Itt az év végi vásárlási dömping: hogyan készítse fel bankkártyáját az internetes vásárlásra?Ma már alapvető dolog az internetes vásárlás, 10-ből 9 internethasználó szokott így vásárolni, 4-en közülük havi rendszerességgel. Az év végi leárazások és a közelgő ünnepek előtt érdemes még jobban odafigyelnünk az online biztonságra. Az OTP Bank ügyfelei novembertől találkozhatnak kétlépcsős azonosítással internetes vásárlásaik során, amivel még biztonságosabb az internetes fizetés. A bank arra kéri ügyfeleit, hogy akik még nem állították be az Internetes biztonsági kód szolgáltatást, tegyék meg azt időben, mert 2021. január 1-től már csak így tudnak európai kereskedőtől bankkártyával vásárolni az interneten. Az OTP Bank ügyfeleinek kétféle lehetősége lesz az internetes bankkártyás vásárlásaik jóváhagyására: az OTP SmartBank alkalmazáson keresztül, vagy az SMS-ben kapott internetes biztonsági kód, és a 3 jegyű TeleKód megadásával.

A felnőtt internetezők körében ma már alapvető dolog az internetes vásárlás, 10-ből 9 internethasználó szokott így vásárolni, 4-en közülük havi rendszerességgel. Az OTP Bank megbízásából készített reprezentatív felmérésből[1] az látszik, hogy már az idősebb korosztály is egyre többet vásárol az interneten, az ötven év felettieknek is csaknem harmada havi szinten rendel valamit. Az online vásárlók valamivel több, mint fele számára elfogadható az interneten történő fizetés, több mint egyharmaduk ezt a fizetési módot preferálja, míg azok, akik csak alkalmanként rendelnek az internetről, inkább ragaszkodnak a hagyományos, utánvétes fizetéshez. A válaszadók több mint fele mondta, hogy első vásárlásnál óvatosságból utánvétes fizetést választ, de az utánvéttel fizetők körében is inkább a kereskedő felé érzett bizalmatlanság, semmint az internetes fizetéstől való félelem a jellemző.

"Örömmel látjuk, hogy a magyarok egyre szívesebben választják a készpénzmentes megoldásokat, amikor interneten vásárolnak. A tavalyi felmérésünkhöz képest idén csaknem duplájára nőtt azoknak az aránya, akik kifejezetten a bankkártyás fizetést preferálják internetes vásárláskor" ­- mondta el Takács Domokos az OTP Bank Bankkapcsolati Főosztályának igazgatója. "Az internetes bankkártyás fizetés a kétlépcsős azonosítás bevezetésével ráadásul még biztonságosabbá válik. Ez januártól 1-től mindenkinek kötelező lesz, amikor európai kereskedőtől vagy szolgáltatótól vásárol az interneten, de ügyfeleink már idén is találkozhatnak vele. Annak érdekében, hogy az átállás mindenkinek zökkenőmentes legyen, már most érdemes megtenni a szükséges lépéseket" - tette hozzá.

Mit kell tenniük az OTP Bank ügyfeleinek a zökkenőmentes átálláshoz?


*        Mindenképp be kell állítaniuk az Internetes biztonsági kód szolgáltatást, és ehhez rögzíteniük kell érvényes mobiltelefonszámukat. Ezt megtehetik az OTP SmartBank mobilalkalmazásban, vagy OTPdirekt internetbankon keresztül, illetve bármelyik OTP Bank fiókban.[2]

*        Meg kell változtatniuk az alapértelmezett TeleKódjukat. A 3 jegyű TeleKód alap esetben a bankkártyához tartozó számlaszám utolsó három számjegye. Ennek megváltoztatására az OTP SmartBank mobiltelefonos alkalmazásban, OTPdirekt internetbankon vagy telefonon keresztül, illetve az OTP Bank fiókjaiban van lehetőség.

*        Ha használják az OTP SmartBank mobilalkalmazást, frissíteniük kell azt a telefonjukon, és engedélyezniük kell a felugró értesítéseket (push üzeneteket) a készülék beállításaiban.
Hogyan azonosíthatják magukat az OTP Bank ügyfelei internetes vásárláskor?


*        A legkényelmesebb megoldás az OTP SmartBank mobiltelefonos alkalmazás használata. Így a vásárláskor a bankkártya-adatok szokásos megadása után egy felugró értesítést kapnak a mobiltelefonjukra, amire rákattintva belépnek az alkalmazásba, majd az alkalmazáson belül engedélyezhetik a vásárlást.

*        Használhatják az SMS-ben kapott Internetes biztonsági kódot is, viszont ehhez már a 3 jegyű TeleKódot is meg kell adniuk. A TeleKódot csak akkor tudják azonosításhoz használni, ha előzetesen megváltoztatták azt.

Az OTP Bank ügyfelei a www.otpmindennap.hu/kartyabiztonsag<http://www.otpmindennap.hu/kartyabiztonsag> oldalon részletesebben is tájékozódhatnak teendőikről.

Legolvasottabb cikkek