Márciusi programok a Klebelsberg Kultúrkúriában 2

KIÁLLÍTÁS

 

2018. február 16. péntek - 2018. március 07. szerda

WeaveArt - Penkala Éva és Szittner Andrea textilművészek kiállítása

A kiállítást megnyitja Landgráf Katalin textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja 2018. február 16-án 18 órakor.

A textil az az igazán szép földi anyag, ami technikájában őrzi a megszentelt földi létezés legszebb szimbólumát, a keresztet.

A láncfonal függőlegesére -hogy soha ne felejtsük- milliószor ismételve rákerül a vetülékfonal vízszintese. A merőleges égi dimenzió a vízszintes földivel örök szövetségre lép. Így ebben a mátrixban az egymáshoz rendelt értékek sorokba szerveződnek, ha az asszonyok szőnek.

A nagy kozmogóniák központi szimbóluma nem véletlenül a szövés.

Így van ez a legrégibb világokat ismerő Upanisadokban, ahol a leghatalmasabb Brahmát úgy írják le, mint akire a világok mint a lánc és a vetülékfonalak szövődnek. A Tao-te-king is a vetélő ide-oda mozgásával a kozmikus szövőszéken képpel szemlélteti a világ váltakozó létezését.

A görög-latin mitológia a moirák/párkák képletébe az emberi létezés hármas meghatározottságát -születés, növekedés, halál-  fejezi ki szövés szimbolikával: Klóthó fon, Lakheszisz kiméri a fonalat, Atroposz pedig elvágja.

Itt viszont már észre kell vennünk egy óriási váltást a világképben és ebből a váltásból született az európai kultúra.

 

Ebből a kultúrából a görögök óta eltűnt a láncfonál, kizárólag a vetülékfonál szálaival foglalkoznak a párkák és az emberek. Így a létet csak individuális szemszögből akarják és képesek szemlélni.

Ezen a kiállításon két matróna (ez eredetileg tisztes római asszony és anya) alkotásait láthatjuk. Mindkettő kilóg, kiemelkedik a mai megszokott kánonból. Éppen azért, mert ők nem csak párkák, individuális művész-tudatos alkotók, hanem kézművesek, Demiurgoszok pozitív értelemben. Ők még ismerik a láncfonal jelentőségét.

Ezért tud Penkala Éva szövéssel festeni egy új kozmológiát, ahol fényes csillagok szülik újjá az általunk elvesztett isteni kozmoszt.

Ezért tud úgy szőni Szittner Andrea, hogy ha akarja, nincs a textilnek fonákja, hanem mindkét oldalán ugyanazt az igazságot mutatja fel, tükör által fényesen: SATOR  AREPO  TENET  OPERA  ROTAS , vagyis a SZÖVŐNŐ SZÖVI A SZÖVETET. Valahol hátul pedig Bach ül az orgonánál és énekli: üdv rád és házad népére te jó szövőnő.

 Zelnik József etnográfus, író, szimbólumkutat

 

2018. március 12. hétfő - 2018. március 29. csütörtök

KOZMA 2017

A 2017-es Kozma Lajos-ösztöndíjasok beszámoló kiállítása

A kiállítás megnyitására és a 2018. évi nyertes pályázók névsorának kihirdetésére 2018. március 12-én kerül sor.

A Kozma Lajos építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár tiszteletére létrehozott kézműves iparművészeti ösztöndíjat 1987-ban alapították azzal a céllal, hogy segítse a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves-iparművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. A tavalyi év nyertes pályázóinak beszámoló kiállítása.

Kurátor: N. Mészáros Julianna művészettörténész

Kiállító művészek:

Bősze Eszter, Fabricius – Nagy Emese, Farkas Pap Éva, Gelley Kristóf, Kárpáti Judit Eszter, Kóródi Zsuzsanna, Kovács Eszter, Pápai Lilla, Simon Viktória, Strohner Márton József

Megtekinthető naponta 10-18 óráig. Március 15-16-án zárva.

 

 

2018. február 9. péntek - 2018. március 4. vasárnap

Busójárás - Tám László Príma-díjas fotóművész kiállítása

Különleges művészi fotósorozat a téltemető, tavaszváró hagyományról.

A kiállítást megnyitja Tóth József Füles 2018. február 14-én, szerdán 18 órakor.

Az eseményen Kép -Zene - Montázs címmel a művész vetített képes előadást tart.

