Jó estét, Mr. Waldheim!

ebruár 21-én kerül moziforgalmazásba a JÓ ESTÉT, MR. WALDHEIM! (Waldheims Waltzer)Ruth Beckermann hátborzongatóan aktuális dokumentumfilmje bemutatja, hogyan kapálózik a saját hazugságaiból szőtt hálóban csapdába esve az egykori osztrák államférfi és ENSZ-főtitkár, Kurt Waldheim, aki két háborús évet "kifelejtett" az életrajzából. A film elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó Glashütte Original díjat.

Jó estét, Mr. Waldheim!

Szinopszis

"Waldheim – nem! Waldheim – nem!" – skandálta a tömeg Bécs központjában 1986-ban. Ruth Beckermann aktivistaként maga is próbálta megakadályozni Kurt Waldheim megválasztását, emellett kamerájával dokumentálta a politikai eseményeket. Több, mint 30 év után újra elővette az archív tekercseket, és tévés anyagokkal kiegészítve próbálja elemezni az osztrák politikai kultúra eme fordulópontját. A film bemutatja, hogyan kapálózik a hazugságból szőtt hálóban csapdába esve a korábbi ENSZ-főtitkár, aki két háborús évet "kifelejtett" az életrajzából.

A hátborzongatóan aktuális dokumentumfilm a múlttal való szembenézésről szól, valamint az egyéni és kollektív felelősségvállalásról, és azt is elemzi, hogy hogyan omlott össze a nagy illúzió, hogy Ausztria csupán a nácik első áldozata volt. A Jó estét, Mr. Waldheim! elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó Glashütte Original díjat.

színes, feliratos, osztrák dokumentumfilm
eredeti cím: Waldheims Walzer / The Waldheim Waltz
Rendező: Ruth Beckerman
Hossz: 93 perc
Gyártási év: 2018
Korhatár besorolás: BA
Tervezett bemutató: 2019. február 21.
Forgalmazó: Elf Pictures

Legolvasottabb cikkek