Ahol a Digital StoryTelling és a Színház találkozik, ott generációk találkoznak

 

 

 

Trunk Tamás Dablty a #digitalnatives19 nemzetközi fesztivál fellépője

 

Budapest, 2019.05.10. – A #digitalnatives19 elnevezésű, két napos nemzetközi fesztivál kereteiben mutatja be Bécsben könyvének német nyelvre fordított, átdolgozott és bővített kiadását Trunk Tamás. A programban résztvevő öt intézmény – többek közt a bécsi Volkstheater, a Union of the Theatres of Europe-pal együttműködésben – azzal a céllal hozták létre a kifejezetten fiatalokat megszólító fesztivált, hogy hidat teremtsenek a digitális bennszülöttek és a hagyományos értelemben vett színház értékei között.


A Z generáció már beleszületett a digitális világba, legfiatalabb tagjai egyidősek az Iphone 3-mal. A közösségi médiában való részvétel számukra evidens és valószínűleg már most ugyanannyit, ha nem többet tudnak annak használatáról, mint az ott párhuzamosan jelen lévő generációk szülöttjei. Ahogy a digitális média fogyasztás, úgy a hagyományos értékek értelmezése is gyökeres változásokon ment keresztül: erre hívja fel a figyelmet a #digitalnatives19 elnevezésű nemzetközi fesztivál, melynek missziója, hogy hidat teremtsen a Z generáció világa és a tradicionális értelemben vett színház értékei közt.

A május 29-i nemzetközi színházi konferenciát követően, május 30-31-én zajló kétnapos program ideje alatt a Volkstheater ad helyet a különböző workshopok és előadásoknak. Új módszerrel közelítik meg a generációt, az őket érintő és figyelmüket meghatározó témák legszélesebb palettájának prezentálásával: a fiatalok láthatnak kortárs táncelőadást, melynek szereplői egytől-egyig robotok, de bemutatják a színház fogalmának határait feszegetve a VR technológia digitális storytelling modern megvalósulását, és a mesterséges intelligencia témáját workshop és előadás keretében is körüljárják. A színdarab premier interneten „szörföző nyugdíjasokról, és Trunk Tamás Z-generációról szóló előadása is szintén a program részei. A #digitalnatives19 Anna Badora, a Volstheater Wien művészeti vezetője különböző területek neves képviselőit vonta be a nagyszabású esemény sikeréhez, mint a Fachhochschule St. Pölten, a Wirtschaftsuniversität Wien képviselőit.

 

A Bécs belvárosában található, nagy hagyománynak örvendő Volkstheater felkérésének tesz eleget a tizenhat éves Trunk Tamás, aki könyvének, a Márkák, Sneakerek, Z generáció német nyelvű, átdolgozott és bővített kiadását mutatja be a fesztivál ideje alatt. Ugyan a könyv fő témája a Sneaker szubkultúra, Tamás írásában kitér az említett generáció legfontosabb motivációira, rámutat a fogyasztási szokások leglényegesebb különbségeire, valamint külön kitér a közösségi média szerepére és fontosságára körükben.

 

Tamás az előadás kapcsán a Sneaker Surgery elnevezésű hamburgi sneaker dizájner csapattal karöltve, egy limitált darabszámban elérhető cipőt is tervezett a Volsktheater Wien számára: a cipőkön a színház által műsoron tartott darabokból láthatók Tamás kedvenc jelenetei. A cipőkre érdemes kommunikációs eszközként, sőt színpadként tekinteni, amelyen keresztül egy egész generáció szólítható meg - ha a színházak megfontolják, hogy beemelik az ilyen jellegű szokatlan közlési formákat, azzal új kapcsolódási pontokat teremtenek a fiatalok és a tradicionális értékeket képviselő kulturális létesítmények között. A különleges surranókat a program keretében megnyerhetik a szerencsés résztvevők.

Legolvasottabb cikkek

Mégis van mozi!