A Román Kulturális Intézet rendezvényei

2017. június 29-én csütörtökön 19:00 órakor a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének szervezésében a temesvári JazzyBIT zenekar lép fel a várkerti Grand Caféban (6720 Szeged, Stefánia u. 15.).

A temesvári JazzyBIT energikus jazz-rock zenét játszik, blues, latin és funk elemekkel fűszerezve. A bukaresti Muzza Alapítvány A 2013 év legjobb fiatal zenekara díjának elnyerése után a JazzyBIT több mint 100 koncerten játszott már otthon és külföldön egyaránt, így Magyarországon a Budapest Jazz Clubban és az A38-as Hajón, de Ausztriában és Olaszországban is, ahol a „Tuscia in Jazz” Fesztiválon az European Jazz Award veseny döntőjébe került.

2014 elején jelent meg az együttes első önálló albuma, a Touch the Sky, amely a Muzici și Faze román zenei toplista kilencedik helyére került. 2016-ban jelent meg második albumuk, a Horizon, amelynek felvételei a jól ismert magyarországi SuperSize Recording stúdióban készültek és amelyet a romániai EM Records lemezkiadó adott ki. A második lemezbemutató körútján a JazzyBIT fellépett az európai ismertségű bukaresti Control klubban, a GărânaJazz Fesztiválon (az utóbbi négy évben immár harmadik alkalommal), valamint az óriási tömeget megmozgató kolozsvári Untold fesztivál színpadán. A JazzyBIT elnyerte A 2016-os év együttese trófeát a Temesvári Jazz Award-on.

A trió tagjai: Teodor Pop zongorista, Mihai Moldoveanu basszusgitáros és Szabó Csongor-Zsolt dobos.

Teodor Pop már igen korán, 4 éves korában megszerette a zongorát és 14 éves koráig klasszikus zenét tanult, majd ezt követően a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola jazz szakára nyert felvételt. 2001-ben a jeles záróvizsga eredményeként jazz szakos zenei bizonytványt szerzett. Egy évvel később Temesvárra költözött és több zenei projektben jazz és blues zenét játszott. 2004-ben a Kolozsváron a Iulius Merca emlékversenyen a legjobb zongorista díját nyerte el.

Mihai Moldoveanu gimnáziumi évei alatt kezdett el basszusgitározni, autodidakta módon. Rockos háttérrel, és menet közben szerzett jazz ismeretekkel Mihait többfajta zenei stílus és művészi kifejezés érdekli, ennek megfelelően számos zenei projektben vett részt.

Szabó Csongor-Zsolt a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Gimnáziumban végzett, jelenleg pedig a Temesvári Nyugati Egyetem Zeneművészeti Kara Ütős hangszerek szakának mesterképzésén tanul. Számos hazai zenei olimpián és nemzetközi ütőhangszeres versenyen szerepelt és ért el sikereket.

A belépés díjtalan.

 

 

Deák Gábor fényképe.

 

2017. június 24-én 17:00 órakor nyílik meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Izsó u. 5. szám alatti székházában A Román Blúz Nemzetközi Napja Budapesten című kiállítás. A megnyitó vendége Despina Bălteanu herkulesfürdői (Románia) népművész. A rendezvény a Román Blúz Nemzetközi Napjának részét képezi.

A kiállításon Despina Bălteanu népművész több mint harminc hagyományos hímzett román blúza, valamint két rend - egy női és egy férfi - népviselete lesz látható.

A vizuális élvezetet A román blúz, mint szimbólum és hagyomány című vetített prezentáció egészíti ki, Románia egyik jellegzetes vidékéről és a hagyományos hímzett román blúzok, népviseletek végtelen sokszínűségéről készült képekkel, amelyeket egy krassó-szörényi hagyományörző fúvószenekar zenei aláfestése egészít ki.

 Június 26-ától június 28-áig, 18:30 és 20:30 óra között román népi blúz készítő műhelyfoglalkozásnak adunk helyet, ahol Despina Bălteanu népművész irányításával a résztvevők saját maguk készíthetik el és hímezhetik ki a hagyományos román blúzokat. A részvétel a korlátozott helyek száma miatt előzetes jelentkezést igényel. Minden érdeklődő részvételi szándékát Román blúzkészítő műhely” megjelöléssel  a romankulturalis.intezet@upcmail.hu email címen jelezze július  25-én 17:00 óráig.

Az első román blúzkészítő műhely után A falu hagyományörző fúvószenekara – egy elfelejtett hagyomány címmel egy újabb prezentáció vetítésére kerül sor.

A Román Blúz Nemzetközi Napját a „La Blouse Roumaine” online közösség javaslatára  2013-tól ünneplik, jelenleg  48 ország több mint 100 városának román közösségében.

A kiállítás  2017. június 24 - 29 között tekinthető meg a budapesti RKI kiállítótermeiben.

 A belépés díjtalan.

Diktafon a Muzsikus Rádióban fényképe.

Legolvasottabb cikkek

A frászt hoztad rám