Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj

 

 

 

Czakó Zsófia, Harag Anita és Pál Sándor Attila lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje.

 

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal, valamint a Stuttgarti Magyar Intézetben megrendezett szerzői esttel is.

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur). Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben Závada Péter, 2018-ban pedig Simon Márton nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László.

 

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin), a Stuttgarti Magyar Intézet és a Litera.hu (Budapest).

 

Az ösztöndíjat minden év őszén az alapító és a sajtó jelenlétében adják át – hetedízben 2019. december 5-én (csütörtökön) 17 órakor az Írók boltjában. A díjátadó ünnepségen közreműködik Dés András.

 

A gyakorlat szerint a kuratórium a könyvkiadók javaslatai alapján először összeállított egy Top10-es listát, amit a Litera.hu két héttel a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. A kurátorok az idén a következő tíz könyvet jelölték a díjra:

 

Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni (Scolar)

Dékány Dávid: Dolgok C-hez (Jelenkor)

Győrfi Kata: Te alszol mélyebben (Jelenkor)

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető)

Kerber Balázs: Conquest (Jelenkor)

Kormányos Ákos: Paraván (Forum-FISZ)

Moesko Péter: Megyünk haza (Műút)

Pál Sándor Attila: Balladáskönyv (Magvető)

Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető)

Vass Norbert: Indiáncseresznye (FISZ)

 

Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, amit a díjazott megnevezése, s a díj átadása követ. A legjobb háromba jutott másik két szerző 500-500 euró elismerésben részesül.

Legolvasottabb cikkek