ELF Pictures őszi premierek

Három szupernagyi, egy szomáliai diáklány és egy fogságban tartott nő története - díjnyertes magyar filmeket mutat be ősszel  az ELF Pictures.

Október 11-től vetítik a hazai mozik a KÖNNYŰ LECKÉK című dokumentumfilmet. Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei) Inkubátor programban készült, érzékeny dokumentumfilmje egy tizenhét éves szomáliai menekült lány, Kafia magyarországi beilleszkedésének története. 
Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában. A film világpremierjét a rangos Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában tartották, és díjra jelölték a Szarajevói Filmfesztiválon is. 

November 1-jétől végre szélesvásznon is látható a NAGYI PROJEKT. Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje elnyerte a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek és a legjobb vágásnak járó díját, továbbá a DOK Leipzig MDR-díját és Tajpejben a Next Generation-díjat. 
A film három unoka és nagymamáik vállalkozása egy anarchikus, múltbéli utazásra: több szinten működő road movie a generációk közti európai párbeszédről az Egyesült Királyságban, Németországban és Magyarországon. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik - egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe. 

November 22-én érkezik a mozikba Tuza-Ritter Bernadett megrázó és felkavaró alkotása, az EGY NŐ FOGSÁGBAN. Ez az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. 
Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak. Szabadságában korlátozzák, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat, maradékot eszik és egy kanapén alszik. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!”
A film észak-amerikai premierjét a Sundance Filmfesztiválon, világpremierjét a rangos amszterdami IDFA-n tartották. A mű azóta folyamatos meghívottja a nemzetközi fesztiváloknak, számos díjat nyert. A Magyar Filmkritikusok és a Magyar Filmdíj zsűrije is a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal jutalmazta.


ELF Pictures őszi premierek:

Október 11. KÖNNYŰ LECKÉK

A tizenhét éves Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba. A gyermekházasság elől menekült el Szomáliából. Azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. Megtanulja a nyelvet, elkezd modellkedni és munkát vállal az iskola mellett. Látszólag könnyen veszi az akadályokat, ám gyönyörű és magabiztos kisugárzása sok titkot rejt. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány, a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, amiben otthon felnőtt, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt, azért, hogy új életet kezdhessen Európában. Dogmák, tabuk, szabályok, kötelmek válnak semmivé. Édesanyja bátorságának és áldozatának köszönhetően menekülhetett el Szomáliából. Viszont az életében bekövetkezett radikális változást, a számára új kulturális közegben szerzett élményeit már képtelen vele megosztani. A kötelességtudat és a felmentés iránti vágy arra ösztönözné, hogy megtegye ezt a lépést, de hogyan… Ez a vívódás maga a film, és a vallomásnak is az egyetlen formája.
 
November 1. NAGYI PROJEKT

A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története - egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe.

Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

"Az eltűnőben lévő generációval csak felszabadultan és korlátok nélkül szabad beszélgetni, másra nincs már idő." Révész Bálint


színes, feliratos, magyar-angol dokumentumfilm

eredeti cím: Granny Project

Rendező: Révész Bálint

Hossz: 89 perc

Gyártási év: 2017

Korhatár besorolás: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

Tervezett bemutató: 2018. november 1.

Forgalmazó: Elf Pictures


November 22. EGY NŐ FOGSÁGBAN

Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak. Szabadságában korlátozzák, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!”

 

Az elsőfilmes alkotó és kamerája majd 100 napot töltött Marissal, így életét, érzelmeit, belülről, jelenidőben volt képes megismerni. Az együtt megélt mindennapokból és sorsfordító pillanatokból született művészi igényű, bensőséges alkotás sokkal többet ad a nézőnek mintha csupán egy oknyomozó munkán keresztül kísérelné megismerni a modernkori szolgaság jelenségét.

 

Tuza-Ritter Bernadett megrázó és felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A film világpremierjét a rangos amszterdami IDFA-n tartották, melyet nemzetközi fesztiválkörút követett, ahol számos díjat nyert. A Magyar Filmkritikusok és a Magyar Filmdíj zsűrije a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal ismerték el. A film az Éclipse Film gyártásában készült.

 

színes, magyar dokumentumfilm

eredeti cím: Egy nő fogságban / A Woman Captured

Rendező: Tuza-Ritter Bernadett

Hossz: 89 perc

Gyártási év: 2017

Korhatár besorolás: BA

Tervezett bemutató: 2018. november 22.

Forgalmazó: Elf Pictures


Legolvasottabb cikkek