A telet, a hideget, minden bajt, betegséget és rosszat elűző búsójárás nemcsak Mohács, hanem Magyarország és a magyar történelmet jellemző jelképévé válhatott azzal, hogy az UNESCO a Világörökség részévé tette. Tám László pécsi fotóművész művészi felvételeivel megörökítette a sötétséget, telet űző és a fény és tavasz jövetelét elősegítő hagyományt.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

 

 

2018. március 5. hétfő - 2018. április 3. kedd

Szimonidesz Hajnalka meseillusztrációi

Válogatás a lírai meseképeket alkotó illusztrátor műveiből

"Művei olyan lágyan, majdhogynem selymesen mutatják be az öröm, a vándorlás, az útkeresés, a csüggedés, vagy a magány érzelmi világát, hogy azokon a kényes egyensúly – tudniillik a mese bennünk felépülő és megelevenedő világa és a képi ábrázolás – szimbiózist eredményez... Szimonidesz Hajnalka a mese, vagy az élet esszenciáján vezeti végig képeinek nézőit, így művei a szó jó értelmében véve nemcsak gyönyörködtetnek, hanem bevezetnek minket egy belső, lelki világba. …nem csak vizuális nyelvre fordítja a mesét, hanem a történet mögött megbúvót, a mese, az esemény lelkét érezteti a nézővel. Művei révén lehetőséget kapunk arra, hogy teret adjunk bensőnk gyermeki énjének, mely a mesében nemcsak történetet, hanem egy egész világot lát." Galambos Ádám író, újságíró

Szimonidesz Hajnalka 2007-ben talált rá a meseillusztrálásra. A nagy sikerű Aranyvackor gyerekirodalmi és illusztrációs pályázaton ért lel díjakat több alkalommal. Ennek hatására több kiadó is felfigyelt alkotásaira. A művésznőnek a Holnap, Kolibri és Könyvmoly Kiadónál több könyve is megjelent. Ezek közül a legismertebbek a Legendák a gőzhajó fedélzetéről, Az igazi karácsony, A zöd lovag, Ringató-lapozó, Három székláb 

A tárlat díjtalanul látogatható hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Március 15-én és Húsvétkor zárva.

 

 

GYERMEKPROGRAM, MATINÉ

 

2018. március 2. péntek 10:00-11:00

Muzsikus Klébzelet

Eckhardt Gábor zenetörténeti előadása kisiskolásoknak

Nyalánk zene, falánk szerző - Zenei kuriózumok, jóllakott történetek a terített asztalnál.

Jegyár: 700 Ft

 

 

 

2018. március 3. szombat 15:00-18:00

Csiribiri tavaszváró családi délután

Csacsifogat - a Napsugár Bábszínház előadása

Szélkiáltó dalok a Szélkiáltó zenekar előadásában

Kézműves játszóház

CSACSIFOGAT - A NAPSUGÁR BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Kityi kotyi kityi kotty, avagy utazás a csacsifogaton”

A csacsifogat három történetet hoz el a gyerekeknek Móricz Zsigmond, Zelk Zoltán, Kányádi Sándor, Weöres Sándor verseiből, verses meséiből: Fut robog a kicsi kocsi..., A kismalac és a farkasok, A három nyúl.

Rendező: Csortán Zsóka
Tervező: Lenkefi Réka
Fény: Bajusz Gergely
Hang: Rákóczi Antal
Játsszák: Balázs Csongor, Czumbil Örs

SZÉLKIÁLTÓ DALOK - A SZÉLKIÁLTÓ ZENEKAR GYERMEKMŰSORA

A kedvelt pécsi zenekar több mint negyven éve énekli és zenésíti meg a költészet gyöngyszemeit. Hosszú évek hallgatása óta ismét a Kultúrkúriában adják elő a gyermekek számára megzenésített verseiket, s mutatják be vers és zene együttélésének különlegességét.

A zenekar tagjai: Fenyvesi Béla, Lakner Tamás, Rozs Tamás

KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ

Jegyár: 900 Ft

 

 

2018. március 19. hétfő 10:00-11:00

Babaszínház: Cinege, cinege, kismadár

Első színházi élmény a Vaskakas Bábszínház előadásában 0-3 éves korig

Hogy a két madárleső manónak összesen hány puha-pihe-csipogós-röpülős fiókája van, s hogy azok milyen fülbemászó csiviteléssel, trillázással, csipogással röpködnek, megtudhatják, ha megnézik kicsike gyerekeiket ölükben ringatva a Vaskakas Bábszínház harmadik, csecsemőknek szóló előadását, a Cinege, cinege, kismadár című produkciót, melyet Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) állított színpadra. A csilingelő muzsikát Rab Viki szerezte, a pihés jószágokat Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) tervezte.

