Fiatal szerzők fiatal operái vizsgaművek két estén át a Zeneakadémián Bella Máté: A tavasz ébredése, Solti Árpád: La Violetta

Fiatal szerzők fiatal operái – vizsgaművek két estén át a Zeneakadémián Bella Máté: A tavasz ébredése, Solti Árpád: La Violetta

A Zeneakadémia és a Magyar Állami Operaház közös rendezésében mutatják be az Egyetem opera tanszakának vizsgaprodukcióit. A két „elsőoperás” szerző, Bella Máté és Solti Árpád műveit május 21-én és 23-án adják elő a Zeneakadémia Solti Termében.

Bella Máté ifjúkora ellenére már több alkalommal megmutatta tehetségét a hazai zenei életben. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatója (jelenleg oktatója) a kora 2000-es évektől kezdve ért el kiemelkedő eredményeket országos és nemzetközi zeneszerzésversenyeken. Számos díja közül kiemelkedik a Junior Prima Díj és az Erkel Ferenc-díj. Gyakran kap felkéréseket színházi kísérőzenék komponálására, többek között a Nemzeti Színház és a Vígszínház előadásaihoz írt zenét. Foglalkozik popzenével, mert ezt tekinti a fiatal generáció egyik lehetséges innovatív művészeti platformjának. Első operája, a Frank Wedekind drámájából komponált A tavasz ébredése 2012-ben, az Egyetem felkérésére született. A Kosztolányi Dezső által "Bizarr, átkosan buja színdarab”- ként fémjelzett gyermektragédia a maradi látszatmorál gyilkos hatalmáról, a hazugságról, a prüdériáról, a szülői kegyetlenségről szól, amely a főszereplő két fiatal gyerek értelmetlen halálát okozza.

Solti Árpád szerint az operaírás fordulópont egy zeneszerző életében. A fiatal művész az LFZE elvégzése után most a Göteborgi Egyetemen zongora és zeneszerzés szakokon is folytat tanulmányokat, több zeneszerzésversenyen elért helyezése mellett 2013-ban Junior Prima díjjal is jutalmazták. Ugyanebben az évben kérte fel őt is, kollégájához hasonlóan Almási-Tóth András - az opera a tanszak rendező-tanára -, hogy a hagyományt követve operát komponáljon, melyet az év végi operavizsgán mutattak be –hatalmas sikerrel. A mű Molnár Ferenc Az ibolya című drámája alapján, a rendező, Almási-Tóth András librettójára készült, amely jó alapanyagnak bizonyult: sziporkázóan szellemes szöveg és remekül felépített jelenetek kínálták magukat a megzenésítésre. A fiatal zeneszerző élt is ezekkel a lehetőségekkel, és hasonlóan ötletes és színes muzsikát alkotott.

A koncertre jegyek még korlátozott számban 1200 Ft-ért kaphatóak, amelyek online is megvásárolhatóak:

 

A koncert ideje és helye:
2017.05.21. vasárnap és 2017.05.23. kedd, 19.00 óra
Zeneakadémia – Solti Terem

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

A részletes program:

Bella Máté: A tavasz ébredése

Szövegét Frank Wedekind drámája nyomán Almási-Tóth András írta

Menyus: Dargó Gergely mv

Marci: Beeri Benjamin

Wendla: Nagy Zsófia

Igazgatónő: Horti LillaI

lse/Anya: Molnár Tímea

Márta: Fürjes Anna

Thea: Molnár Anna

Álarcos úr/Pap: Erdős Attila

 

Solti Árpád:La Violetta

Igazgató: Gaál Csaba

Zeneszerző: Erdős Attila

Ilonka: Kiss Diána

Jolán: Farkas Judit

Roboz kisasszony: Zuzana Kohutova

Márkus kisasszony: Havár-Ferenczy Vivien

Rakolniki: Bojtos Luca

Thúz: Szigeti Karina

 

A koncertet a Zeneakadémia Koncertközpont a Magyar Állami Operaházzal közösen rendezi.

 

Az online jegyvásárlás linkje: 

https://opera.jegy.hu/program/a-tavasz-ebredese-la-violetta-77584/371009?lang=hu

https://opera.jegy.hu/program/a-tavasz-ebredese-la-violetta-77584/371009?lang=hu

 


A program linkje: 
http://zeneakademia.hu/hu/opera/-/program/bella-mate-a-tavasz-ebredese-solti-arpad-la-violetta-20170521-1900

 

http://zeneakademia.hu/hu/opera/-/program/bella-mate-a-tavasz-ebredese-solti-arpad-la-violetta-20170521-1900