Áprilisi Bookline sikerlista

Tavaszi zsongás, új hatások

A Bookline áprilisi sikerlistájának bőven több mint a fele új könyv lett, a tavaszi könyvünnep, a Könyvfesztivál megtette hatását. Első helyre került Borsa Brown szenvedélyes új könyve, a Férj prostija, második lett a márciusi elsőség után Dan Brown Eredet című regénye, a harmadik Douglas Murray Európa és a menekültek viszonyát bemutató nagysikerű műve.

A sikerlista első két helyén csupa szenvedély és izgalom, Borsa Brown legújabb regénye, A férj prostija megjelenése után azonnal a sikerlisták élére került. A nagy sikerű Arab-sorozat után, itt a szerzőnő legújabb kötete. A főhősnő egy merész, és minden tekintetben tizennyolcas karikát érdemlő húzással kísérli meg visszaszerezni férje szerelmét.
A Da Vinci-kód szerzőjének új regénye megjelenése óta az olvasók kedvence. Dan Brown Eredet című művében, ismert és visszatérő hőse, Robert Langdon ezúttal egy olyan felfedezésnek lehet tanúja, amely egyszer és mindenkorra megváltoztatja az emberiség múltjáról és jövőjétől szóló elképzeléseket. A kérdés csupán annyi, hogy a halálos fenyegetések kereszttüzébe került professzornak lesz-e még valaha alkalma mindezt a nyilvánosságra hozni.
További izgalmat ígér Kondor Vilmos A korona ügynöke című regénye. Magyarország legtitokzatosabb szerzője, Kondor Vilmos, akinek kilétét homály fedi, legújabb könyvében a 19. századba repíti vissza olvasóit. Gyra Miklós, a nem túl sikeres ügyvéd egy több évtizedes rejtély nyomába indul, amelynek középpontjában a Szent Korona titokzatos eltűnése, majd előkerülése áll. Ki lehetett a forradalom árulója? Ki segíthette a Habsburgokat a korona megtalálásában? A korona ügynöke a koronát védelmező család, a Wertheimerek első generációjának történetét meséli el.

Sokat tanulhatunk azoktól, akik az élet egy-egy szegmensét bemutatva, segítenek megérteni a körülöttünk élő világot. Douglas Murray Európa furcsa halála című művében, amely harmadik lett a listán, politikai korrektséggel igazán nem vádolhatóan, személyes élmények alapján mesél Európa és a menekültek viszonyáról, és a jelenséggel járó kihívásokról. Kötete hatalmas népszerűségre tett szert az olvasók körében.
Boldizsár Ildikó meseterapeuta, Hamupipőke Facebook-profilja címmel megjelent könyvében mindannyiunkat, naponta foglalkoztató kérdésekre keres választ. Vajon megváltoztathatják a mesék az életünket? A szerző szerint a válasz egy határozott igen. Legújabb kötetében a meseterapeuta praxisából ismerhetünk meg olyan egyéni és csoportos eseteket, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy a mesék ereje épp olyan pozitív hatással lehet a gyermekekre, mint a felnőttekre. A kötet idén ősszel német nyelven is megjelenik.
Görög Ibolya több mint egy évtizeden keresztül dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán, ez alatt az idő alatt összesen hét miniszterelnök mellett dolgozott protokollfőnökként. A Summa Summarum című új könyvében sok humorral és szakértelemmel fűszerezett kötetéből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy miként kell a brit királyi család előtt viselkedni, hanem azt is, hogyan jöhetünk ki győztesként egy rosszul induló tárgyaláson.

A szépirodalom mindig helyet követel magának a sikerlistán. Varró Dániel Aki szépen butáskodik című új kötetében az apává válás nehéz, de szépséges feladatáról ír. Ami a szerző számára sem volt egy fáklyásmenet, még akkor sem ha az ember éppenséggel több kötetnyi gyermekvers népszerű szerzője. Varró Dániel 2011 óta publikálja apanaplóját a Nők Lapja hasábjain, cikkeit összegyűjtő kötetből így nemcsak e hét év sziporkáit és aranyköpéseit ismerhetjük meg, hanem azt is végigkísérhetjük, hogy miként váltak időközben egy családdá.
Szabad-e tréfát űzni a feje tetejére fordult Európából? Tyll Ulenspiegel, a harmincéves háború halhatatlan tréfacsinálója szerint ez nemcsak lehetséges, de egyenesen szükséges is a túléléshez. A kortárs német irodalom fenegyerekének, egyúttal a Könyvfesztivál díszvendégének, Daniel Kehlmann Tyll című új regénye egyszerre szól a múltról, a jelenről, és a kortalan életörömről.
Az e-könyvek listáján Vámos Miklós frissen megjelent kötete, a Töredelmes vallomás foglalta el az első helyet. A kötet a szerző rövid, éles nyelvvel megfogalmazott szövegeit, vallomásait és tárcáit gyűjti össze, olyan írásokat, amelyeket – saját szavaival – olykor az ember nemhogy családjának nem szívesen mesél el, de olykor még saját magának is nehezen vall be.

