A hazai filmgyártás úttörője az M5 műsorán

Az M5, a közmédia kulturális csatornája műsorára tűzte Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmjét, amelyet a magyar filmgyártás kiemelkedő alakja, Janovics Jenő születésnapjának előestéjén 2020. december 7-én, hétfőn 21.00 órai kezdettel sugároz.

A film rendezője, forgatókönyvírója, producere egyszemélyben Zágoni Bálint. 2011-ben készült alkotása a színházigazgató, színész, rendező, filmgyártó munkásságát mutatja be. Az 1910-es évek elejére repíti vissza a nézőt, amikor a filmre mint a színházakra leselkedő veszélyforrásra tekintettek. A Kolozsvári Nemzeti Színház igazgatóját a hiedelmek mégsem tántorították el attól, hogy először mozit majd filmgyárat alapítson. Sokoldalúságával átjárhatóvá tette a színház és a mozi világát; filmfelvételekkel színesítette az előadásokat, és színdarabokat vitt vászonra színpadi színészek kamera elé állításával. A mozgóképre, mint a színházi technika új eszközére tekintett. Innovatív szemlélete mellett a hagyományőrzés jellemezte, az ősi magyar színjáték gyökereihez nyúlt vissza. A külföldi filmgyáraknak méltó versenytársa lett, rászolgált a magyar Pathé névre. Némafilmjeinek köszönhetően tetemes vagyonra tett szert, amellyel a színházat támogatta, és gondoskodott arról, hogy az első világháború alatt és azt követően működése ne álljon le. Példamutató emberségét bizonyítja, hogy jótékonysági előadásokat szervezett, a katonának behívott színészek bérét továbbra is fizette. Teljes vagyonának ráfordításával biztosította a színházi dolgozók megélhetését, a működéshez és fenntartáshoz elengedhetetlen erőforrásokat. Minden erőfeszítése ellenére, anyagi javainak kimerülése következtében, 1930-ban átengedte a színház vezetését. 1932-ben meg is vált tőle, de életét a továbbiakban is a kultúrának szentelte. Az 1930-as évek második felétől, Magyarországtól kapott felkérésre - szabadsága kockáztatásával -, Erdély szépségeit, népi szokásait bemutató oktatófilmeket készített. A magyar kultúráért való tenni akarása egész életét végigkísérte.

Janovics Jenő korának egyik legnagyobb színházi mecénása volt, neve egybeforrt az előadó- és alkotóművészettel egyaránt. Egész munkássága során törekedett arra, hogy értő, a magas kultúra iránt fogékony, arra érzékeny, az újításokra nyitott közönséget formáljon.

Korszakalkotó munkássága, elévülhetetlen érdemei bemutatására az M5 a filmet 2020. december 7-én, hétfőn 21.00 órától vetíti. Ezt követően 7 napig megtekinthető a Médiaklikk.hu-n.

Legolvasottabb cikkek