Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítások

 

Időszaki kiállítások

IBUSZ

2018. március 1. – szeptember 2.

Idegenforgalom, beszerzés, utazás, szállítás. Egyszóval: IBUSZ. A kulcsszavak mögött a cég feladatköre ettől lényegesen többrétű volt. Jelentőségét mutatja, hogy tulajdonképpen ezzel a vállalattal kezdődött a magyar turizmus története, ami még a szocializmus időszakában is – szinte egyedülállóként – részvénytársasági formában működhetett. Neve ez idő tájt egybeforrt az idegenforgalommal. A kiállítás a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni ennek a nagy múltú cégnek az elmúlt több mint 100 évét, amelyben megidézzük az 1930-as évek turistaparadicsomának számító Budapestet épp úgy, mint az 1970-es évek baráti társasutazásait.

cím-lap-fotó 1975-2006 – Tóth József Füles kiállítása

2018. március 2. – április 29.

Tóth József Füles 1960 és 2000 között a magyar reklámfényképezés meghatározó alakja. Szerteágazó tevékenységét, több száz plakát, naptár, prospektus és egyéb kiadvány fémjelzi. Az MKVM mostani kiállítása az 1976 és 2006 között készített, számos folyóirat és magazin címlapjaiból nyújt bőséges válogatást.


Lásd a természet ízeit – fotókiállítás

2018. március 8. – április 29.

Alkotók: Halmos Monika food stylist és Vass András fotográfus

Legtöbbször az egészen pici dolgok teszik nagyszerűvé a világot: mint ahogyan az aprócska ibolyavirágok a mindennapok konyháját emelhetik a legmagasabb gasztronómiai élmények csúcsára. Egészen pici dolgok, amelyeket olykor észre sem veszünk, elmegyünk mellettük, míg egy értő szem észreveszi, fölemeli, és magasztosan tárja elénk kertünk és a mező ehető növényeit. Saját kertből származik a zöldség, a levél, a vadnövények, az ehető virágok, amelyeknek Halmos Mónika az egyetlen hazai szakértője. Vass András a kamera mögött áll, ő festi meg fényekkel a kompozíciókat, az ő perspektívájából láthatjuk mindazt, amit szeretnének a világ elé tárni.

Az Ínyesmester – Magyar Elek emlékezete

2017. december 8. – 2018. április 1.

Hogyan mutassuk be? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa…? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat… Na ugye.

Új kiállításunkon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézzük fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét.

Ez sör! – A sernevelőtől a sörgyárig

2017. június 20. – október 15.

MEGHOSSZABBÍTVA 2018. MÁRCIUS 4-IG!

Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be. Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

A kiállításra váltott belépő felmutatásával a szomszédos Mókus Sörkert & Étteremben fél áron fogyaszthatja sörét!

Programok

KONCERT


Bohém-klub

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

2018. március 15., csütörtök, 19 óra

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band márciusi koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák); 4 alkalmas bérlet az egész évadra: 6.000 Ft/fő, mely átruházható, 4 alkalmas kedvezményes bérlet diákoknak: 4.000 Ft/fő, mely átruházható.

A Kroó György Zeneiskola kamarakoncertje

2018. március 18., vasárnap, 17 óra

A kőbányai Kroó György Zeniskola növendékeinek és művésztanárainak kamarakoncertje a klasszikus zenétől a kortárs művekig.

Belépő: 500 Ft


Citerás Táncház

2018. március 23., péntek, 18.00-22.00

Táncot tanít: Kiss Márta és Oláh Gergely.

Zenél a SUBLÓT együttes (Berta Alexandra, Gál János, Varga Evelin, Balogh Sándor)

A táncházban elsősorban alföldi táncok tanítására kerül sor.

Belépő: 800 Ft, családi jegy: 1500 Ft

 

SZALON

ÚJ PROGRAMSOROZAT INDUL

A Lásd a természet ízeit – fotókiállítás kísérőprogramja

Süssünk-főzzünk ehető virágokból!

2018. március 8., csütörtök, 18 óra

Előadó: Halmos Monika gasztrobotanikus

Sorozatunkban, 4 alkalommal, Halmos Monika mutatja be hogyan lehet ehető virágokból ínyenc ételeket, süteményeket készíteni. Első előadásunk az ibolyáról szól.

 

Ibolya ízlelő

Gondolták volna, hogy a szerény kis ibolya, amely bizonygatja nekünk, hogy itt a tavasz, Néró császár egyik kedvenc desszertjének ízesítőjeként vonult be a történelembe? És arról hallottak-e, hogy Erzsébet királyné, vagy ahogyan inkább ismerjük, Sissi kedvence volt az ibolyafagylalt, a kandírozott ibolya? Ugyan csak rövid ideig élvezhetjük e kicsinyke virágok íz-üzenetét, ez annál inkább sarkallhat arra, hogy az utolsó szirmáig kiélvezzük a tavasz illékony íz-ajándékát. Halmos Monika a tavasz legfrissebb ehető virágainak világába kalauzol el.

A vetített képes előadást virágos ételek kóstolója követ, és a szerző dedikálja Ibolya ízlelő és Virágkonyha című könyveit, és ehető virágok magjait is megvásárolhatják.

Belépő: 500 Ft

 

Különös tájakon sorozat – nőkkel

Úticél: Úton önmagam felé az El Camino 3500 km-én

2018. március 14., szerda, 18 óra

Előadó: Jakusovszki Dorina

Sorozatunkban távoli, egzotikus, olykor különös, de mindenképpen különleges tájakra kalauzoljuk kalandozni és utazni vágyó vendégeinket.

