Együtt tenne a pécsi egyetem és a megye a régió fejlődéséért

 

Együttműködési megállapodást kötött pénteken délelőtt Szabadszentkirályon a Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem. A kontraktus értelmében Magyarország első egyeteme többek között a gazdaságra közvetlen élénkítő hatást gyakorló képzésfejlesztéssel, a tanárképzés gyakorlóhelyeinek növelésével, a megyével közös művészeti és kulturális programok szervezésével, valamint – akár a Modern Falvak Programhoz és az új népegészségügyi programhoz csatlakozva – a falvakban élők számára kiszélesített egészségügyi ellátással, szűrések biztosításával segítené a térség lakóinak életét.

 

A megállapodást a szabadszentkirályi falunap keretében Sebestyén Attila, a Baranya Megyei Önkormányzat területfejlesztési osztályvezetője, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Miseta Attila, a PTE rektora, Jenei Zoltán, a PTE kancellárja és Almás Roland, Szabadszentkirály polgármestere látta el kézjegyével. A szándéknyilatkozat tíz pontban foglalja össze azokat a területeket, amelyek keretében a pécsi egyetem és a megyei önkormányzat összehangoltan, együttműködve tudná segíteni a régió előrelépését.

 

A kontraktus kitér többek között a közös, a gazdaságra közvetlen élénkítő hatást gyakorló képzésfejlesztésre, a térség Digitális Oktatási Stratégiájának kidolgozására, és a pedagógustovábbképzés megújítására, melynek részeként bővítenék a tanárképzés gyakorlóhelyeinek számát. Az együttműködés keretében az egyetem és az önkormányzat közösen újítaná meg a térség infrastruktúráját. A megújuló energiát hasznosító fejlesztések megvalósításában, valamint ezen a területen ismeretterjesztő, oktató és kutatási programok kidolgozásában is segítené a PTE a megyei önkormányzatot. Emellett közös művészeti és kulturális programok szervezését is vállalták a megállapodásban.

 

Az együttműködés keretében – akár a Modern Falvak Programhoz és az új népegészségügyi programhoz csatlakozva – a falvakban élők számára kiszélesített egészségügyi ellátással, szűrések biztosításával segítené a térség lakóinak életét a pécsi egyetem. Mindehhez rendelkezésre áll a PTE részéről a felkészült és tapasztalt orvos-szakmai stáb, valamint egy jól felszerelt egészségügyi szűrőkamion, amellyel már az elmúlt években is számos egészségügyi szűrést végeztek a szakemberek a régióban.

 

Legolvasottabb cikkek