 

Játssza: Gergely Rozália, Bora Levente

Közismert mondókák, gyerekdalok, kiszámolók, dúdolók és dünnyögők a játék építőkövei, melyeket az anyukák, apukák, nagymamák haza is vihetnek egy kis füzetben, hogy otthon folytatódhasson a közös játék.

A Vaskakas Bábszínház a babaszínházról:

Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra.
Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.
Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.

Az előadásra jegyek korlátozott számban vásárolhatók. Javasolt az előzetes jegyvásárlás.Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 11 órától megismételjük.

 

Jegyár: 1200 Ft

 

 

IFJÚSÁG

 

2018. március 22. csütörtök 16:00-18:00

Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) tanácsadás

Hallottál már az Európai Önkéntes Szolgálatról? Esetleg épp gondolkozol, hogy kipróbáld? Gyere el és tudj meg mindent az EVS-ről! Szeretnél önkénteskedni külföldön? Megismerkednél más kultúrákkal? Szívesen szereznél tapasztalatot más országokban? Gyere el, ismerkedj meg az Európai Önkéntes Szolgálat által nyújtotta lehetőségekkel!

A tanácsadás célja az EU önkéntes programjának megismertetése a fiatalokkal.

Információ:

Mulicz Ferenc

Tel.: +36 20/291 7003

e-mail: mulicz.ferenc@kulturkuria.hu

A részvétel díjtalan!

HUMOR

 

2018. március 6. kedd 19:00

Humorpercek - Kis ember nagy gonddal jár...

Dombóvári István önálló estje

Vendége: Bellus István

Az alacsony ember tényleg mindig kompenzál?

Minden kisnövésűben ott lapul egy elfojtott Napóleon?
Kimondhatjuk-e azt hogy létezik alacsonybűnözés?
A mi komplexusaink vannak olyan jók mint a másoké?

Többek között ezekre a fontos kérdésekre is keressük a választ Dombóvári István vadonatúj önálló estjén, melyen egyedül a poénok nem szállnak majd alacsonyan.

Vidám közösségfejlesztő tréning vetítéssel, zenével közel másfél órában.

Dombi garanciát vállal arra, hogy ha az előadás végére nem száll el minden komplexusunk, akkor végleg rögzül.

Jegyár: 2500 Ft

 

 

FILM

 

2018. március 8. csütörtök 18:00

Ablak a nagyvilágra Filmklub - A vers ereje - Kádár félelme

magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2015

Rendezte: Agócs Sándor és Balogh László

A fillm felidézi az elmúlt időket, az 1985-ös esztendőt, a kommunizmus bukásához vezető úton Lakitelket, az Antológia című irodalmi estet és képzőművészeti kiállítást.

Több volt irodalmi estnél, ahol nagy költők saját verseiket mondják, politikai eseménnyé vált. Mára egyértelműen kiderült, hogy ez volt a legelső és legjelentősebb ellenzéki összejövetel az 1956-os forradalmat követően Kádár rendszere ellen. Ezt igazolják az estről készült III/III-as titkosszolgálati jelentések is, amelyek csak a rendszerváltás után 10-12 évvel lettek kutathatóvá.

Az úgynevezett népi-nemzeti ellenzék legnevesebb tagjai Csoóri Sándor, Lezsák Sándor, Nagy Gáspár részvételével, négy-ötszáz fős közönség előtt hirdettek programot. Kimondták az együvé tartozást az emigrációban élő magyarokkal és a határokon túlra csatolt magyarsággal.
Felszólaltak Magyarország szovjet megszállása ellen. Érzékeltették, hogy Kádár rendszerének nincs legitimációja.
Az estről rádiófelvétel és televíziós felvétel is készült, ezeket az állampárt vezetése és a politikai rendőrség "begyűjtötte", és valószínűleg megsemmisítette. Csodával határos módon egyetlen titokban lemásolt VHS példány "megmenekült".
A film az eredeti felvételek, titkosszolgálati jelentések, közreműködők és történészek segítségével mutatja be az eseményt, és segít megértenünk a rendszerváltás folyamatát.

