EGY NAP Színes, magyar játékfilm

 

Hazai premier: 2018november 8., csütörtök

Rendezte: Szilágyi Zsófia

Forgatókönyv: Szilágyi Zsófia, Mán-Várhegyi Réka

Producer: Pataki Ági, Kenesei Edina

Co-producer: Kovács Gábor, Romwalter Judit

Fényképezte: Domokos Balázs

Vágó: Szórád Máté

Zene: Balogh Máté

 

Szereplők: Szamosi Zsófi, Füredi Leo, Barcza Ambrus, Varga-Blaskó Zorka, Gárdos Márk, Láng Annamária, Vándor Éva, Hajduk Károly

 

 

 

Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillére, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

 

 

Szilágyi Zsófia egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában. Az Egy nap első játékfilmes rendezése, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt és ott a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége az Európai Filmakadémia kérésére összeállított egy 12 filmből álló listát is, amelyen szintén helyet kapott az Egy nap, s amely ezzel esélyessé vált az Európai Filmdíjra is.

 

 

 

Eredeti cím: Egy nap

Hossz: 99 perc

Hang: Dolby Digital

Vetítési mód: DCP

Országos bemutató: 2018november 8.

Forgalmazó: Vertigo Média

Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott (III.)

 

Tollal Közélet És Kultúra fényképe.