Kína, Oroszország, Észak-Korea és Irán a CIA fő célpontja

Washington, 2021. február 25. 

     Alig egy nappal az után, hogy Kína jelezte együttműködési készségét az  Egyesült Államokkal, az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) leendő új igazgatója”ragadozókhoz” hasonlította a kínai vezetőket, és Az ötvenes évek Mccarhysta boszorkányüldözésére emlékeztető stílusban szólt Kínáról és Oroszországról – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

    A 33 évi diplomáciai szolgálat, benne moszkvai nagyköveti kiküldetés, majd külügyi vezető tisztségek betöltése után CIA élére jelölt 65 éves William Burns Kínában, Oroszországban, Észak-Koreában és Iránban jelölte meg az amerikai nemzetbiztonságra leselkedő legnagyobb veszély forrását. Tekintélyuralmi rendszernek nevezte az oroszt és a kínait azzal a különbséggel, hogy míg Oroszország Napja leáldozóban, Kínáé felívelőben. Ezért Amerikának Kínára kell összpontosítania össztüzét – adta értésre.

     Baráti légkörben tartott bizottsági meghallgatásán Burns kijelentette: ha rajta múlna, bezáratná a Kínai Népköztársaság Egyesült Államokban működő kulturális intézményeit, köztük a Konfuciusz egyetemi kulturális központokat is, mert kém- és propaganda tevékenységükkel veszélyeztetik az államok nemzetbiztonságát. Előadta, hogy ha a szenátus jóváhagyja kinevezését a CIA élére, ki fogja bővíteni az ügynökség Kínával foglalkozó káderállományát, s az új kihívásoknak megfelelően fokozni fogja a CIA illegális tevékenységét a jelzett államokkal, legfőképpen Kínával szemben.

     Hozzátette: célnak tekinti Kínával az együttműködést is a klímavédelemben és az atomfegyverek elterjedésének korlátozásában.

     A Békekör tudósítója még február elején jelentette, hogy Biden véleménye szerint elsősorban Kína, másodsorban Oroszország áll Amerika vezető szerepe visszaszerzésének útjában. Elképzelése szerint a „két diktatúra” alól ki lehet húzni a talajt, ha kívülről segítenek a hatalom belső ellenzékének, beleértve a hatalmon lévő pártok azon köreit is, amelyek szemben állnak vagy bírálják Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin vonalát, különös tekintettel a két ország szoros, de nem problémamentes kapcsolatára. Első lépésként védelmébe vette a nem politikai okokból bebörtönzött Alekszej Navalnijt, és Putyinnal folytatott első telefonbeszélgetésén követelte tőle azonnali kiengedését. Kiállásával az orosz ellenzék vezető személyisége mellett, felhevítette az orosz ellenzéki mozgalom aktivitását Putyin ellen.

     A szenátus hírszerzési bizottsága két héten belül hoz döntést arról, hogy jóváhagyja-e William Burns kinevezését a CIA igazgatói tisztségébe.

Legolvasottabb cikkek