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. Regisztrálni a Kultúrkúria honapján az esemény leírásánál lehet. 

 

TUDÁSTÁR, ELŐADÁS, BESZÉLGETÉS

 

2018. március 13. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Sírbatétel

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Jézus kereszthalála után Arimateai József elkérte Pilátustól Jézus testét, és Nikodémussal gyolcsba tekerve eltemették József nem régen sziklába vágott sírjába. Vasárnap reggel három Mária elindult, hogy megkenjék a testet, de nem találták ott, mert feltámadott. A temetés és különösen az üres sír és a nők, valamint a síron levő angyal kedvelt témája volt a festészetnek, ezzel is megmutatva az ember számára megnyíló öröklét reményét. A kedvelt művészettörténeti sorozat ezen az estén ezt mutatja be a vetített képek segítségével.

Jegyár: 800 Ft

 

 

2018. március 25. vasárnap 17:00

Portré plusz - Kondor Katalin műsora

Vendég: Dr. Ferencz Orsolya, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa

Nő, szép, okos, négy gyermeke van. Ez épp elég ahhoz, hogy sokan meglepődjenek, miért választotta tudományául az űrkutatást. Egyebek közt a kozmosz és az ember viszonyáról, az űrutazások lehetőségéről és kockázatáról, a földi élet időkorlátairól, a tudományos-fantasztikus irodalom minőségéről, sőt, még a tejúton elszáguldó Csaba királyfiról is kérdezzük az űrkutató tudóst, és vetíteni is fogunk.

Jegyár: 500 Ft

 

2018. március 27. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Krisztus feltámadása

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Krisztus feltámadása az egyik legfontosabb eseménye a krisztológiának, és a kereszténység legjelentősebb ünnepe. Éppen ezért a képzőművészet szinte minden korban gyakran ábrázolta ezt a témát. Természetesen a legjellemzőbb a középkori passió sorozatokban mint záró kép, amelyben az üdvösségre vágyó ember reménye és hite is megfogalmazódott. A népszerű művészettörténeti sorozat az erről készült képzőművészeti alkotások jellemző megoldásait és kiemelkedő műveit mutatja be.

Jegyár: 800 Ft

 

 

ZÖLDPROGRAMOK – ZÖLDÁG

 

 

2018. március 1. és 22. 10:00

Zöldág Művészeti Műhely

Környezettudatos díszek és használati tárgyak tervezése és kivitelezése

A részvétel ingyenes, az anyagköltség: 600 Ft/fő

A részvétel regisztrációhoz kötött - legkésőbb az eseményt megelőző hétfői napon.

Regisztráció és információ: Reök Cecília

Tel.: +36 20/299 1040

e-mail: reokcecilia@kulturkuria.hu

 

 

2018. március 14, 21. és 28. 18:00

Zöldág Üvegfestő Műhely

A műhelyben az üvegfestés technikáit lehet elsajátítani, szép színes vázákat, díszeket, tolltartókat lehet készíteni öko-design szemlélettel.

A műhelyekben készült alkotások haza is vihetők, lehet használni, viselni őket vagy díszíteni velük.

A műhelyeket vezeti: Sarnyai Rita iparművész

A részvétel ingyenes, az anyagköltség: 600 Ft

Előzetes regisztrációhoz kötött: minden alkalom előtt legkésőbb 2 nappal:

reokcecilia@kulturkuria.hu címen.

További információk: Reök Cecília, 0620 2991040

 

 

 

 

2018. március 19. és 26. 18:00

Ökokör

Szeretnénk egészségesek lenni, és úgy élni, hogy a legkevésbé ártunk vele magunknak és a környezetünknek.

Együtt érhetünk el eredményt egy jobb minőségű, egészségesebb élet felé vezető úton a Tudatos Vásárlók Egyesülete által kidolgozott tematika alapján.

Az Ökokör Kamra foglalkozásait vezeti: Palotai Zsuzsa

Jelentkezés és további információ: Palotai Zsuzsa  06 30 773 9194 , email: palotaizs@gmail.com

A részvétel ingyenes.

 

2018. március 21. szerda 18:30

Tudatos Táplálkozás Fórum

Az autoimmun betegségek és a táplálkozás

Előadó: Dr. Samu Terézia sebész-érsebész szakorvos, életmód tanácsadó

A részvétel díjtalan.

 

 Legolvasottabb cikkek