Ismét az élen végzett a PTE oktatási intézmény kategóriában

-

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2021 eredmény

 

A Pécsi Tudományegyetem négy éve vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét rendezvényein, mely kezdeményezés missziója, hogy a résztvevő országok lelkes önkéntesei egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére, illetve a hulladékgazdálkodás három kulcsfontosságú elemére: a megelőzésre, az újrahasználatra, valamint az újrafeldolgozásra.

 

Európa legnagyobb hulladékmegelőzési kampánya hazánkban is egyre népszerűbb. A 2021-es év során több mint 12 400 akciót szerveztek Európa-szerte, és a Pécsi Tudományegyetem is bekerült a regionális és nemzeti koordinátorok által jelölt 76 legkiemelkedőbb akció közé.

 

„Örömmel számolhatok be arról, hogy a 2021-es Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program által „Hulladékcsökkentés felsőfokon PTE módra, avagy bánj a hulladékkal ÖKOsan" néven megszervezett akciósorozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Oktatási intézmények kategóriában újra a legkiemelkedőbb törekvésnek minősítette, elismerő oklevéllel és egy komposztládával jutalmazta. A rendezvényen való részvétellel célunk az összegyetemi szinten történő hulladékgazdálkodás megvalósítása és az elért eredmények példaként történő bemutatása az egyetemi polgárok és városunk lakossága számára. A PTE Zöld Egyetem Program nemzetközi, valamint hazai sikerei és a mostani díjazás is megerősít bennünket abban, hogy folytatnunk kell a hulladékgazdálkodás terén elkezdett törekvéseinket, mert minden zöld lépés számít" - összegezte Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem programkoordinátora.

 

„A PTE számára nagyon fontos, hogy a fenntarthatóság érdekében csökkentse a tevékenységéből származó környezeti terhelést, a Kancellária és az Egyetem vezetése elkötelezett a program minél sikeresebb fenntartása mellett. Bízunk abban, hogy a PTE fenntarthatósági elvek melletti elköteleződése nemcsak az intézményre, annak polgáraira, de tágabb környezetünkre is pozitív hatást gyakorol" - mondta Decsi István, a PTE kancellárja. „A hulladékgazdálkodás területén igyekszünk tovább csökkenteni a hulladék mennyiségének a mértékét, többek között olyan intézkedésekkel, mint a  PET-palack mentes PTE program. A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára ma már talán nem kell felhívni a figyelmet, hiszen egyre többen tartják fontosnak a hulladékgyűjtésnek ezt a módját. A szelektív hulladékgyűjtés egy kis odafigyeléssel, a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól környezetbarát módon segít bennünket megválni. Cél a hulladék minél alaposabb szétválogatása. A szelektív hulladékgyűjtési rend újragondolásával csökkenteni kívánjuk a kommunális hulladék mennyiségét, a hulladék újrahasznosításának előkészítésével mérsékeljük a pazarló anyagfelhasználást, ezáltal kíméljük a környezetünket, és nem utolsósorban lefaragjuk a hulladékszállítás díját, amit környezetünk védelmére tudunk fordítani" - hangsúlyozta a kancellár.

 

A 2021-es Európai Hulladékcsökkentési Hét fókuszában a Körforgásos közösségek álltak.

 

Egy kis ízelítő: Hulladékgazdálkodás hallgatói szemmel!

https://www.youtube.com/watch?v=20LmQhNuoXA

 

Az akciósorozat programjait ld.:

https://zoldegyetem.pte.hu/hu/hirek/europai_hulladekcsokkentesi_het_2021

 

 

Legolvasottabb cikkek