Mese nélkül nem létezik sikerlista. Csak pár nevet kiragadva mutatunk be kiemelkedő alkotásokat, a sok csodás mesekönyvből. Kertész Erzsi Panthera-sorozatának harmadik kötete ismét a titokzatos hegyvidékre röpíti a fiatal olvasókat, a sodró erejű kaland pedig ismét garantált szórakozást jelent mind Rumini, mind az Időfutár-könyvek rajongóinak. J.R.R. Tolkien lenyűgöző univerzuma kiapadhatatlan forrása a meséknek. Beren és Lúthien, az ember és tünde szerelmének története a szerző egyik legszemélyesebb műve, amelyet feleségéhez írt, és amely most, közel 100 évvel születése után kerülhetett első ízben az olvasók elé.
A gyerek,- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást, áprilisban a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint a Méhek című könyv lett április hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Farkasházi Réka színésznő, énekesnő szerint a kötet a gyermeki fantázia színes, olykor borzongató, kimeríthetetlen világát tárja fel.

Szívünk rajta 2018 április - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája
Kiadó
Szerző
Cím
Kategória
Menő manó
Piotr Socha
Méhek
fejleszt
Könyvmolyképző
W. Bruce Cameron
A kutya négy élete: Ellie
rád talál
Katica-könyv-műhely
Napos mesék
segít
Kolibri Kiadó
Maurice Sendak
Ahol a vadak várnak
mesél

Bookline nyomtatott Top50 lista
pozíció
szerző
cím
kiadó

1
Borsa Brown
A férj prostija
Álomgyár Kiadó

2
Dan Brown
Eredet
Gabo Kiadó

3
Douglas Murray
Európa furcsa halála
ALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT.

4
Stephen Hawking; Leonard Mlodinow
Az idő még rövidebb története
Akkord Kiadó

5
Heather Morris
Az auschwitzi tetováló
Animus Kiadó

6
Carlos Ruiz Zafón
Lelkek labirintusa
Európa Könyvkiadó

7
Vámos Miklós
töredelmes vallomás
Athenaeum Kiadó

8
Boldizsár Ildikó
Hamupipőke Facebook-profilja
Jelenkor Kiadó

9
Robin Cook
Sarlatánok
Geopen Kiadó

10
Varró Dániel
Aki szépen butáskodik
Jelenkor - Centrál Média

11
Yuval Noah Harari
Homo Deus
Animus Kiadó

12
Danielle Steel
Veszélyes játszmák
Maecenas Könyvkiadó Kft

13
Lucinda Riley
Gyöngynővér
General Press Kiadó

14
Bödőcs Tibor
Addig se iszik
Helikon Kiadó

15
Moldova György
Az új császár új ruhája
Urbis Könyvkiadó

16
Yuval Noah Harari
Sapiens
Animus Kiadó

17
Daniel Kehlmann
Tyll
Magvető Könyvkiadó

18
Kondor Vilmos
A korona ügynöke
Libri Könyvkiadó

19
Edith Eva Eger
A döntés
Libri Könyvkiadó

20
Esterházy Péter
Az olvasó országa
Magvető Könyvkiadó

21
Szepes Mária
Szepes Mária - Meditációk
Édesvíz Kiadó

22
Zöldi Gergely
Koncz Zsuzsa
Corvina Kiadó

23
Mary Jo Putney
A lázadó özvegy
General Press Kiadó

24
R. Kelényi Angelika
Az ártatlan 3.
Álomgyár Kiadó

25
Dan Simmons
Terror
Agave Könyvek

26
Jodi Picoult
A tizedik kör
Athenaeum Kiadó

27
Jason Matthews
Vörös veréb
Agave Könyvek

28
Görög Ibolya
Summa Summarum
Athenaeum Kiadó

29
Fiona Cummins
Eljön
MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

30
Lars Kepler
Lesben
Animus Kiadó

31
Baráth Viktória
Egy év Rómában
Álomgyár Kiadó

32
Nick Hornby
Cicikrisztus

Legolvasottabb cikkek

Az angyalok kora