Kőbánya Díszpolgára lett Illényi Katica

 

A szülői házam, az általános iskola, aranyérmek, a zenei versenyek és az a sok izgulás, a gyakorlás… minden ideköt engem. Mégis nagyon meglepett ez a méltatás, és ugyanilyen jól esett…” – kommentálta Illényi Katica, Magyarország Érdemes Művésze, Liszt-díjas hegedű- és theremin művésznő Kőbánya Díszpolgárává választását.


Kőbánya Önkormányzata a kerület szellemi és közéletében maradandót alkotó 32 személy és intézmény 21 díját és címét adta át a napokban; a díszpolgári cím az egyik legmagasabb szintű elismerés, amelyet Illényi Katica vehetett most át.

Különös időutazás volt számomra, hogy a díjátadó ünnepség a Pataky Művelődési Központban volt. Ezen a helyen rengeteg koncertet adtam. Eszembe jutott, hogy az egyik előadásomon ugyanitt az általános iskolai osztályfőnököm ült az első sorban, ami egyszerűen leírhatatlan élmény volt...” – meséli Katica.

Az amúgy rendkívül produktív hegedűművész a napokban rögzít egy kortárs zenei albumot, különböző nemzetiségű – koreai, spanyol, orosz, argentin, lengyel, angol és természetesen magyar - ma is elő zeneszerzők neki ajánlott darabjaival. Az albumon kizárólag hegedűre és zongorára írt műveket hallhatunk. A felvételeken Temes Rita, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Filmművészeti Egyetem adjunktusa játszik zongorán.

Mindemellett Illényi Katica jelenleg a Tangó Classic koncertfilm utómunkálatain is dolgozik, amely ősszel kerül bemutatásra a hazai televíziós csatornákon, és elérhető lesz DVD formájában is.

Legolvasottabb cikkek