Egy lelki mélypontot követően úgy döntöttem otthagyom 9 évi hivatali munkámat és elindulok Szent Jakab útján, azaz El Caminon. Mindezt gyalog, otthonról Kaposvárról, egészen Santiago de Composteláig, majd tovább az óceánig. Célom a szép tájakban való gyönyörködésen túl, az önmagam és valódi küldetésem megismerése, feltárása volt. Az út 5,5 hónapig tartott, 4 országhatárt és rengeteg belső határt léptem át mire "célba értem". Az út szimbolikus volt az életemet nézve, minden ország 1-1 életszakaszomat képezte le”.

Hogy miért és milyen érzésekkel vágott neki az útnak Jakusovszki Dorina, hogy miként készült fel, kik segítettek, hogyan csinálta végig nőként egyedül kis költségvetéssel az utat, illetve miben változtatta meg a hosszú gyaloglás, erről fog nekünk mesélni.

Támogatói belépő: 200 Ft

 

Sörszalon

2018. március 21., szerda, 19 óra

Ez Sör! – A sernevelőtől a sörgyárig című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan az őszi szezonban havonta egyszer sörszalonunkba várjuk sörkedvelő vendégeinket, ahol elsősorban hazai kis kézműves sörfőzdékkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Vendégünk: Vétek György sörszakíró

Téma: A sörforradalom

Hogyan zajlott a sörforradalom az egyes országokban (USA, Nagy-Britannia, Belgium, Németország, Csehország, Magyarország stb.)? Miért tartjuk forradalomnak, és nem egyszerűen csak egy gyorsan múló divatnak? Milyen alapvető változásokat hozott a sörfőzésben és sörfogyasztásban? Hogyan hatott a kocsmakultúrára és a gasztronómiára és milyen új fogalmakkal ismertetett meg bennünket? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ, ha ellátogatnak hozzánk ezen az estén.

Belépő: 2.000 Ft


Borvirág Borklub – Bacchus tölt poharat…

2018. március 27., kedd, 19 óra

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Házigazda: Borvirág Zenekar

Vendég: Soproni poncichter pincészet – Töltl pincészet

Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a +36-30/954-9147-es telefonszámon.

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft


Kortárs cukrászat sorozat – terefere kóstolóval

2018. március 28., szerda, 18 óra

Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei:

Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon

CSALÁDI

Társasjáték-klub

2018. március 7. és március 21., szerda, 17.00-20.00

Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt!

Az MKVM-ben havonta kétszer, szerdán este találkozhatnak egymással a játék, játszás iránt érdeklődő felnőttek és családok. Gyerekeket már 6 éves kortól várunk - számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent. Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

SZÍNHÁZ

Szindbád-Szalon

Márai Sándor: Az igazi

Felolvasószínház – Molnár Ildikó, előadóművész

2018. március 7., szerda, 19.00

Lehet-e az érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni, teszi fel a kérdést Márai e mélylélektani drámában. A válasz: nem, mert az érzéseket néha, szerencsés esetben meg lehet szelídíteni és el lehet sorvasztani, de az értelem soha nem győzheti le.

Az 1941-es regény egy zátonyra futott házasság monológja; Márai előbb a feleség, aztán a férj szemszögéből avatja be olvasóit a bonyolult szerelmi háromszögbe; a kettősség és a párhuzamok látszólag kusza egyvelege bravúros pontossággal metszi át a viszonyokat és a viszonyulásokat.

Márai nem igazságot szolgáltat (egyáltalán lehet?), csupán ott a nyitott-megválaszolt kérdés mindannyiuk feje fölött: mi is a mozgatórúgó? Van-e különbség abban, ahogy a férfi tekint a nőre, mint fordítva? Vagy vannak szerelmen felüli motivációk is?

Támogatói belépő: 200 Ft

Magyar népmesék mindenkinek

2018. március 25., vasárnap, 11.00

9-99 éves korig

Ne gondoljátok, hogy a mesék csak gyerekeknek szólnak!

Mi úgy mesélünk és játszunk nézőinknek társulatunkkal, ahogy eddig még senki! Nem „mesét mondunk”, hanem saját lélek- és formanyelvünkön tárjuk fel a történeteket – ahogy a keleti mesék tanítják. Képeket jelenítünk meg, melyek szimbólumok, megfejtendő titkok. Színházunk a jel-lét varázsával dolgozik, az „itt és most”-ban megszülető rögtönzés erejével.

A nézők választhatnak mesét. Talán húznak egy kalapból? Talán előre megadott mesék közül választanak? Talán ők hozzák meséiket?

Minden mesének más-más mesemondója lesz közülünk, ki hol a nézőtéren ül majd, hol dúdolós-éneklős zenészeink közül szólal meg, hol pedig a játszók között tűnik fel, talán egy kút mellett – és onnan mesél, onnan merít: mindannyiunk lelke mélyéből.

Olykor az ő hangja köti csak csendben, kopogósan össze a szereplők párbeszédét, egy másik mesénél meg zenei motívumok kísérik szavait, ahogy éneklős-dúdolós zenészeink improvizálva kísérik a mesemondót – vagy lehet, hogy nem is szavakkal, hanem a zenei hangok útján halad

előre a történet, sejtelmesen…

A programon múzeumi belépővel lehet részt venni.

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

Legolvasottabb cikkek