rövid lélegzetű, mindig filozofikus hangvételű, tömör írásoknak. Három önálló kötetben találjuk meg őket, közülük a legismertebb a Füves könyv. Ma divatosan nevezhetnénk ezeket az írásokat meditációnak, gyógyító gondolatoknak. Márai tudta, hogy az emberi elmét tisztítani kell, tudta, hogy taoista bölcsességekre, buddhista mesékre, néhány perces elvont gondolkodásra olyan szükség van, mint a falat kenyérre. Tudta azt is, hogy az író hivatása a gondolat megteremtése – azok helyett, akik nem tudják megformálni, ő a szavak szobrásza. A négy évszak a Füves könyv előzménye és kiegészítője. Mindkét kötet tökéletes stílusművészettel, erkölcsi igényességgel, rezignált bölcsességgel megírt „prózai epigrammák” gyűjteménye az élet apró és sorsdöntő jelenségeiről. Az először 1938-ban megjelent A négy évszak még erősebben lírai fogantatású, mint a Füves könyv vagy a sorban harmadik Ég és Föld. Ahogy lllyés Gyula írta: „igen sok darabja… tökéletes prózavers. Baudelaire és Rimbaud ilyenfajta művei közt volna a helye.”

Támogatói belépő: 200 Ft

Dámosy Géza: Budapesti Anziksz
könyvbemutató


2018. december 6.,
csütörtök, 17:00

 
Dámosy Géza grafikusművész sokat utazik, eddig több mint 120 országot látogatott meg. Mindenütt útirajzokat készít, élményeiről könyveket ír.
E könyvecskéjében az érdeklődőt kézen fogva vezeti végig fővárosunk utcáin, itt-ott megállva; emlékeit saját rajzaival, s főleg gazdag gyűjteményéből régi, sokszor századfordulós képes-levelezőlapokkal („anzikszokkal”) illusztrálja. Géza saját műfaji meghatározása: Figyelem: eme írás nem szakirodalom, inkább talán egy „Képesmeséskönyv”.

A szerzővel Kiss Imre igazgató beszélget.


A belépés díjtalan.

IBUSZ ...mert úton lenni jó!
könyvbemutató


2018. december 11.,
kedd, 16:00

 
Idegenforgalom, beszerzés, utazás, szállítás. Egyszóval: IBUSZ. A kulcsszavak mögött a cég feladatköre ettől lényegesen többrétű volt. Jelentőségét mutatja, hogy tulajdonképpen ezzel a vállalattal kezdődött a magyar turizmus története, ami még a szocializmus időszakában is – szinte egyedülállóként – részvénytársasági formában működhetett. Neve ez idő tájt egybeforrt az idegenforgalommal.

A tárlatot kísérő kötet a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni ennek a nagy múltú cégnek az elmúlt több mint 100 évét, amelyben megidézzük az 1930-as évek turistaparadicsomának számító Budapestet épp úgy, mint az 1970-es évek baráti társasutazásait.


A belépés díjtalan.

Különös tájakon
25 ország 25 afrikai történet
– Hogyan látja Afrikát egy utazó? –


2018. december 12.,
szerda, 18:00


Előadó: Valiskó Gyöngyi
 
25 afrikai országban jártam eddig – utaztam Dakarból Bamakoba vonattal 42,5 óra alatt, voltam törzsi szertartásokon Kongóban, követtem futva elefántokat Ghánában, megmásztam Madagaszkáron a kutyáról elnevezett Peak Bobby-t, utaztam teveháton tuaregekkel Timbuktuból a Szaharába, sétáltam oroszlánnal Zimbabweban, táncoltam tigrinya esküvőn Ethiópiában, részt vettem vudu szertartáson Beninben, végig ettem egy mangó ültetvényt Elefántcsontparton, játszottak a lábamon gorilla bébik Ruandában, raftingoltam a Níluson Ugandában, másztam dűnéket Namibiában, 52 fokban a sivatagban tevéket itattam Szudánban, és bejártam a Zöld-foki Köztársaság 7 szigetét.

Támogatói belépő: 200 Ft

Saly Noémi: Gellért 100
könyvbemutató


2018. december 13.,
csütörtök, 16:00


A főváros egyik legpatinásabb szállodája századik születésnapját ünnepli. Az alapokat még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták. Alighogy megnyílt, birtokba vették a megszálló román csapatok, majd Horthy foglalta el főhadiszállásnak. A húszas évektől nagy bálok, díszvacsorák helyszíne, Gundel Károly keze alatt világhírű lesz a konyha, tízezreket vonz a gyógyvíz, a hullámfürdő. Az ostrom alatt német katonai bázis, a pincében szükségkórház működött. A rommá lőtt hotel újjáépítése szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le. Ma egyszerre mutatja a magyar szecesszió legszebb arcát, az 1960-70-es évek belsőépítészetének „retro” jegyeit és a 21. századi vendéglátás minden erényét.

A szerzővel Török András művelődéstörténész beszélget.

A kötet kedvezményes áron, magyar és angol nyelven is megvásárolható a könyvbemutatón.

A belépés díjtalan.

Bohém-klub
A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje


2018. december 13.,
csütörtök, 19:30

 
Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band decemberi koncertjére.

Belépő:
2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák);
4 alkalmas bérlet az egész évadra: 6.000 Ft/fő, mely átruházható,
4 alkalmas kedvezményes bérlet diákoknak: 4.000 Ft/fő, mely átruházható.

Borvirág Borklub
Bacchus tölt poharat...


2018. december 18.,
kedd, 19:00

 
Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Házigazda: Borvirág Zenekar
Vendég: Pók Tamás pincészete, Eger

A programra előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a +36-30/954- 9147-es telefonszámon.
Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya:10.000 Ft

Art'húr Irodalmi Kávéház
zenés irodalmi est


2018. december 20.,
csütörtök, 17:00

 
A hazai irodalmi élet legnagyobb civil alkotóközösségének adventi műsora. 

Fellépnek:
Doktor Virág, Kardos M. Zsöte, Szuhay-Havas Mariann, Bene János, Istenes Tibor, Jóna Dávid, Szentjánosi Csaba

Zene: Bene János, Mester Csaba

Belépő: 500 Ft

Legolvasottabb cikkek