Bookline sikerlista: Zseniális íróparodia az élenA Bookline szeptemberi sikerlistáján több mint 32 új könyv szerepel, főként szépirodalom, szórakoztató irodalom és versek kerültek bele a kosárba. A nagy nevettető Bödőcs Tibor lett az első a nyomtatott és az e-könyvek között is, a második helyre Ken Follett Tűzoszlopa került, és Stephen King talán legfélelmetesebb és legizgalmasabb regénye szerezte meg a dobogó harmadik helyét.

Első helyre került a nyomtatott és az e-könyvek listáján is Búcsúszentlászló első számú poéngyárosa, aki másfél évtizeden keresztül élt köztünk rejtőzködő íróként, első kötetének megszületése pedig csak a véletlennek, némi sült szalonnának, Cserna-Szabó Andrásnak, és nem utolsó sorban Hamvas Bélának köszönhető. Bödőcs Tibor első könyve, az Addig se iszik, ugyanis zseniális paródiakötet, benne Karinthy Frigyes legpihentebb pillanatait megidéző stílusgyakorlatokkal, és irigylésre méltóan elegáns névsorral: Móricztól kezdve Hemingwayen át a jelen nagyjaiig, Bodor Ádámig, Jászberényi Sándorig.
Második helyen A tűzoszlop, Ken Follett Kingsbridge-trilógiájának zárókötete áll, amelyben Stuart Mária és Tudor Erzsébet árulásokkal, kémekkel és összeesküvésekkel megvívott háborújába röpít vissza minket a szerző - az új helyszínek és karakterek mellett a sorozat első részében szereplő katedrális is újra főszerephez jut.
Stephen King kivételesen gazdag életművének több csúcspontja is van, ám egyvalamiben minden kritikusa és rajongója egyetért: a szeptemberben harmadik helyezettként végző Az mind közül a legrémisztőbb. A szeptemberben világszerte nézettségi rekordot döntő mozifilm eredetije korhatáros megkötések és filmipari kompromisszumok nélkül mutatja be a Derry csatornarendszerében bujkáló vérszomjas bohócot, és vele szembeszálló Vesztesek Klubjának helyenként szó szerint szívbemarkoló történetét.

A szépirodalmi művek mindig ott találhatók a legkeresettebb könyvek között. Grecsó Krisztián Harminc év napsütése a szerző első tárcanovella-gyűjteménye, amelyben a tőle megszokott eleganciával lehel életet múltunk hol elfelejtett, hol már megszépült alakjaiba és helyszíneibe.
Závada Péter generációja legsokoldalúbb szerzője, aki slammerként, dalszerzőként, rapperként, drámaíróként, és nem utolsó sorban költőként is folyamatosan alakítja és színesíti Budapest kulturális térképét. Szeptemberben megjelent harmadik verseskötetével, ami a Roncs szélárnyékban címet viseli, az ő a mind érettebbé váló, váratlan gondolattársításokkal teli lírai világába tehet utazást az olvasó.
Mészöly Miklós és Polcz Alaine a XX. századi magyar irodalom megkerülhetetlen párosa, akiknek életműve felbecsülhetetlen hatással volt és van írók egész nemzedékére. A bilincs a szabadság legyen című hiánypótló kötetben ötvenhárom éven át tartó, korántsem mindig felhőtlen közös életük boldog és keserű pillanatait ismerhetjük meg, már-már zavarba ejtő közelségből.
Margaret Atwood A szolgálólány meséjének a sikere töretlen, megjelenése óta a sikerlista szereplője. A kötet orwelli ihletésű jövőjében a nők alávetetten és kisemmizetten élik mindennapjaikat. A regényt megjelenését követően Booker-díjra jelölték, 1987-ben elnyerte a rangos, sci-fiknek kijáró Arthur C. Clarke- díjat, idén pedig nagy sikerrel mutatták be a belőle készült sorozatot.

A szórakoztató irodalom legsikeresebb szerzői közül az őszi Bookline Top50-ből sem hiányozhat Paula Hawkins második, A víz mélyén című regénye. A női lélek és az emberi ösztön mélyére hatoló, boszorkányüldözéseket megidéző sztori ezúttal sem okoz csalódást. Nicola Yoon Minden, minden címmel megjelent regényének főhőse egy ritka betegségben szenvedő fiatal lány, akinek szerelmi története mind könyvben, mind filmen a közönség kedvence lett.
Náray Tamás önéletrajzi ihletésű könyvében, Az utolsó reggel Párizsban első részében indul időutazásra, hogy hőse, Dárnay Dávid sorsán keresztül fesse fel élete legnagyobb küzdelmeit és győzelmeit.

