A Rotary Klub Debrecen kiállítással tiszteleg Sesztina Jenő értékteremtő tevékenysége előtt

 

Debrecen széleskörű összefogással emlékezik meg Sesztina Jenő születésének 150. évfordulójáról. A városi önkormányzat, a megyei kereskedelmi és iparkamara, a református egyházkerület, a Déri Múzeum és a Sesztina Galéria mellett a debreceni rotary klub is szívügyének tekinti a gazdag életpálya, a napjainkban is követésre méltó, szerteágazó jószolgálati tevékenység felelevenítését, méltatását. Sesztina Jenő ugyanis alapító elnöke volt az 1928-ban létrejött, a város rászorultjait sokféleképpen támogató baráti társaságnak. Köztudomású Sesztina Jenő meghatározó szerepe a Déri hagyaték Debrecenbe telepítésében, a múzeum létrehozásában. A Rotary Club Debrecen által megálmodott, és a Déri Múzeum munkatársainak szakmai támogatásával létrehozott kiállítás azonban elsődlegesen mégis a Sesztina cég alaptevékenységére, a vasárukereskedésre rímel.

A bemutatott művészi értékű öntöttvas kályhák és a hajdúsámsoni múzeumban található Bardi gyűjtemény legszebb motívumairól készült fotók bizonyítják, hogy a mindennapi használati tárgyak is rejthetnek csodás szépségeket. A kiállítás anyagát az alapító elnök leszármazott családtagjaitól kölcsönzött, valamint rotarista tulajdonosok által rendelkezésre bocsájtott további értékes tárgyak, dokumentumok teszik még változatosabbá. A kiállítás arra is lehetőséget nyújt, hogy a Medgyessy Ferenc Művészeti Szakgimnázium médiaszakos palántáinak rövid videói révén a legfiatalabb korosztályokhoz is közelebb kerüljön a város nagy szülöttjének, és az idén immár a Cívis Értéktárba is bekerült érdemdús polgárának életpályája.

Az október 24-i megnyitó felvezetéseként 16 órától két kiváló történész előadásából ismerheti meg közelebbről a hallgatóság Sesztina Jenőt, valamint a város akkori társadalmi-gazdasági-szociális környezetét, amelyben a méltatott kiválóság és segítőkész rotarista barátai tevékenységüket végezhették.

A kiállítás október 28-ig tekinthető meg.

 

Legolvasottabb cikkek