Magyarhangya-hírek: A NEM VAGYOK BOSZORKÁNY Hullámtörők-díja és ARCÉLEK, ÚTSZÉLEK

Rungano Nyoni Zambiában játszódó angol szatírája, a Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját.
Április 13-án este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 25. Titanic záró gáláján adták át a Hullámtörők-díjat. A Borbély Alexandra színművésznőből, Dobos Tamás operatőrből és Török Ferenc rendezőből álló háromtagú zsűri elmondta, hogy „elvarázsolta a zsűrit ez a mágikus afrikai történet, mely a XXI. századi boszorkányság, a stigmatizáltság és a kirekesztettség sokkoló hatású meséje. Felejthetetlen tekintetű főszereplőlány, megrázóan igaznak ható, mégis képtelen abszurditás. Ugyanakkor gyönyörűségesen egyszerű fényképezés, csodás zenehasználat. Felejthetetlen film.”
A Nem vagyok boszorkány című, Zambiában játszódó film történetében a kilencéves Shulát boszorkánynak bélyegzik. A kislánynak el kell döntenie, hogy elfogadja-e a sorsát, vagy mindent kockára tesz a szabadságért.
A film az idén negyedszerre megrendezett Scope100 online filmfesztivált is megnyerte. A Kreatív Európa által támogatott, párhuzamosan hét európai országban futó közönségedukációs program és verseny győztesei automatikusan moziforgalmazásba kerülnek, így a Nem vagyok boszorkány hamarosan látható lesz a hazai mozikban, várhatóan a nyár folyamán.
Április 26-tól vetítik a mozik a francia új hullám nagyasszonya, Agnès Varda és a rejtélyes fotós, JR közös filmjét, Arcélek, útszélek címmel. A legjobb dokumentumfilm Oscar-díjára is jelölt mű a két alkotó barátságának és vidéki utazásának története. A film szerepelt a 25. Titanic programjában, és további premier előtti vetítéseken látható április 19-én, 21-én és 22-én a Toldi moziban.
Arcélek, útszélek
Mi a közös a filmművészetet megújító francia új hullám egyetlen női tagja, a 89 éves Agnès Varda és a 33 éves francia fotós és street artist, JR világlátásában? Több, mint gondolnánk: hasonló filozófia és életre szóló szenvedély a képek megalkotása, kiállítási módja, közzététele iránt. A két alkotó együtt indul útnak JR fotóautomatává átalakított lakókocsijával Franciaország eldugott falvaiba, ahol a helyiekkel beszélgetnek és gigantikus méretű portrékat készítenek róluk. A képek házak, pajták, gyárépületek faláról, vonatok oldaláról köszönnek vissza. Az Arcélek, útszélek ezeket a szívmelengető találkozásokat dokumentálja, és a nem mindennapi barátságot, mely az út során szövődik a furcsa páros között. Varázslatos hangulatú és felejthetetlen road movie.
Az Arcélek, útszélek több mint húsz rangos filmes díjat nyert, köztük Cannes-ban az Arany Szem díjat; valamint Oscar-díjra nevezték a legjobb dokumentumfilm kategóriájában.
színes, feliratos, francia dokumentumfilm
eredeti cím: Visages Villages / Faces Places
Rendező: Agnès Varda, JR
Hossz:  89 perc
Gyártási év: 2017
Korhatár besorolás: besorolás alatt
Tervezett bemutató: 2018. tavasz
Forgalmazó: magyarhangya