A mindig sikeres gyerekkönyvek közül néhány egészen különleges alkotást emelünk ki. Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című könyve gyereknyelven szól az univerzum legösszetettebb kérdéseiről. A szerző küldetése nem lehetetlen, pláne, hogy Farkas Róbert az ELTE Atomfizikai Tanszékének atomfizikusa. Boldizsár Ildikó könyve, a Mesék a felnőtté válásról pedig meseterápiás történeteivel a kamasz- és felnőttkor határán álló fiúknak és lányoknak segít a változás feldolgozásban, és elfogadtatni velük a felnőtté válás elkerülhetetlen csapdáit és szépségeit.

A legsikeresebb e-könyvek között Bödőcs Tibor után közvetlenül David Lagercrantz Mint az árnyék című regénye szerepel, ami a méltán híres skandináv krimik hagyományát folytatja. Harmadik legolvasottabb e-könyv pedig Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt Méltatlanok című alkotása, ami egy svéd kisváros iskolájában holtan talált valóságshow-sztár körül bonyolódó történetet mutat be.

A mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A program 2017. augusztusától már a Libri könyvesboltokban is bemutatja a program által ajánlott gyerekkönyveket. Szerencsére sokan és sokat olvasunk gyerekeinknek, ezért is nagy segítség, hogy a Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást. Az október hónap kiemelt könyve a kamaszoknak szóló, rád talál kategória matricáját kiérdemlő Percy Jackson és a görög istenek című könyv lett.

Szívünk rajta 2017 október - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó
Szerző
Cím
Kategória
Könyvmoly képző kiadó
Rick Riordan
Percy Jackson és a görög istenek
Rád Talál
Typotex Kiadó
G.V. Szapgir, L.A. Levinova
Pipacska és Kockapaci kalandjai – Vidám matematika II.
Fejleszt
Könyvmoly képző kiadó
On Sai
Esővágy
Rád talál

Bookline nyomtatott Top50 lista
pozíció
szerző
cím
kiadó

1
Bödőcs Tibor
Addig se iszik
Helikon Kiadó


2
Ken Follett
A tűzoszlop
Gabo Kiadó

3
Stephen King
AZ
Európa Könyvkiadó

4
David Lagercrantz
Mint az árnyék
Animus Kiadó

5
Paulo Coelho
Az Ötödik Hegy
Athenaeum Kiadó

6
Dr. Bagdy Emőke; Kádár Annamária; Buda László; Pál Ferenc
Fejben dől el?
Kulcslyuk Kiadó

7
Andrew Morton
Diana igaz története - saját szavaival
Gabo Kiadó

8
Magyar Tudományos Akadémia
A magyar helyesírás szabályai
Akadémiai Kiadó

9
Meik Wiking
Hygge
Kossuth Kiadó

10
Bosnyák Viktória
A sirály a király?
Móra Könyvkiadó

11
Vadadi Adrienn
Leszel a padtársam?
Pozsonyi Pagony

12
Rhys Bowen
Holttest a fürdőkádban
Lettero Kiadó

13
Moldova György
Kegyelemkenyér 2.
Urbis Könyvkiadó

14
Grecsó Krisztián
Harminc év napsütés
Magvető Könyvkiadó

15
Mészöly Miklós, Polcz Alaine
A bilincs a szabadság legyen
Jelenkor Kiadó

16
Berg Judit
Rumini
Pozsonyi Pagony

17
Molnár Ferenc
A Pál utcai fiúk
Móra Könyvkiadó

18
Ken Follett
Az idők végezetéig
Gabo Kiadó

19
Polgár Judit
Kalandozás a sakktáblán - 4 éves kortól
Bookline Könyvek

20
Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Méltatlanok
Animus Kiadó

21
Linnea Dunne
Lagom
Kossuth Kiadó

22
Margaret Atwood
A Szolgálólány meséje
Jelenkor Kiadó

23
Szabó Péter
Állj félre a saját utadból!
Magánkiadás

24
Szentesi Éva
Kardos Margit disszidál
Athenaeum Kiadó

25
Michelle Frances
A barátnő
21. Század Kiadó

26
Julian Fellowes
Belgravia
General Press Kiadó

27
Lorna Byrne
Angyali érintés
Central Médiacsoport Zrt.

28
Moldova György
Kegyelemkenyér 1.
Urbis Könyvkiadó

29
Thomas Cullinan
Csábítás
Athenaeum Kiadó

30
John le Carré
A kémek öröksége
Agave Könyvek

31
Paula Hawkins
A víz mélyén
21. Század Kiadó

32
Farkas Róbert

Legolvasottabb cikkek